Waarom worden we zo blij van het drinken van koffie?

Veel mensen kunnen er maar moeilijk zonder leven: koffie! Sterker nog, we worden intens blij van het drinken van koffie. Hoewel eerder werd geopperd dat het drinken van koffie ongezond zou kunnen zijn, voert inmiddels het tegenovergestelde idee de boventoon, ook in de wetenschappelijke wereld. Koffie is zelfs gezond, mits je het in beperkte mate drinkt. Lekker doen, dus! Heb je altijd al eens willen weten waarom koffie drinken zo geliefd is? We zetten de redenen voor je op een rijtje.

Goede start van de dag

Koffie is het ideale drankje om je dag mee te starten. Dit wordt dan ook veelvuldig gedaan! De koffiemachine wordt vaak als eerst aangezet, zodra men de keuken binnenstapt. Als je ’s ochtends je favoriete koffie drinkt, kun je er optimaal van genieten. Denk aan smaakvolle Lavazza koffie, waar menig koffieliefhebber blij van wordt. En of je nu een sterke espresso zet of liever met een kop filterkoffie begint, dat is uiteraard volledig aan jou om vast te stellen. Afwisselen is ook een optie! De ene dag heb je die sterke bak nu eenmaal net dat beetje meer nodig dan de andere dag.

Smaak- en geurbeleving

Liefhebbers vinden koffie heerlijk smaken. Je kunt het drankje op allerlei manieren bereiden, wat ook nog eens voor variatie zorgt. De gedachte aan koffie kan al maken dat je er trek in krijgt! Niet alleen de smaak speelt daarin een rol, maar ook de geur van koffie. Als je de woonkamer binnenstapt en de koffiepot staat te pruttelen, loopt het water je in de mond. Het gaat om de totale beleving!

Concentratie en alertheid

Uiteraard kent het drinken van koffie ook een functie. Het maakt je alert en houdt je wakker. We kunnen ons vaak beter concentreren als we een bak koffie hebben gedronken. Zeker als je wat moe bent, heb je hier baat bij. Dat maakt koffie dan ook zo’n uitgelezen drankje om de dag mee te starten – of om juist aan het eind van de middag nog een bakje te drinken voor een extra boost in je energie.

Koffie brengt een geluksgevoel

Koffie maakt je niet alleen alert, maar brengt ook een geluksgevoel. Er zit namelijk cafeïne in koffie, die maakt dat je hersenen extra dopamine vrijmaken. Dit wordt ook wel gezien als dé stof voor een gevoel van vrolijkheid en blijdschap. Niet gek dus, dat je je zo opgewekt kunt voelen na het drinken van een kop koffie.

Gezellig samen koffie drinken

Het drinken van koffie in gezelschap wordt als een gezellige bezigheid gezien. Of het nu thuis op de bank is met je partner, op je werk met een collega of in de stad met een vriend(in): het is een momentje van rust, waarbij er uitgebreid gekletst kan worden. Dit maakt dat het drinken van koffie ook een sociaal aspect kent. Zo leuk!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven