Waarom een goede VPN juist nu zo belangrijk is

We werken massaal thuis. Dat betekent ook dat je vanuit je eigen huis bezig bent met zeer vertrouwelijke informatie. Hoe kan je nu zorgen dat je internetverbinding veilig is? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: zorg voor een VPN service. Maar wat houdt het precies in? Waarom is het precies zo belangrijk en hoe regel je er eentje? In dit artikel vind je al je antwoorden!

Wat houdt VPN precies in?

De letters VPN staan voor Virtual Private Network. Zonder te veel te willen ingaan op de technische details, komt het erop neer dat je met deze service je netwerk stevig beveiligt. Waar je op je eigen WiFi netwerk relatief kwetsbaar bent, kan je met VPN veilig internetten en een versleutelde verbinding maken met het bedrijfsnetwerk. Deze service kan trouwens ook van toegevoegde waarde zijn als je sowieso vanuit huis werkt omdat je zelfstandig ondernemer bent.

Is een VPN service ook handig naast je werk?

We kennen allemaal de waarschuwing wel dat je op openbare plekken geen gebruik moet maken van het gratis WiFi netwerk, omdat veiligheid dan niet gegarandeerd is. Dus ja. Ook naast het thuiswerk kan het instellen van een goede VPN service heel slim zijn. Hiermee kan je namelijk wel gebruik maken van dergelijke netwerken en blijft je online privacy gewaarborgd. Een prettig idee!

Welke risico’s zitten er aan een onversleutelde verbinding?

Stel dat je gewoon gebruik maakt van jullie eigen Wi-Fi netwerk en bijvoorbeeld deelneemt aan Teams. Of je kind heeft via Zoom een klassenmeeting, volgt dansles en wat dacht je van jouw yogaklas? Als er kwaadwillende figuren zijn die jouw computer hacken, is het heel makkelijk om die beelden te kunnen onderscheppen. Ook kunnen zij gevoelige informatie te pakken krijgen en jouw gesprekken afluisteren.

Waar je, als het goed is, je kind wijst op de gevaren van de digitale wereld, zo is het ook belangrijk dat je zelf weet wat je kunt doen om op de juiste manier gebruik te kunnen maken van internet. Daarbij wil je toch je kinderen extra beschermen? Het kan gelukkig heel makkelijk en snel, en duur is het niet!

Hoe regel je een VPN service?

Het is goed om te weten dat VPN los staat van je gewone WiFi. Je zult je hiervoor apart moeten abonneren, kies daarom voor de beste VPN service zodat je verzekerd bent van veilig internetgebruik. Gratis diensten zijn vaak minder of niet betrouwbaar. En duur is het niet: voor een paar euro per maand zit je al veilig en anoniem op internet, en kan je gewoon inloggen op het bedrijfsnetwerk.

Maak jij gebruik van een veilige VPN verbinding? En was jij op de hoogte van alle risico’s die internet met zich meebrengt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven