Waarom notitieboekjes nog steeds handig zijn in 2022

In deze tijd gebruiken we bij voorkeur digitale agenda’s en noteren alles in een bestand op onze telefoon. Ik ken zelfs mensen die een appgroep hebben met zichzelf als ‘braindump‘. Toch is het nog altijd handig om een notitieboekje te gebruiken van echt papier. Hoe dat zit? Hieronder vind je 5 redenen om toch te blijven schrijven.

5 redenen om een notitieboekje te kopen

Het is goed voor je om te blijven schrijven

Waar kinderen moeten schrijven om hun motoriek te ontwikkelen en de letters beter te leren kennen, is het als volwassene nog steeds nuttig om met de hand te schrijven. Het tempo waarin je noteert ligt namelijk hoger als je dit nog regelmatig doet, en daarnaast kan je je al schrijvend beter concentreren. Doe je dit met een vulpen dan komt daar nog bij dat je nóg bewuster bent van wat je opschrijft; één verkeerde beweging zou immers van je tekst een knoeiwerk kunnen maken. Zoek je een vulpen voor kinderen? Dan is een Lamy vulpen een goede optie. Zij hebben namelijk een exemplaar ontwikkeld met een ergonomische handgreep.

Je onthoudt beter

Het is bewezen dat je beter onthoudt als je iets opschrijft met de hand. Waarom? Dit heeft te maken met de verschillende delen van je hersenen die op dit moment moeten samenwerken. Ook kan je met de hand minder snel schrijven dan je zou typen, waardoor je voorafgaand aan het schrijfproces al goed nadenkt over wat je wel en niet noteert. Op die manier maak je eigenlijk al een kleine samenvatting in gedachten en veranker je de kennis in je hersenen.

Je leert beter lezen

Als kind heb je een extra voordeel aan schrijven met de hand: het leidt namelijk ook tot een betere leesvaardigheid, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Door de letter op te schrijven, veranker je hem – net als kennis – in je hersenen en blijft hij beter hangen.

Geen afleiding

Een ander voordeel van het schrijven in een notitieboekje is dat je geen afleiding hebt. Waar op je telefoon soms ineens een nieuw bericht door het beeld flitst of je ‘even’ iets opzoekt (en vervolgens op de een of andere manier toch weer verzeild raakt in andermans stories op Instagram), ben je tijdens het schrijven echt alleen maar bezig met schrijven. Zeker als je persoonlijke zaken wil opschrijven, zoals in een dagboek, of wil voorkomen dat je iets vergeet dat net nog op het puntje van je tong lag, kan je dit beter doen op papier dan digitaal.

Het is leuk

Zeker tegenwoordig: notitieboekjes komen in allerlei mooie kleuren, zoals deze van Leuchtturm (waarop je bij je bestelling ook heel handig kunt laten afdrukken waarvoor dit boekje bestemd is). Bovendien roept het nog altijd dat fijne gevoel van vroeger op. Die eerste bladzijde beschrijven, of pagina’s beplakken – zoals in een bullet journal, in combinatie met de lekkere geur van ‘vers’ papier… Voor mij genoeg redenen om toch te blijven schrijven, naast de digitale notities.

Schrijf jij nog veel op in notitieboekjes?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven