Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

5 redenen waarom huisdieren zo leuk zijn

Waar ik vorig jaar nog een tikje overspannen raakte toen onze kitten tegen de muren opvloog, voel ik me nu zoveel rustiger. Deels trouwens omdat ik van mijn volgers ontzettend handige tips kreeg. Ze herkenden mijn gevoel, beloofden beterschap en vertelden hoe zij het oplosten. Dat scheelde echt de helft. Misschien meer zelfs, want inmiddels kan ik zeggen dat ik ontzettend blij ben met onze kat (mits hij niet in mijn tenen bijt). Op dierendag moest er natuurlijk ook een artikel komen met 5 redenen waarom huisdieren toch zo leuk zijn. Benieuwd of jij een dier hebt en waarom jij er zo blij mee bent. Laat je het weten in de reacties?

Waarom huisdieren zo leuk zijn?

Een huisdier verbindt

Wanneer ik ’s ochtends ga wandelen zie ik steeds dezelfde mensen voorbij komen die de hond(en) uitlaten. Vaak kletsen ze even met elkaar, de honden besnuffelen de ander en iedereen is even vriendelijk. Hoewel ik geen viervoeter bij me heb, word je als vanzelf onderdeel van die gezellige gemeenschap. Je aait de hond die aan komt stormen en enthousiast je hand wil likken, praat kort met de eigenaar en leert nieuwe mensen kennen.

Zo gaat het ook met onze kat. Inmiddels loopt hij geregeld mee richting school, maar hij is al een keer de klas in gedoken en zat laatst op het dak van iemand die een paar straten verderop woont, waarna hij er niet meer af durfde. Gelukkig had ze zelf ook katten. Ze begreep ons, begreep de kat en al binnen een halfuur stonden er acht mensen op straat die elkaar leerden kennen. Dat is toch mooi?

Gezelschap dat je niet veroordeelt

Oké, ik moet eerlijk zeggen dat onze kat je soms kan aankijken of je gek bent, maar toch kan je je hele verhaal bij je huisdier kwijt. Als je zit te huilen, komen ze dichtbij je liggen of opgekruld tegen je aan, ze zijn er altijd voor je en geven een bijzondere vorm van onvoorwaardelijke warmte en liefde. Zaken die je als mensen onderling misschien weleens lastig vindt om uit te wisselen, maar bij een huisdier gebeurt het automatisch.

Zorgzaam

Zeker honden hebben dit: ze zorgen voor de roedel. Toch zie ik het in onze kat ook goed terug. Romeo loopt met onze jongste mee en let op hem wanneer we in de speeltuin zitten. Of als de meiden naar oma fietsen, rent hij een stukje met ze op. Zo mooi om te zien!

Je kinderen leren zorgen

Een andere bijkomstigheid is dat je kinderen een zekere verantwoordelijkheid meegeeft met een huisdier. Ze weten dat de kattenbak of het konijnenhok tijdig moet worden verschoond, de hond op tijd een rondje moet wandelen en dat ze eten nodig hebben. Soms sta ik in de ochtendspits van alles te regelen en dan loopt één van de meiden automatisch op Romeo’s voederbakjes af om hem eten te geven. Dat je daar niet over hoeft na te denken, is zo fijn. Spelenderwijs, maar waardevolle lessen om mee te nemen.

Spiegel van jezelf

Net als kinderen reageren huisdieren heel intuïtief. Ben jij boos of geërgerd door iets, dan zie je dat zij afstand nemen. Voel je je verdrietig, dan kruipen ze bij je. En ben je vrolijk? Dan reageren ze ook daarop. Huisdieren zijn daarmee een spiegel van jezelf die je soms eerder vertellen dat iets niet lekker zit dan je zelf doorhebt.

Barst maar los met jullie huisdierenverhalen! Ik ben benieuwd.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Inga Vedrovicha – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids