dierendag redenen waarom een huisdier zo leuk is

Dit is waarom huisdieren zo leuk zijn

Sinds een paar jaar hebben we een superlieve kat: onze Romeo. Een echte kroelkont die regelmatig bij je komt liggen of in elk geval in de buurt. Hij loopt mee om de meiden van school te halen, voelt het aan als ik even niet zo lekker in mijn vel zit en is een ware beroemdheid in de buurt. Alleen al omdat hij te pas en onpas bij de buren naar binnen glipt voor wat extra aandacht. Op dierendag hoort daar natuurlijk een ode bij aan onze huisdieren. Want laten we even eerlijk zijn: wat zijn ze toch leuk!

Waarom huisdieren zo leuk zijn?

Huisdieren verbinden

Regelmatig maak ik een ochtendwandeling om de week te starten. Onderweg kom ik veel mensen tegen die hun hond uitlaten. Hoewel ik geen idee heb hoe ik een hond in mijn leven zou kunnen passen, benijd ik de saamhorigheid die het vaak oproept. De honden besnuffelen elkaar, de baasjes kletsen even. Of ze komen in een groepje voorbij, genietend van de buitenlucht en van hun huisdieren.

Zo gaat het dus ook met onze kat. Als gezegd wandelt hij graag mee naar school, hij duikt soms op een onbewaakt ogenblik de klas in of mauwt voor het raam van de directrice – en kan dan even op haar kantoor schuilen als het regent. Een tijdje terug zat hij op het dak van iemand verderop, hij sneakt bij de buren naar binnen en als ik op straat loop, hoor ik overal kinderen ‘Romeo!’ roepen.

Je huisdier heeft geen oordeel

Oké. Dat is misschien niet helemaal waar, want hij kan me soms aankijken of ik gek ben. Toch is de onvoorwaardelijke band met een huisdier bijzonder. Ze voelen het aan wanneer je verdrietig bent of niet lekker in je vel zit. Soms komt Romeo bij me zitten, helemaal opgekruld en met zijn kopje in het holletje van mijn ellenboog. Spinnend en rustgevend. Hij geeft zonder iets terug te verwachten – iets waar de meeste mensen nog wat van kunnen leren, ikzelf ook trouwens.

Zorgzaamheid

Zeker bij honden zie je dit heel duidelijk: ze zorgen voor de roedel. Toch zie ik het in onze kat ook goed terug. We gaan regelmatig naar de speeltuin hierachter. Terwijl ik de deur dichtdoe, trekt mijn jongste soms een sprintje. Romeo rent dan altijd achter hem aan en gaat voor hem staan, zodat hij een blokkade vormt naar de straat toe. Ook let hij op als we in de speeltuin zijn. Hij lijkt echt door te hebben dat mijn peuter beschermd moet worden. Prachtig om te zien!

Je kinderen leren zorgen voor een levend wezen

Als je een huisdier hebt, leren je kinderen ervoor zorgen. Er komt immers een verantwoordelijkheid kijken bij je huisdier. De kattenbak of het konijnenhok moet tijdig verschoond, je moet de hond op tijd uitlaten en op tijd te eten geven. Het fijne is dat ze dat tegenwoordig soms ook uit zichzelf doen. Dan sta ik als een octopus de ochtendspits te coördineren en loopt één van hen ongevraagd op Romeo’s bakje af om het eten bij te vullen.

Spiegel van jezelf

Net als kinderen reageren huisdieren heel intuïtief. Ben jij boos of geërgerd door iets, dan zie je dat zij afstand nemen. Voel je je verdrietig, dan kruipen ze bij je. En ben je vrolijk? Dan reageren ze ook daarop. Huisdieren zijn daarmee een spiegel van jezelf die je soms eerder vertellen dat iets niet lekker zit dan je zelf doorhebt.

Barst maar los met jullie huisdierenverhalen! Ik ben benieuwd.

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Anna Averianova – Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *