Waarom een hobby ook als volwassene goed voor je is

Weet je nog toen je op de basisschool zat en een vriendenboekje mee naar huis kreeg? Er stond altijd de vraag bij wat je hobby’s waren. Makkie! Sterker nog, je kon waarschijnlijk niet kiezen tussen al je favoriete bezigheden op die leeftijd. Van buitenspelen en je sport tot knutselen, lezen of tv kijken. Maar richting de volwassen leeftijd raken de hobby’s een beetje in het verdomhoekje. Heb je eenmaal kinderen, dan ben je blij dat je nog functioneert. Laat staan dat je daar nog een hobby bij zou moeten hebben. Toch is het goed voor je. Waarom? Daar gaan we je alles over vertellen in dit artikel.

Hobby’s zijn gezond voor je

Eigenlijk is het heel simpel: een hobby zorgt ervoor dat je op een fijne manier ontspanning vindt. Anders dan urenlang naar een scherm staren, kan je hiermee bovendien daadwerkelijk iets creëren. Dat levert naast een ontspannen gevoel ook trots op. Toch zijn dit dingen waar je jezelf op volwassen leeftijd eigenlijk vaak te weinig tijd voor gunt, toch? Zeker als je nogal wordt geleefd door het gezinsleven, kan je het gevoel hebben dat je überhaupt geen tijd hebt voor een hobby.

Tips om in de drukte van alle dag wél tijd te vinden voor een hobby:

  • Zoek iets waar je kinderen ook plezier aan beleven. Zo zijn er bijvoorbeeld diamond paintings voor zowel kinderen als volwassenen. Ga lekker samen aan de slag!
  • Puzzelen kan je met het hele gezin – al dan niet in fases.
  • Ga lekker schilderen (op nummer) met je kinderen.
  • Als je wil fotograferen, kies er dan ook eens voor om met het gezin naar buiten te gaan. Voor jou een goede oefening om beweging te fotograferen en je krijgt gelijk een mooi aandenken voor later.

Welke hobby’s zijn populair onder volwassenen?

Diamond Painting

Eigenlijk kan je dit enigszins vergelijken met schilderen op nummer of borduren, maar dan een luxe versie. Bij diamond painting plak je kleine gekleurde steentjes op de daarvoor aangegeven plaats op een canvas. Het is een hele ontspannende hobby. Haasten heeft hierbij geen zin, dus het is meteen de ideale manier om je hoofd tot rust te krijgen. Je kan wat ontwerpen betreft alle kanten op; zo zijn er geweldige platen met dieren, landschappen of bloemen, maar ook diamond painting eigen foto waarbij je een dierbare foto van het gezin bijvoorbeeld kan verwerken tot een mooi kunstwerk.

Schilderen op nummer

Be je toch meer van het schilderen dan diamond painten en/of wil je graag iets creatiefs op het doek zetten, maar ben je niet zo’n sterke tekenaar? Dan is schilderen op nummer perfect voor je. Je kent dit waarschijnlijk nog wel van vroeger. Aan de hand van nummertjes op het doek kies je de bijbehorende verfkleur en schildert alle vakjes met een 7 bijvoorbeeld lichtgroen. Je zal je verbazen wat tegenwoordig allemaal mogelijk is. Zo vind je op Paintingexpert.nl uiteenlopende platen die je voorlopig even van de straat houden. Komt in deze tijd mooi uit 😉

Puzzelen

Zowel het maken van puzzels uit een puzzelboekje (Denksport heeft een hele toffe editie met allemaal quizpuzzels, in de vorm van een pubquiz op papier) als legpuzzels zijn perfect om te onthaasten. Daarbij verbindt die laatste vorm. Vaak zie je namelijk toch wel dat als je een puzzel van 1000 stukjes maakt, er vanzelf een gezinslid bij je komt zitten kletsen of wil meehelpen met het sorteren en leggen.

Tip! Schaf een aparte bak aan waarin je de legpuzzel kunt opbergen en eventueel onder de bank kan leggen. Op die manier ligt hij niet in de weg en houd je alles bij elkaar.

Breien

Het getik van breinaalden heeft iets nostalgisch en brengt je terug naar tijden waarin het heel gebruikelijk was dat je oma op de bank sokjes breide. Maar wist je ook dat breien goed is voor je mentale gesteldheid? En laten we eerlijk zijn, corona brengt niet alleen fysiek ongemak mee, maar kan ook een flinke wissel trekken op je relatie of angstgevoelens veroorzaken. Tijdens het breien moet je terug naar het nu en je focussen op wat je doet. Het ritmische bewegen doet hetzelfde voor je als een goede meditatie en als vanzelf zullen je bloeddruk en stressniveau dalen. Meer over de voordelen van breien lees je in dit artikel van Libelle.

Fotografie

Met name natuurfotografie is een aanrader, ook omdat een natuurlijke omgeving kalmerend werkt. Daarnaast is het goed voor je gezondheid: automatisch moet je hiervoor naar buiten en ongemerkt leg je toch al snel een paar kilometers af tijdens zo’n wandeling. Als je voor het eerst gaat fotograferen, neem dan rustig de tijd. Kijk om je heen wat je mooi vindt en maak daar verschillende plaatjes van uit diverse hoeken. Vind je het erg leuk? Volg dan ook eens een cursus of zoek online naar handige tips waarmee je uit de voeten kan.

Wat is jouw hobby? Of vind je het lastig om op volwassen leeftijd een leuke hobby te vinden?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven