Waarom een deodorant zonder aluminiumzouten?

Je hoort met enige regelmaat in de media terugkomen dat aluminiumzouten in deodorant slecht zouden zijn voor je. Maar waarom is dat eigenlijk? Ik besloot hier eens in te duiken en te onderzoeken hoe dat precies zit. Zijn aluminiumzouten inderdaad slecht(er) voor je? En welk alternatief is er op de markt?

Zijn aluminiumzouten in deo’s slecht voor je?

Waarom zitten er eigenlijk aluminiumzouten in deodorant?

Allereerst is het goed om te weten dat er een onderscheid is tussen ‘gewone’ deodorant (een verzorgingsproduct dat, hopelijk, zweetgeur maskeert) en anti-transpirant. Die laatste bevat aluminiumzouten, bedoeld om je zweetklieren te blokkeren.

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, vond ik dit artikel van Radar waarin dermatoloog Annelinde Terlou (Medisch Centrum Jan van Goyen, Amsterdam) dieper ingaat op het gebruik en het effect van anti-transpirant op je gezondheid.

Is het slecht als aluminium in je huid wordt opgenomen?

Uit experimentele onderzoeken kwam een verband naar voren tussen aluminium en een snellere vorming van tumoren. Op basis daarvan wordt weleens beweerd dat er ook een verband is tussen aluminiumzouten in deodorant en de ontwikkeling van borstkanker. Dit kan je echter niet zo direct stellen, aldus de dermatoloog. Uit ander onderzoek bleek namelijk dat de huid nauwelijks aluminium opneemt en zit er in een gewone deo doorgaans erg weinig aluminium. Voor wie nog twijfelt: het onafhankelijke Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid oordeelde dat anti-transpirant deo’s veilig zijn voor consumentengebruik.

Waarom dan toch een deodorant (zonder aluminiumzouten)?

Ondanks dat uit de genoemde onderzoeken naar voren komt dat er geen direct aantoonbaar verband is tussen borstkanker en aluminiumzouten in deodorant, kan dit ingrediënt wel een allergische reactie oproepen. Daarbij verdient het altijd de voorkeur om een product te kiezen met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten, omdat dit zachter is voor de huid. En tot slot zijn deze deo’s prettig voor kinderen die al (op jongere leeftijd) naar zweet ruiken.

Een goede deodorant zonder aluminiumzouten

Loveli is een bekend merk dat een deodorant verkoopt zonder aluminiumzouten. Deze is verkrijgbaar in stickvorm, in twee formaten (normaal en XL, voor zo’n drie maanden gebruik) en verschillende geuren:

  • Fresh Cotton
  • Apple Blossom
  • Sweet Orange
  • Power of Zen
  • Cucumber & Aloe Vera
  • Coconut
  • Sensitive Skin

Werkbare stoffen in Loveli deodorant

Loveli deo bevat verschillende stoffen die je oksels verzorgen:

  • Zuiveringszout (om zweetgeur te neutraliseren)
  • Zinkoxide (tegen stresszweet)
  • Kokosolie
  • Arrowroot
  • Sheabutter
  • Vitamine E

Hoe gebruik je Loveli?

Het gebruik is eenvoudig. Je smeert de deodorant op en hij blijft dan tot een dag werken. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat hij zuiveringszout bevat. Hierdoor kan overmatig smeren de huid irriteren. Kort stempelen of smeren is voldoende. Dit vond ik in het begin wel even wennen: je voelt bijna niet dat je de deo op hebt, dus twijfelde ik eerst of het genoeg zou zijn. Maar gelukkig was dat wel het geval.

Werkt Loveli deo echt?

Ik ben echt om. Hij werkt heel goed. Nu heb ik, gelukkig, sowieso weinig last van transpiratiegeur, dus in die zin ben ik wellicht niet de allerbeste proefpersoon, maar ook toen ik laatst een stevige wandeling maakte met mijn winterjas aan (en het behoorlijk warm kreeg) rook ik niks anders dan de frisse geur van de Fresh Cotton.

Dat de XL verpakking drie maanden meegaat, vind ik echt een pre. Beter voor het milieu en je hebt er maar vier per jaar nodig. We hebben nog wel wat deo’s staan van andere merken (en anti-transpirant), maar daarna stap ik echt over. Ook voor de kinderen zodra zij deodorant nodig hebben. Hoewel ik gerustgesteld ben na mijn kleine onderzoekje, voel ik me fijner bij het gebruik van een verzorgingsproduct met natuurlijke ingrediënten. Zeker waar het de kinderen en hun jonge huid betreft.

Kende jij de deodorant van Loveli al? Heb jij hem gebruikt of ben je nieuwsgierig en heb je wat vragen? Ik lees het graag terug in de reacties!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

De Fresh Cotton deodorant van Loveli kreeg ik toegestuurd. Dit artikel bevat mijn persoonlijke bevindingen en een kort onderzoek naar de effecten van aluminiumzouten op het menselijk lichaam. Mocht in de toekomst nieuw onderzoek andere uitkomsten uitwijzen, dan zal ik dit uiteraard aanpassen.

©Prostock-studio – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Een gedachte over “Waarom een deodorant zonder aluminiumzouten?”"

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven