Stamceldonor worden? 3 redenen om het te doen

Na mijn openhartige interview met Kim, nam ik me direct voor stamceldonor te worden. Eenmaal thuis vroeg ik de benodigde spullen aan via de website en meldde me aan. Twijfel je nog? In dit artikel geef ik de voor mij drie belangrijkste redenen om het gewoon te doen en onderaan lees je hoe het allemaal in zijn werk gaat.

3 redenen om je op te geven als stamceldonor

Het is een relatief kleine moeite en een zegen voor iemand anders

Stel dat iemand in je omgeving zijn hele leven al kampt met chronische pijnklachten en stamceltransplantatie de oplossing zou kunnen bieden. Dan is het toch eigenlijk maar een kleine moeite om je aan te melden? Stel dat jij een geschikte donor bent, dan kan je iemand anders’ leven zodanig verbeteren. Zo lees je in dit verhaal van Anna hoe haar moeder kon genezen dankzij de donatie van stamcellen uit haar bloed.

Er is behoefte aan meer stamceldonoren

De kans op een match is nu klein, omdat er weinig mensen aangemeld zijn als stamceldonor. Dus als meer mensen zich aanmelden, is de kans groter dat iemand die jouw hulp heel hard nodig heeft hem ook daadwerkelijk krijgt. Het inschrijven kost nauwelijks tijd, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Laagdrempelige manier van doneren

Misschien vind je orgaandonatie een akelig idee en heb je je uitgeschreven voor het Donorregister. Wie weet geef je liever iets aan een ander tijdens je leven? Dan is stamceldonorschap natuurlijk maar een kleine stap. Je neemt wat wangslijmvlies af, stuurt het op en dat is het voor nu. Mocht er een match gevonden worden, volgt verder onderzoek. Dus in die zin is het allemaal nogal laagdrempelig.

Hoe word je stamceldonor?

Eigenlijk is stamceldonor worden heel simpel. Ga naar Matchis en klik op ‘word stamceldonor’.

  • Je schrijft je online in en bevestigt die aanmelding via een link die je per e-mail ontvangt.
  • Daarna krijg je een pakketje thuisgestuurd. Hierin zitten twee grote wattenstaafjes die je langs de binnenkant van je wang moet schrapen. Daarna klik je ze vast in de houder en stuurt het weer terug.

Nu sta je in het wereldwijde systeem. Eigenlijk krijg je alleen iets te horen als er een match is gevonden.

Let op! Donoren tot en met 35 jaar kunnen zich kosteloos aanmelden. Van 36-55 jaar betaal je een bijdrage van € 35,00. Deze leeftijdsgrens is ingesteld omdat doneren na 55 jaar meer gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Je mag boven die leeftijd nog steeds een stamceldonatie doen aan een naast familielid, maar niet meer via Matchis. De reden dat je vanaf 36 jaar een eigen bijdrage betaalt, lees je hier onder het kopje ‘betaling inschrijving stamceldonoren’.

Wat gebeurt er als ze een match vinden?

Zodra er een match is met jouw stamcellen krijg je bericht. Je mag op dat moment natuurlijk beslissen of je nog steeds wil doneren. De donatie verloopt voor 70% van de gevallen via het bloed, voor de overige 30% is een beenmergdonatie nodig waarbij je onder narcose gaat.

Wat zijn stamcellen en wat doen ze daarmee?

Stamcellen zitten op verschillende plekken in ons lichaam. Het bekendste voorbeeld zijn de bloedstamcellen: cellen in het beenmerg die continu rode/witte bloedcellen en bloedplaatjes produceren. Maar ze zitten ook in onze huid waar ze nieuwe huidcellen aanmaken.

Stamcellen zijn kort gezegd cellen in je lichaam die andere cellen kunnen produceren. Er bestaat een verschil tussen embryonale en adulte stamcellen. Die laatste groep is voltooid (dus ontstaat wanneer de embryo ‘af’ is), de eerste cellen. Klik hier voor een heel uitgebreide (en interessante) uitleg. Voor nu vat ik het kort samen. Met die eerste cellen kunnen nieuwe cellen worden gekweekt in laboratoria, zoals je in het filmpje hieronder kan zien.

Vervangende organen kweken

Inmiddels zijn ze al zover dat ze onderzoeken hoe ze met (lichaamseigen) stamcellen vervangende organen kunnen kweken. Het gevolg zou zijn dat orgaandonatie eigenlijk niet langer nodig is. Daarnaast hopen ze in de toekomst uitgevallen hersenfuncties te kunnen herstellen, zoals bij een kleine groep MS-patiënten nu al het geval is. Kortom, de wetenschappelijke onderzoeken zijn op dit vlak veelbelovend. Het toont bovendien nog maar eens aan hoe belangrijk stamcellen zijn.

Ben jij al stamceldonor? Of vind je het een vervelend idee om wat slijmvlies af te nemen en op te sturen naar een bedrijf?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Pissamai Boonkane – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven