6 redenen waarom je deze zomer op familievakantie wil

Familievakantie – voor sommigen is het woord alleen al genoeg om grijze haren, de kriebels en een ongemakkelijk gevoel van te krijgen. En toegegeven, in die gevallen wil je het absoluut niet. Maar voor alle anderen geldt dat een familievakantie echt een goed idee is. Waarom? In elk geval om deze 6 redenen!

De voordelen van een familievakantie

Je hebt echt vakantie

Even eerlijk: als je aan de Spaanse Costa probeert te liggen met ondernemende jonge kinderen die het gevaar van de Middellandse Zee of het hotelzwembad niet lijken te begrijpen, jengelende ukkies mee probeert te krijgen naar een culturele bezienswaardigheid of allemaal lamgeslagen bent door de hitte, komt er weinig terecht van je voornemen te gaan ontspannen. Niemand heeft toch continu zin om weer te kijken naar het zoveelste trucje, de hele dag in het zwembad te liggen of te entertainen?

Bewust van het feit dat dit een hele kort-door-de-bocht beschrijving is van hoe een vakantie kan zijn, weten we wel zeker dat een familievakantie je heel veel extra ruimte om te ontspannen biedt. Met meerdere volwassenen is er namelijk altijd iemand bereid om wél te kijken naar die trucjes (per slot van rekening zie je je neefjes en nichtjes niet zo vaak als je eigen kinderen, en kan je dat enthousiasme nog wel opbrengen) en/of om met ze in het zwembad te springen. Door de lasten te verdelen, ervaar je meer lusten – dat idee.

Je komt dichter bij elkaar

Zeker als je afspreekt om de telefoons het grootste deel van de dag lekker weg te leggen. Echte gesprekken, waar je normaal weinig tijd voor hebt, spelletjes spelen, leuke dingen ondernemen en genieten van elkaars gezelschap. Zeker als je ouders meegaan, kan je ook weer even kind zijn – iedereen komt op zijn eigen plek te staan en dat is meteen goed voor de familieverhoudingen.

Je leert van elkaar

Misschien is de opvoeding van je broer of zus heel anders dan hoe jij het aanpakt, en levert dat in het ‘normale’ leven weleens wat wrijving op. Tijdens een vakantie zie je echter van dichtbij dat bepaalde vrijheden of beperkingen in de opvoeding juist ook hun voordelen kunnen hebben – of dat iets nu eenmaal beter werkt voor hun kinderen. Soms leer je hier heel veel van en kan je bepaalde dingen thuis ook gaan toepassen.

Grenzen aangeven gaat makkelijker

Zeker als je vooraf afspreekt dat je het aangeeft als je even een dag met het gezin alleen op pad wil, is het geen probleem wanneer je die afstand nodig hebt en/of neemt. Je bent immers met familie en bij hen moet je dit soort zaken juist kunnen vertellen.

Het is gezellig voor de kinderen

Even los van de voordelen voor jezelf; hoe heerlijk is het voor hen om hele dagen te kunnen spelen met je neefjes en nichtjes? Dat je samen opstaat en lekker gaat ontbijten, in het zwembad springt, spelletjes speelt met elkaar, potjes voetbalt of nog een potje mag badmintonnen terwijl je eigenlijk allang op bed had moeten liggen en samen nieuwe avonturen beleeft. En dat gewoon zeven dagen of zelfs twee weken lang!

Samen koken

Misschien gaat dat elders anders, maar de meeste vrouwen (of mannen – afhankelijk van wie de kok is bij jullie thuis) staan, als je niet elke dag uit eten gaat, alsnog elke avond in de keuken tijdens de vakantie. Als je op familievakantie gaat, verdeel je ook deze lasten. Iedereen kookt om beurten of je gaat juist lekker samen aan de slag en leert zo weer nieuwe gerechten kennen. Ook de rest van het huishouden komt niet meer op één bordje terecht, maar verdeel je gewoon.

Familievakantie: iets voor jou of lijkt het je verschrikkelijk?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven