Waarom zou je nog kerstkaarten versturen?

Het aantal verzonden kerstkaarten neemt af. De kans dat je zelf stuurt en niks ontvangt neemt dus toe, de prijs van postzegels stijgt zo hard dat het je bijna alle plezier ontneemt om nog kaarten te sturen en je zou het milieuaspect kunnen aanhalen (het gebruik van papier, milieuonvriendelijke glitters, transport). Waarom zou je dan nog kerstkaarten versturen?

Waarom kerstkaarten versturen?

Ik vraag het me ieder jaar opnieuw af. Zelf ben ik dol op het sturen en ontvangen van kerstkaarten, maar het aantal dat je terugkrijgt neemt gestaag af en eerlijk gezegd ben ik soms wat laks. Daardoor krijgt de ontvanger mijn kaartje net een dag voor kerst – met een beetje mazzel, puur omdat ik vergat ze op de post te doen. Ook kost het schrijven tijd, juist omdat ik graag een wat persoonlijkere boodschap op mijn kerstkaarten schrijf en niet overal dezelfde tekst.

Toch doe ik het. Hoewel ik geen boekje heb waarin ik bijhoud wie wel en wie niet, is het aantal mensen dat een kerstkaart ontvangt bij mij ook gedaald. Het is bij mij geen voor wat, hoort wat overigens. Ik kijk gewoon zelf wie ik graag iets liefs wil sturen of een bedankje voor de steun afgelopen jaar, en het maakt me dan weinig uit of ze me een kaart terugsturen. Uiteindelijk geven deze mensen op andere momenten meer dan genoeg moois – denk ik dan. Maar goed. De vraag blijft: waarom zou je nog kerstkaarten sturen als je allerlei argumenten kan aanvoeren om het niet meer te doen?

5 redenen om toch een kerstkaart te sturen

Nostalgie

Misschien persoonlijk, maar voor mij is het schrijven van een kerstkaart toch ook een beetje nostalgie. Het verbindt me met mijn moeder en oma die dit ook deden. En natuurlijk, dat is zeker niet de enige reden waarom je een kerstkaart zou moeten sturen, maar voor mij prijkt dit argument hoog op mijn lijstje. Ik vind het een fijn gevoel en daarom schrijf ik jaarlijks getrouw weer een nieuw stapeltje.

Omdat je iets kwijt wil

Zelfs als je geen standaardlijstje hebt met mensen die je een kerstkaart wil sturen, zijn er ongetwijfeld een aantal dierbare vrienden of familieleden die je graag iets wil vertellen. Denk aan de buurvrouw die voor je klaarstond toen je in quarantaine zat, die ene verre neef uit Australië waarmee je een speciale band hebt die de afstand overstijgt, je beste vriendin omdat ze eindeloos naar je luisterde toen je laatste relatie uitging, een vriend die je hielp met schilderen in jullie nieuwe huis. De laatste maand van het jaar is er om terug te kijken op de afgelopen maanden. Juist daarom zou de kerst een mooi moment kunnen zijn om hen iets liefs te sturen.

Kaartjes krijgen is leuk

Althans, vind ik wel. En ik stuur niet om terug te krijgen, maar hoop wel dat ik met mijn kerstkaartjes de ontvanger hetzelfde blije gevoel kan geven als wat ik zelf heb bij het openen van een nieuwe kaart. Dat is voor mij dus ook een belangrijk argument om toch iets te sturen in deze tijd van het jaar.

Kerstkaarten schrijven draagt bij aan de kerstsfeer

Vaak ga ik ervoor zitten met mijn middelste twee dochters (de oudste stuurt eigenlijk geen kaarten aan haar vriendinnen, Sean is natuurlijk te jong). We doen kerstmuziek aan, pakken de mooie stiften en glitterpennen uit de kast en gaan lekker met zijn drietjes zitten schrijven. Oké, het staat hier een stuk idyllischer op het scherm dan de werkelijkheid laat zien hoor – eerlijk is eerlijk – maar op de een of andere manier vergeet ik dat elke keer. Pas wanneer ze vechten om de roze stift weet ik weer dat kerstkaarten minder gezellig is dan ik me voorstel 😉 Maar dat vergeet ik elk jaar en dus voelt het toch of het gezamenlijk schrijven bijdraagt aan een algehele kerstsfeer.

Gezellig de kaarten rondbrengen

Dit is wel ieder jaar echt leuk. We pakken ons dubbeldik in, nemen een stapel kerstkaarten mee en gaan ze wandelend wegbrengen. Het is goed voor de kinderen om even weg te zijn uit huis (vaak doen we dit in de vakantie; dit jaar vallen de feestdagen natuurlijk ongunstig) en de frisse herfst- of winterlucht doet goed. Daarbij heb je meteen een goede reden om lekker te gaan wandelen.

Tip: kerstkaarten met kinderen

Als je kinderen hebt, is het ook heel leuk om dit jaar zelf kerstkaarten te maken. Bij Action, Xenos of knutselzaken vind je lege kaartjes, kerststickers en glitterstiften. Laat ze iets moois maken en breng de kaarten na afloop rond.

Wanneer geen kerstkaarten meer schrijven?

Hoe leuk het ook is om kerstkaarten te sturen en ontvangen in mijn optiek, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Als het voor jou wel vervelend voelt dat je zelf vijftig kaarten stuurt en de moeite neemt om iedereen iets leuks te wensen, maar niemand dit terugdoet? Kijk dan wie je jaarlijks trouw een kaartje stuurt en stuur alleen deze mensen iets terug. Het is namelijk geen verplichting: we kregen dit gebruik weliswaar van onze ouders mee, maar tijden zijn veranderd. Daarbij is het ook nog eens duur om een kaart te sturen; wellicht kan je betere zaken verzinnen om je geld aan uit te geven.

Ik ben benieuwd of jullie nog kerstkaartjes sturen. Vind je het belangrijk om er eentje terug te krijgen? Of laat je het sturen daar niet vanaf hangen? En ga je dan voor een papieren kaart of stuur je inmiddels een handvol mensen een digitale?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©JLco Julia Amaral – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven