Column | Waarom ik nooit een vrijgezellenfeest wil

Als je gaat trouwen hoort een vrijgezellenfeest er inmiddels helemaal bij. Maar wat nu als je geen vrijgezellenfeest wil (en je vriendinnen wel)? Dan schrijf je het gewoon op. Niet uit ondankbaarheid voor de dag die ze graag voor je voorbereiden trouwens, meer voor de zekerheid. Omdat er volgens mij leukere alternatieven zijn om de laatste weken tot je huwelijk te vieren.

‘Iedereen wil toch een vrijgezellenfeest? Waarom jij niet?’

Het heeft me al een paar leuke gesprekken opgeleverd met vriendinnen waarbij ze me bijna overhaalden toch toe te geven aan een vrijgezellenfeest, maar nee. Ik wil pertinent geen feestje om iets te vieren wat ik allang niet meer ben. En dat is, voor een groot liefhebber van een avondje uit, misschien best een opmerkelijke uitspraak. Daarom besloot ik er eens een artikel aan te wijden. Want waarom ben ik er eigenlijk zo op tegen?

5 redenen waarom ik nooit (echt, nooit) een vrijgezellenfeest wil

We hebben gezamenlijke vrienden

En als er iets is waar ik een onderhuidse hekel aan heb, is dat de traditionele verdeling op feestjes. De mannen staan in een groepje aan de ene kant van de kamer, de vrouwen klitten samen aan de andere kant. Het is geloof ik iets dat evolutionair gezien ‘gewoon’ gebeurt. Maar ik hou er niet van. Bovendien heb ik ook vrienden die ik inmiddels al ruim vijftien jaar ken. Mogen die dan ineens niet mee omdat ze geen vrouw zijn?

Ro en ik kozen daarnaast heel bewust voor een moderne relatie. We werken allebei, leveren allebei een bijdrage aan het huishouden en zorgen samen voor de kinderen. Ik ben niet de vrouw die het brood smeert voor dag en dauw, hij niet de man die per se een man cave opeist. Dat werkt voor ons. Maar dan zouden we tijdens het vrijgezellenfeest wel ineens een conservatieve verdeling maken tussen mannen en vrouwen? Nee. Het rijmt gewoon niet met wie we zijn.

Ik wil geen vrijgezellenfeestje voor vrouwen

Met alle respect, vrouwen zitten vaak iets braafs te doen tijdens hun vrijgezellenfeest. Ze macrameeën, beschilderen tegeltjes en – in de wat extremere gevallen – boeken een workshop paaldansen of ‘lullen pimpen‘ (echt, ik verzin het niet!). Mannen gaan daarentegen op avontuur: karten, raften, zuipen en ploffen laveloos neer in een stripclub. En nee, voor mij hoeft dat allemaal ook weer niet. Het verschil vind ik alleen een beetje krom en niet meer van deze tijd.

Het kost belachelijk veel geld voor iedereen

Een bedrag van honderd tot tweehonderd euro is heel normaal. Voor een (half) dagje weg. Ik wil helemaal niet dat vriendinnen zoveel geld moeten neerleggen. Waarom zou je ook? Ik neem geen afstand van het vrijgezellenbestaan. Mijn dag wordt niet beter van een felroze sjerp, boa of diadeem met piemels op mijn hoofd. En een willekeurige workshop hoeft ook niet. Dat vind ik misschien leuk om te doen, maar dan op een normale dag. Niet op een vrijgezellenfeestje. Daarom vind ik het ook niet oké als mijn vriendinnen daar een paar honderd euro voor moeten neerleggen.

Ik geef de controle niet graag uit handen

Dat geldt eigenlijk voor elke vorm van verrassen. Dat soort dingen organiseer ik stiekem toch het liefste zelf – hoe irritant dat soms ook is voor de omgeving. Maar omdat ik geen vrijgezellenfeestje wil, is dit ook geen feest waarvan ik zelf de organisatie op zijn schouders zou nemen. Liever niet. En dat anderen het heerlijk vinden, begrijp ik best hoor. Maar zelf? Nee.

Ik ben geen vrijgezel meer

Lijkt me vrij simpel. De naam is dus al helemaal verkeerd. En als taalpurist kan ik daar simpelweg niet in meegaan 😉

Wat als iemand toch het vrijgezellenfeestje organiseert?

Eerlijk? Vroeger zei ik altijd dat als iemand een vrijgezellenfeest organiseert voor één van ons, hij of zij vanaf dat moment niet meer is uitgenodigd op de bruiloft. Bovendien gaan we niet mee. Of dat in de praktijk zo zwart-wit zou zijn, weet ik niet zeker. Maar aan de andere kant is het niet willen van een vrijgezellenfeest iets waar ik al vanaf mijn achttiende heel stellig in ben. En ik denk dat als je ons echt kent en niet voor het blok wil zetten, je dat hele vrijgezellenfeestje gewoon laat voor wat het is. Ik snap vriendinnen dus wel die stiekem zijn getrouwd of gewoon naar het buitenland vertrokken met zijn tweetjes. Heb je dat gedoe eromheen ook niet en je behoudt zelf de regie.

En wat we dan wel zouden willen, in plaats van een vrijgezellenfeest?

Weet je wat mij oprecht heerlijk lijkt? Dat we op een zachte zomeravond met onze beste vrienden uit eten gaan op een mooie plek. Zo’n avond waar ontzettend veel gelachen wordt, waar je enorm veel energie van krijgt en precies bent met de mensen om wie je het meest geeft – mannen én vrouwen, vrienden van nu, vriendinnen van vroeger. Niet om ons vrijgezellenleven af te sluiten, maar om het leven en de liefde te vieren. Op onze manier.

Hoe denk jij over een vrijgezellenfeest? Vind je het ook zonde van je geld? Of juist het allerleukste wat er is? Laat het ons weten! Ook als je trouwens helemaal geen bachelorette wilde en een leuk alternatief hebt bedacht.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “Column | Waarom ik nooit een vrijgezellenfeest wil

 1. Zo fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die zo over vrijgezellenfeesten denken! Vooral de laatste zin ‘Niet om ons vrijgezellenleven af te sluiten, maar om het leven en de liefde te vieren. Op onze manier.’, ik had het zelf niet beter kunnen omschrijven! Mijn verloofde en ik zijn ook totaal niet van de vrijgezellenfeesten en willen ook liever een leuke avond uit met onze beste vrienden, met veel gelach en waarbij de liefde centraal staat. Dankjewel voor deze verfrissende blog!!

  1. Lieve Isabelle,

   Wat fijn om te horen.
   Ik hoop dat jullie tzt een heerlijke avond beleven met de leukste mensen om je heen, om de liefde te vieren. Geniet ervan!

   Liefs,
   Merel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven