Waarom moederschap soms zo vermoeiend is

Heb je dat ook weleens? Dat je neerploft en geen idee hebt waarom je zo verschrikkelijk moe bent? Je vraagt je oprecht af hoe het mogelijk is. Maar wist je dat het eigenlijk niet zo gek is allemaal? In dit artikel 9 redenen waarom moederschap soms zo vermoeiend is én wat je kan doen om weer energie te krijgen.

Waarom moederschap soms zo vermoeiend is

Nooit meer tijd voor jezelf

Het is heerlijk om te knuffelen met je pasgeboren baby en die heerlijke geur op te snuiven. Of te luisteren naar je opgetogen dochter, de trotse blik van je zoon te vangen tijdens een sportwedstrijd of gewoon om je heen te kijken en te beseffen hoe rijk je bent.

Wat iets vermoeiender is? Dat je als moeder nooit meer alleen naar de wc kan. Of wanneer elke zin begint met het woordje ‘mama’. Dat je altijd wordt geacht te luisteren, ook als je daar geen energie meer voor hebt. En dat áls ze dan op bed liggen, je net neerploft, je onheilspellend een deur hoort openvliegen omdat je peuter nu al weet dat hij het komende uur niet kan slapen.

Slapeloze nachten

Diezelfde peuter die eerder op de avond naar beneden kwam, kruipt ’s nachts lekker tegen je aan. Waar hij slaapt, zit jij met een Patrick Zeester die overdwars in bed ligt en de meeste ruimte inneemt van allemaal. Je baby die honger heeft. Of aandacht wil. Of buikkrampjes heeft en doorkomende tandjes. Een tiener met een nachtmerrie. Of gewoon omdat je niet meer fatsoenlijk kan slapen sinds je kinderen hebt. En als ze dan eens uit logeren gaan en jij in theorie had kunnen uitslapen, lukt het meestal niet meer. Uitputtend!

Je zorgeloze leven is voorbij

Althans… Zorgeloos was het misschien toch al niet. Maar met de komst van een kind zie je overal beren op de weg. Puntige tafelbladen, dat ene slootje verderop, peuters die elkaar op een haar na missen, de bal die de straat over rolt en vallen op straat tot ontvoerders, pesten en andere hele nare dingen aan toe.

Vanaf het moment dat je moeder bent, zit je nooit meer stil

Weet je nog? Toen je in de twintig was, had je alle tijd om te lanterfanten en brak op de bank te hangen. Zonder ook maar één keer een schuldgevoel te hebben naar wat of wie dan ook. Maar toen werd je moeder. Als je nu tijd voor jezelf hebt, móet je van alles. Van jezelf natuurlijk, maar dat maakt het niet minder dwingend. Je moet het huishouden doen, nog even wat werk, bedenken hoe je in vredesnaam nog een keer tijd voor jezelf zou kunnen hebben en eigenlijk ook nog wat sportieve bewegingen maken. Weet je hoe vermoeiend dat moeten is?

Je ruimt de hele dag van alles op

Hoewel ze zeker zelf ook moeten leren opruimen, duurt het soms allemaal te lang om erop te wachten tot ze in beweging komen. En dus geef je maar weer het goede voorbeeld. Continu bukken, op de grond liggen om dat Lego-poppetje onder de bank uit te vissen en weer opspringen, de klei bij elkaar vegen of rapen. Een gemiddelde work-out is er niks bij!

Door je kinderen eet je ongezonder

Je zou ook kunnen denken dat je gezondere keuzes maakt, omdat je kinderen het goede voorbeeld moeten krijgen. Maar in de praktijk is dat weleens anders. Die ene pizza die je bestelt wanneer ze slapen (zodat je hem in stilte kan opeten). Of uit gemak even langs de Mac. En wat denk je van de keren dat je stiekem staat te snoepen, zodat zij het niet zien? Ongezond eten maakt je lijf ook vermoeider dan wanneer je een appel had gepakt. Maar ja, die chocola voelt toch meer als een traktatie na zo’n lange dag.

Brandjes blussen, de hele dag door

Moet je eens voorstellen hoe een kleuterjuf zich voelt aan het eind van de dag! Als je continu bezig bent om brandjes te blussen tussen kinderen, is dat een kleine uitputtingsslag. Telkens je zelfbeheersing bewaren, nog maar eens uitleggen dat we hier in huis niet slaan en verbeten glimlachen. Je doet betere ademhalingsoefeningen dan op de gemiddelde yogacursus, maar het mag niet altijd baten. Soms verlies je je geduld en dat kost opnieuw (je raadt het al) energie!

Niemand luistert naar je

Ken je die dromen? Dat je iemand probeert te roepen, maar er komt geen geluid uit je mond. Zo voelt opvoeden ongeveer. Je vraagt iets, maar niemand reageert. Je roept om hulp en het blijft stil. De frustratie die je dan voelt, kost bakken onnodige energie die je beter had kunnen besteden aan iets anders.

Ritjes van de voetbal naar tennis, naar turnen, muziekles en zwemles

De agenda van je kind zit al snel vol. Ook als je bewust besloot alleen maar voor zwemles te gaan. Speelafspraakje hier, zwemles daar, inhaalles erbij, die ene extra muziekles op school… Je blijft bezig. En tenzij je alles keurig op de fiets doet, maakt Taxibedrijf Mama je vaak ook niet fitter.

moeder vermoeiend waarom tips

Geef jezelf een boost!

Als je nog niet van vermoeidheid en vol zelfmedelijden bent ingestort na het feest der herkenning hierboven, dan is er gelukkig ook goed nieuws. Er zijn namelijk ook manieren om wél energie te krijgen!

Leg je telefoon even weg

Het is niet aan te raden (want: confronterend), maar er zijn apps die bijhouden hoe vaak je op je telefoon zit. En vaak is dat veel meer dan je had verwacht of gehoopt. Wil je echt even bijkomen? Leg hem dan even weg. Je zal al snel merken hoeveel rust dat oplevert in je hoofd.

Oefen met niks doen

Ga gewoon zitten en kijk voor je uit. Meer niet. Je zal merken dat je in het begin heel onrustig bent en de neiging hebt om iets te doen, maar probeer daar doorheen te breken. Gewoon even tien minuten helemaal niks. Je zal merken dat je vermoeidheid iets afneemt en je weer wat energie krijgt. Voor je het weet raak je er nog aan gewend!

Zorg voor een prettige plek waar je helemaal kan bijkomen

Een soort womancave dus. Probeer iets voor jezelf te creëren waar je blij van wordt. Of het nu een bureau is of een deel van de zolder – zolang je er maar even ongestoord kunt zitten. Belangrijk is ook dat je niet wordt afgeleid door van alles. Dus echt een plek voor jou en een goed boek. Maak er iets moois van, bijvoorbeeld met toffe posters of een fijne zitzak. Moet hij alleen niet zijn ingepikt door je oudste dochter 😉

Dat moederschap vermoeiend is, weten we allemaal wel. Of het nu de gebroken nachten zijn of de talloze mama’s op een dag. Gelukkig kan je er iets aan doen! Door jezelf zo nu en dan even wat meer rust te gunnen, kan je er straks weer tegenaan! Vind jij het ook lastig om soms neer te ploffen en te niksen? Of gaat het je steeds beter af?

Dit artikel is een samenwerking.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven