Waarvoor kun je bij de GGD terecht?

De kans is groot dat je weleens van de GGD gehoord hebt. Dit is de afkorting van Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Deze instantie is verantwoordelijk voor het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van Nederlanders. Maar waarvoor kun je precies bij de GGD terecht? In deze tekst zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Vaccinaties

Veel Nederlanders komen in hun leven meermaals in aanraking met de GGD. Dit komt vooral doordat je hier terechtkunt voor een groot aantal vaccinaties. Recent werd bijvoorbeeld de coronaprik door de GGD uitgevoerd. Jongeren die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 zijn geboren, kunnen hier bovendien terecht voor een HPV-vaccinatie. Ben je ouder dan 60 jaar of heb kinderen met bepaalde medische aandoeningen? Dan kun je bij de GGD ook een griepprik halen.

Kind en opvoeding

Sommige Nederlanders denken dat een GGD zich alleen bezighoudt met vaccineren, maar dat is niet het geval. Je kunt hier namelijk ook terecht als je vragen hebt over een ongeboren kind of over de gezondheid van je kinderen. Vind je het zelf lastig om bepaalde beslissingen te nemen met betrekking tot het opvoeden en/of vaccineren van je kind(eren)? Dan kan de GGD Gelderland je advies geven.  

Seksualiteit en soa’s

Vermoed je dat je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt? Maak dan een afspraak voor een soa test GGD. Is seks je werk, ben je gewaarschuwd voor ene SOA, ben je jonger dan 25 jaar of heb je klachten die wijzen op een soa? Dan is een soa test gratis. De GGD kan je overigens doorsturen naar je huisarts om je te laten testen. Je kunt niet alleen bij de GGD terecht voor een soa test, maar ook als je een vraag hebt over soa’s, anticonceptie of seksualiteit.

Gezond op reis

Als je binnenkort op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zoek bijvoorbeeld uit of er vaccinaties verplicht zijn voor het land waarnaar je af reist. Is dit het geval? Dan kun je vaak bij de GGD terecht voor deze vaccinatie(s). Naast het vaccineren zelf kan de GGD je ook advies geven over bepaalde vaccinaties, zodat je uiteindelijk een weloverwogen keuze kunt maken om je wel of niet te laten vaccineren.

Infectieziekten

Je verwacht misschien niet zo snel dat je te maken krijgt met een bacterie, schimmel of virus, maar dit kan iedereen overkomen. Vermoed je dat hier sprake van is? Dan kan de GGD al je vragen hierover beantwoorden. De GGD kan je bovendien helpen bij een goede hygiëne, zodat de kans op infectieziekten afneemt.

Gezond leven

Onze gezondheid is een groot goed, maar helaas weet niet iedereen precies hoe hij gezond moet leven. Het gevolg hiervan is dat veel mensen ongezond leven en dat kan uiteindelijk tot (grote) problemen leiden. Vind je van jezelf dat je niet gezond leeft? Of twijfel je over de gezondheid van iemand anders? Neem dan contact op met de GGD. Zij kunnen al je vragen over bijvoorbeeld tuberculose, monkeypox, gezonde voeding en hygiëne beantwoorden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Josep Suria – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven