Waarom Europa-Park ook voor de vijfde keer nog leuk is

Met inmiddels vijf keer op de teller krijg ik af en toe de vraag of Europa-Park nog steeds leuk is om naartoe te gaan. Heb je dan immers niet alles wel een keer gezien? Even los van het feit dat het park elk jaar een aantal vernieuwingen ondergaat, kan ik hier volmondig op antwoorden dat ik onverminderd enthousiast blijf. Waarom? In dit artikel geef ik vijf redenen waarom het de moeite waard is om ieder jaar in de auto te stappen en bijna zeven uur te rijden.

Wat Europa-Park blijvend leuk maakt

Altijd innovatief

Europa-Park is eigenlijk altijd in beweging. Zo kwam afgelopen jaar het nieuwe themaland Kroatië tot leven met daarin o.a. de Voltron Nevera: de eerste strykercoaster ter wereld met maar liefst 7 inversies op een baan van bijna 1.400 meter lang en een lanceerhelling van 105 graden. Ook bouwden ze de, in juni 2023, afgebrande Alpenexpress en Tiroler Wildwaterbaan weer op.

In de andere jaren openden het immense waterpark Rulantica en bijbehorende themahotel Krønasår, verplaatsten ze de ballonvaart (Flug des Ikarus) naar het nieuwe land Liechtenstein, kon je verschillende VR Experiences doen en nog veel meer. Doordat geen jaar hetzelfde is en er ook elke keer nieuwe shows plaatsvinden, verveel je je hier simpelweg niet. Europa-Park is dynamisch en daardoor extra leuk om opnieuw te bezoeken.

In 2022 werd Europa-Park voor de achtste keer op rij uitgeroepen tot beste pretpark van de wereld tijdens de Golden Ticket Awards. Deze worden georganiseerd door het Amerikaanse Amusement Today, een maandelijks vakblad dat zich geheel richt op (ontwikkelingen) in de pretparkindustrie.

Vernieuwend

Ben je op zoek naar iets waar je anderen meteen over wil vertellen, waar je attracties vindt die je nog nooit van je leven hebt gezien? Dan moet je zeker naar Europa-Park. In beginsel is Europa-Park, naast pretpark, ook een showroom van achtbanen. Bijkomend voordeel daarvan is dat je hier met regelmaat (nieuwe) bouwwerken ziet staan die je nog niet eerder hebt gezien in andere attractieparken. Denk aan de eerdergenoemde Voltron.

Iets anders dat wij in 2023 deden was YULLBE GO (te vinden in de Blue Fire Dome). Ongekend! Je krijgt een VR bril op en trackers in je handen. Hiermee stap je in een virtuele wereld om een kort computerspel te spelen. Het hilarische is dat je wel weet dat je op de grond staat, maar tegelijkertijd nog steeds last kunt hebben van hoogtevrees: het lijkt allemaal zo echt. Het is dé manier om laagdrempelig (voor slechts € 6,00 per persoon) kennis te maken met YULLBE (een uitgebreidere VR experience die je kunt doen naast hotel Krønasår en Rulantica).

Verstopte pareltjes

Wat ik afgelopen keer toch weer verrassend vond, is dat ik opnieuw attracties ontdekte die we nog niet eerder hadden gedaan. Zo liepen we langs Snorri Touren. Dat is echt zo’n attractie waar je misschien gemakkelijk langsloopt als je ergens anders naartoe gaat. En zo zijn er veel meer ‘verstopte’ plekken. Door eens een nieuwe afslag te nemen of nog beter te kijken, zie je toch andere dingen. Ook bezochten we voor het eerst themagebied Ierland en liep ik ogenschijnlijk door de après-ski toen we wilden gaan eten in het Duitse Schloss Balthasar (dat stamt uit 1442).

Verder merk ik dat het enorm scheelt met welke kinderen je op pad bent. Mijn jongste dochter vindt de heftigere dingen bijvoorbeeld iets minder aanlokkelijk, waardoor je sneller in een rustige attractie stapt. Zij was dan weer dol op Piccolo Mondo (Italië) waar je in een gondelbootje door Italiaanse werelden rijdt – een attractie die ik nooit zou hebben gezien wanneer ik met mijn oudste ben (die juist het liefst alle achtbanen op één dag doet).

De liefde voor het park

Je voelt dat de medewerkers en bedenkers van Europa-Park enorm veel liefde steken in hun werk. De enthousiaste entertainers die je door de dag heen overal kan tegenkomen, hoveniers die zorgen dat bloemen en planten er netjes bijstaan, schoonmakers die bijna ongezien, maar continu rondlopen, en het personeel dat je in de attracties helpt. Ieder themagebied heeft zijn eigen details die bijdragen aan de sfeer. Je wordt helemaal meegenomen in het vakantiegevoel. En dat verveelt ook na vijf keer nog steeds niet.

Alles ineen

Europa-Park is hét attractiepark voor alle leeftijden en mensen met verschillende voorkeuren. Anders dan veel andere pretparken kan je zowel een dag vullen met kalme ritjes maar ook met de duizelingwekkende achtbanen. Je kan een fantastische ijs- of theatershow bekijken en genieten van toffe waterattracties. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Rulantica – het gigantische zwemparadijs waar elke waterliefhebber (en thrillseeker) aan zijn trekken komt. De veelzijdigheid maakt dat je echt makkelijk een paar dagen zoet kan zijn om alles te ontdekken. Of, in de woorden van één van mijn dochters: je zou er wel achttien dagen willen blijven!

Over Europa-Park

Het zuid-Duitse Europa-Park ligt in Rust, dichtbij de Franse grens en het Zwarte Woud. In dit bijzondere pretpark reis je door verschillende Europese landen. Naast spraakmakende achtbanen kan je ook met jonge kinderen prima terecht voor een heerlijke dag (in Ierland bijvoorbeeld, maar ook in speeltuintjes en speelgelegenheden tussen de landen door. Europa-Park is echt een park waar je met de hele familie naartoe wil, al komen achtbaanliefhebbers hier ook prima aan hun trekken: je vult met gemak een hele dag (of twee).

Naast het pretpark kan je hier voor meer zaken terecht: YULLBE, de eerder genoemde VR Experience, en waterpark Rulantica, maar ook culinaire hoogstandjes. Zo heeft het Europa-Park restaurant Ammolite twee Michelinsterren en krijg je bij Eatranaline een culinaire beleving die alle zintuigen prikkelt. Wil je langer blijven (en dat is echt aan te raden)? Kies dan voor een verblijf in één van de zes themahotels, het Camp Resort, de naastgelegen camping of in Rust zelf.

Ben jij weleens in Europa-Park geweest?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©D. Pfleiderer – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven