Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 redenen waarom onze kinderen geen L.O.L. krijgen

De laatste tijd zag je bij veel Instagrammers het nieuwste L.O.L. speelgoed voorbij komen. De kleine poppetjes van toen zijn groot geworden en heten nu OMG Fierce Dolls. Maar helaas, pindakaas voor onze dochters: deze mogen ze ‘ook al’ niet. Ik heb namelijk 5 goede redenen waarom ze hier thuis geen L.O.L. Surprise speelgoed krijgen.

Waarom geen L.O.L.?

De L.O.L. is er (hier) snel af

Flauw woordgrapje, maar niet minder waar. Onze dochters hebben al niet heel veel met Barbie, maar de periode waarin ze met hun L.O.L. Surprise verzameling speelden (gekregen via mijn toenmalige blog) vielen ook vies tegen. Al vrij snel keken ze er niet meer naar om. En eerlijk gezegd vond ik het allemaal weinig vernieuwend ten opzichte van de Barbies die we hebben liggen; de hele verzameling ging naar een nichtje die er wel veel mee speelde.

Slecht voor het milieu

Ik weet niet hoe het er nu exact voor staat met L.O.L., aangezien ik de loedermoeder ben die ze dit fantastische speelgoed ontzegt, maar jeetje wat waren die ballen en koffer destijds slecht voor het milieu. Ik geloof dat we er voor een kilo aan nutteloos plastic verpakkingsmateriaal uithaalden en de poppetjes zelf stonken zo erg naar plastic dat ik er hoofdpijn van kreeg. Dat kon toch nooit goed voor het milieu zijn?

Persoonlijk vond ik het ook apart dat bijna niemand hier destijds melding van maakte in de reviews. Dubbel ook; blijkbaar vinden we het normaal om aan de ene kant zoveel plastic weg te gooien ‘omdat het onderdeel is van speelgoed’ en ze tegelijkertijd te waarschuwen voor plasticsoep?

Overigens, na een kort onderzoekje, ontdekte ik dat er gelukkig positieve ontwikkelingen gaande zijn in speelgoedland. Zo heeft Barbie een lijn die voor 90% bestaat uit gerecycled plastic (de poppen, kleding en accessoires) en het doel is om voor 2030 volledig over te zijn op bio- of gerecycled plastic in zowel de producten als de verpakkingen. Ook MGA Entertainment (van L.O.L. Surprise) werkt eindelijk hard aan duurzamere en milieuvriendelijkere producten. Door de ballen te vervangen voor een groenere variant, elimineren ze maar liefst 3 ton (!) plastic uit de productie (gelijk aan 200.000 plastic flesjes, voor je beeldvorming). Lees meer bij JM Ouders.

Meer, meer, meer

Het is een persoonlijk dingetje, dat besef ik best. En ik geloof ook dat mijn (onze) houding hierin een druppel is op een oververhitte plaat die weinig uitmaakt. Maar toch kan ik niet meegaan in de hyperconsumptie van tegenwoordig. We leren onze kinderen altijd maar vragen om meer, meer en nog eens meer. Simpelweg één pop hebben en daar plezier uit halen kan niet meer, het moeten er minstens twintig zijn.

L.O.L. speelt daar, om commerciële redenen, natuurlijk grif op in. Het verzamelspeelgoed heeft limited editions en om de zoveel tijd komt er een nieuwe serie op de markt. Op zich begrijpelijk hoor, dit is echt niet heel veel anders dan Barbie, LEGO en al die andere soorten (verzamel)speelgoed doen, maar waar stopt het?

OMG Fierce? Niet realistisch

Wat wil ik mijn dochters meegeven? Dat ze puur en mooi zijn met hun eigen lichaamsbouw. Ik hoop ze vrouwelijke rolmodellen te kunnen laten zien die sterk zijn, liefdevol, intuïtief en durven opkomen voor hun rechten. Een pop met een onnatuurlijk smalle taille die een onrealistisch schoonheidsideaal neerzet, hoort daar voor bij mij niet bij. Waarom heeft de donkere pop bijvoorbeeld gladde krullen en zijn de overige drie poppen blond-blonder-blondst? Daarbij vind ik de kleding ook niet heel representatief.

Ze hebben al veel te veel

Hoe hinderlijk ik het ook vind van mezelf, de grootste reden voor de berg speelgoed die ze hebben, ben ik. Niet alleen via mijn website(s) trouwens. Toen onze oudste nog klein was, kocht ik (waarschijnlijk overenthousiast) veel te veel. Dit vond ik vervolgens dan weer zonde om weg te gooien, ‘want misschien vinden die anderen het nog wel leuk’. En daardoor zitten we nu met een grote box vol Barbies, eentje met LEGO, het Sylvanian Family huis met toebehoren, een berg verkleedkleding, talloze gezelschapsspelletjes van 0-99+, heel veel kleurboeken, knutseldozen en poppen(spullen). Voor het gemak tel ik het buitenspeelgoed en de kinderboeken niet eens mee.

Als we nu een nieuwe soort verzamelspeelgoed kopen dan beginnen we weer van voor af aan, terwijl ik eigenlijk nu eerst eens van de troep af wil. Dus hoe vervelend ze het zelf ook vinden, Sint rijdt de L.O.L. Surprise en OMG Fierce dolls dit jaar opnieuw met liefde voorbij – op zoek naar verantwoord speelgoed dat lang meegaat én enthousiast ontvangen wordt. Wish me luck…

Gezien de grote populariteit van L.O.L. koester ik niet de illusie dat veel ouders het met me eens zullen zijn 😉 En dat is ook helemaal niet erg. Ik ben vooral benieuwd of jullie kinderen wel dol zijn op de poppen, of je een mening hebt over het plasticprobleem van die L.O.L. ballen en wat je er verder nog meer over kwijt wil! Herken je je wel in bovenstaande? Ook leuk om te lezen!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids