Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

7 redenen waarom je een e-reader wil

Vroeger hield ik van echte boeken. De geur van de bladzijden als je een nieuw exemplaar opent, het papier en de vreugde als je een pareltje vond in de boekhandel. Tegenwoordig moet ik er niet meer aan denken om elke zoveel weken weer een nieuw boek te kopen: ik heb een e-reader en wil werkelijk nooit meer anders. Hoe kwam die omslag nu tot stand? Ik besloot de grootste voordelen eens op een rijtje te zetten!

Waarom je ook een e-reader wil?

Je gaat er meer door lezen

Iets dat mij nogal eens tegenhield om neer te ploffen met een boek, was het gebrek aan tijd. Tja, maar die heb je nu dan toch nog steeds niet? – hoor ik je denken. Kennelijk toch wel. Als je samen in bed ligt en je bedlampje moet aan om te kunnen lezen, houd je je partner (of baby, als die bij je op de kamer ligt) uit zijn slaap. Ik heb hele boeken verslonden tijdens het kolven, onderweg in de bus en trein en voor het slapen gaan.

Je kan gewoon doorslapen

Ondanks dat een e-reader licht geeft, kan je de instellingen zo zetten dat het je niet wakkerder houdt dan wanneer je een fysiek boek in handen hebt. Het is me dus al vaker voorgekomen dat ik halverwege een bladzijde mijn ogen niet kon openhouden en zo in slaap viel. In tegenstelling tot de momenten dat je een gewoon boek leest en dus halverwege de nacht wakker wordt door het lampje naast je bed, is dat nu niet het geval. Je kan gewoon lekker doorslapen.

E-reader is beter voor het milieu

Toegegeven, je moet dan inderdaad voldoende lezen om deze doelstelling te behalen. Maar vanaf dertig boeken is een e-reader al beter voor het milieu dan wanneer je telkens nieuwe boeken zou aanschaffen. Daar kom je eigenlijk best makkelijk aan, zeker als je leest tijdens het kolven: inmiddels heb ik al negenentachtig boeken gelezen in anderhalf jaar tijd – waarvan zo’n tachtig sinds Sean is geboren. Het is een fijn idee dat ik op deze manier toch een steentje bijdraag. Verder gaat de batterij van mijn KOBO reader lang mee, dus ik hoef hem maar eens per twee weken op te laden (bij intensief lezen).

Een e-reader neemt minder plek in

Waar ik vroeger nog weleens baalde van de berg boeken in mijn kast (ze lagen soms gestapeld omdat ik ze niet meer kwijt kon), heb ik nu een overzichtelijk geheel. Eigenlijk vooral voor de sier, want de boeken zelf lees ik eerlijk gezegd niet meer. Ze staan op kleur en slechts verspreid over vier van de twaalf vakken. De rest is gevuld met accessoires en mappen. Natuurlijk deed het een beetje pijn om mijn volledige verzameling van Jill Mansell weg te doen, maar aan de andere kant luchtte het ook op. De rust en ruimte die we ervoor in de plaats kregen, is namelijk zoveel fijner.

En wat te denken van boeken op vakantie? Je hoeft geen kilo’s meer te verspillen aan je verzameling zomerse romans, maar neemt gewoon één e-reader mee. Ook in het vliegtuig is het ideaal. Toen ik afgelopen zomer naar Barcelona vloog, vroeg ik me oprecht af waarom ik dit nooit eerder had gedaan.

E-books zijn goedkoper (of zelfs ‘gratis’)

Ik heb een KOBO abonnement genomen bij mijn e-reader. Dat kost je ongeveer een tientje per maand en in ruil daarvoor krijg je toegang tot een grote selectie e-books. Het voordeel daarvan is dat de meeste boeken gratis te downloaden zijn. Ik heb al een aantal boeken van Lucinda Riley voor niks kunnen krijgen, en de meeste boeken van Jill Mansell, Sophie Kinsella en andere grote namen staan er ook op. En wil je toch iets kopen? Dan ben je minder geld kwijt dan voor een paperback.

Het leest rustiger dan andere beeldschermen

Misschien heb je een tablet of lees je weleens op je telefoon? Dat is onvergelijkbaar met lezen van een e-reader. Niet alleen krijg je nooit meldingen dat je een nieuw app-bericht hebt of van dat ene hardnekkige spelletje dat je om de vijf minuten probeert te lokken, ook is het licht een stuk zachter. Je ervaart veel meer dat echte boek-gevoel.

E-books zijn schoon

Ja, dat heb je ook bij een splinternieuw, kakelvers boek. Maar denk even aan beduimelde bibliotheekboeken met onbestemde vlekken, bladzijdes die slecht van elkaar loskomen door een oorzaak die je waarschijnlijk niet wil weten en het idee dat iemand misschien wel hieruit heeft zitten lezen op de wc. Een e-book kan weliswaar ook mee naar het kleinste kamertje, maar dan is dat jouw keus (en zijn het jouw bacteriën) in plaats van die van een ander. Overigens geldt dit niet meer als je het beeldscherm nooit poetst – wat gewoon met een microvezeldoekje kan en eventueel wat gesteriliseerd water.

Ik ben benieuwd: ben jij ook om sinds je een e-reader gebruikt? Of wil je nog niet overstappen van de normale boeken naar een digitale variant?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Monkey Business Images – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids