Geitenmelk: gezonde en gevarieerde voeding voor je baby

Misschien heb je weleens een pot geitenmelk tussen de zuigelingenvoeding zien staan in de supermarkt. Maar waarom bestaat er eigenlijk geitenmelk voor baby’s en wat zijn de voordelen ten opzichte van koeienmelk? In dit artikel lees je alles over deze specifieke flesvoeding.

Geitenmelk is onmisbaar in het voedingspatroon van je kindje

In eerste instantie is borstvoeding de beste voeding voor je baby, maar ben je op zoek naar een goede opvolgmelk of dit combineren met borstvoeding, dan is babyvoeding zoals geitenmelk de beste keuze. Geitenmelk wordt steeds vaker gedronken door zowel volwassenen en baby’s en heeft dan ook diverse voordelen voor zuigelingen. Er zijn verschillende voordelen aan geitenmelk voor je kleintje. Het is een goede keus voor een gezond, gevarieerd voedingspatroon van je baby om verschillende redenen.

Geitenmelk bevat meer korte vetzuren

Onderzoek heeft uitgewezen dat geitenmelk flesvoeding over meer korte vetzuren dan koemelk beschikt. Hierdoor kunnen vetzuren eenvoudiger door de darmen worden opgenomen. Via het bloed worden deze vetzuren doorgegeven aan de lever, waar ze verwerkt worden en niet worden opgenomen in het vetweefsel. Lange vetzuren uit koemelk kunnen niet direct verwerkt worden voor het bloed en verhogen het cholesterol. Geitenmelk beschikt daarentegen over een een hoger percentage vetzuren die niet cholesterol verhogend werkt.

Rijk aan mineralen en vitamines

Geitenmelk is van nature rijk aan diverse mineralen en vitamines, zoals vitamine A, B2 en C. Deze vitamines zorgen voor een optimale groei en ontwikkeling van je kleintje. Verse geitenmelk beschikt over meer mineralen dan koemelk. Omdat mensen zelf geen mineralen kunnen aanmaken, moeten ze via voeding in het lichaam terechtkomen. Geitenmelk beschikt over meer zink, fosfor, calcium en selenium dan koemelk. Deze mineralen zijn goed voor het bloed en zijn belangrijk bij de botvorming van je baby. Dit is dus een prima melk om mee te starten als je geen borstvoeding wil of kan geven na de geboorte.

Minder lactose

Naast het feit dat geitenmelk uit minder eiwitten en vetzuren bestaat, bestaat het ook uit minder koolhydraten. Kinderen die in de groei zijn halen vaak hun extra energie uit koolhydraten. In koemelk zit veel meer lactose dan in geitenmelk. Wanneer je kindje gevoelig is voor lactose, is geitenmelk wellicht een betere optie.

Let op! Kan je baby helemaal niet tegen lactose, dan is geitenmelk geen goede optie en zal je een aangepaste soort flesvoeding moeten kopen. Dit geldt vaak ook voor koemelkallergie. Doe dit altijd in overleg met een arts, zodat je weet welke melk geschikt is voor jullie kindje.

De ideale basisvoeding voor baby’s

Geitenmelk is de ideale basisvoeding voor baby’s. Flesvoeding voor zuigelingen dient te voldoen aan een wettelijk aantal voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en koolhydraten. Hierdoor zal je kindje ongeacht welke soort melk hij of zij drinkt altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. Ga eens op zoek naar geitenmelk en probeer dit eens uit bij je kleintje.

Heeft jouw kindje geitenmelk gekregen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Oleksandr Yakoniuk – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven