Waarom ik niet meedoe aan die etherische oliën hype

Ergens vind ik het lastig om dit stuk te schrijven. In mijn omgeving zijn namelijk meerdere vrouwen lyrisch over (de verkoop van hun voorraad) etherische oliën van een bekend Amerikaans bedrijf en ik wil ze helemaal niet beledigen. Toch vind ik er wat van: met name de verkoopstructuur vanuit een piramideconstructie voelt dubieus. Niet dat het een vetpot oplevert, zo zag ik laatst in een overzicht van de niveaus op social media, maar de verkopers zijn onverminderd enthousiast. Onder de noemer ‘weg met meuk’ verdienen ze veelal geld aan goede bekenden die vervolgens ook in de olieverkoop stappen.

Dus ja, wat ik hier deel is waarschijnlijk onaardig naar deze vrouwen toe. Heus, dat we als consument bewuster worden en niet alles maar klakkeloos op ons lijf smeren, vind ik een goede ontwikkeling. Dat we beseffen dat pure producten vaak beter zijn dan wanneer er een eindeloze ingrediëntenlijst in zit ook. Alleen dat we daar dan vervolgens in doorslaan en ‘pure’ olie gebruiken om te kalmeren of ons immuunsysteem een oppepper te geven? Nee, dat gaat er bij mij niet in. Sterker nog, volgens bekende dermatologen en diverse wetenschappers zijn er maar liefst 90 verschillende etherische oliën die bewezen een contactallergie veroorzaken.

Dat is nogal wat! Zeker als je beweert dat je kopers alle meuk moeten mijden door over te stappen op de zogeheten essential oils. Oliën die bovendien nog altijd geen wetenschappelijke onderbouwing hebben waar het hun werking betreft. Ik begrijp wel waarom. Een aantal jaar geleden kreeg ik tijdens de negenmaandenbeurs twee kleine flesjes olie mee. De één zou uitermate goed werken om te kalmeren, de ander was een effectief anti-snurkmiddel – zo vertelde de verkoopster enthousiast. Dat beloofde wat!

Eenmaal thuis smeerde ik minstens zo vrolijk enkele druppels op mijn polsen en snoof. Ik snoof nog eens. Maar je begrijpt, dit artikel zou niet kritisch zijn als ik destijds subiet was genezen van mijn onrust. Het hielp me voor geen meter. Hoe hard ik ook rook aan de olie en hoezeer ik mijn best deed, het effect bleef compleet uit. Ook het anti-snurkmiddel viel behoorlijk tegen, kan ik je vertellen. De kracht van dit soort huismiddeltjes, als je ze überhaupt nog zo kan noemen voor de prijs van ruim vijftig euro per flesje van 15 ml., zit hem volgens mij vooral in de mate waarin je blind gelooft dat het werkt. Ben je enigszins kritisch dan houdt het op.

Daarbij kan ik heel slecht tegen de marketing die hier automatisch mee samenhangt. Op een enkeling na zie je toch vaak dat mensen je proberen mee te zuigen in hun verkooppraktijken. Een vriendschap staat onder druk omdat je openlijk kritisch durft te zijn, ze willen je van alles aansmeren en voor je het weet zit je zelf wanhopig te snuffelen met je diffuser volledig open – in de hoop dat het eindelijk gaat werken.

Ondanks dat ik echt opensta voor het occulte, niet te verklaren, spirituele en het (boven)natuurlijke, gaat dit zelfs mij een brug te ver. De commercie achter de zogenaamd fantastische oliën kost meer dan dat het je oplevert, in iedere zin van het woord. Dan maar gewoon mijn steen van een paar euro opladen tijdens volle maan, daar voel ik me een stuk relaxter bij!

Hoe sta jij hierin? Gebruik je essentiële oliën? Maakt het je nieuwsgierig? Of was je wel toe aan een minder lyrisch tegenbericht?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Elizaveta Galitckaia – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven