Waarom daten met bezette mannen nooit werkt

Daten met een bezette (getrouwde) man lijkt spannend, maakt hem wellicht aantrekkelijker dan hij is. Toch is dit een situatie die gedoemd is te mislukken. Het zal je of jullie niets meer opleveren dan een berg tranen en een gebroken hart. Waarom het niet werkt om een getrouwde man te schaken en hoe je ermee omgaat, lees je in dit artikel.

Daten met een getrouwde man

Waarom lijken getrouwde mannen extra aantrekkelijk? In dit artikel van HNL lees je een aantal belangrijke redenen waarom we bezette mannen zo ophemelen. De belangrijkste van allemaal is dat iemand die een relatie heeft (en zeker iemand die in het huwelijksbootje stapte) laat zien dat hij een bepaalde verantwoordelijkheid aan kan. Hij is geen ‘wanhopige single’ maar een man die jou niet nodig heeft en tóch voor je kiest. Bovendien laat hij met zijn huidige relatie zien dat hij geen bindingsangst heeft – iets dat je tijdens het daten nog weleens tegenkomt. What’s not to love? Nou ja, dat vertellen we je verderop.

Wat je moet doen als je verliefd bent op een getrouwde man?

Accepteer dat je verliefd bent

Wat je uiteindelijk met je gevoelens doet, ligt in jouw handen. Maar de verliefdheid zelf? Tja, dat overkomt je en lag waarschijnlijk ook niet in jouw toekomstplannen. Nu het zo is, hoef je jezelf in elk geval niet te veroordelen om de vlinders in je buik. Die zijn er nu eenmaal. Bovendien, als je de keus had gehad dan zou je wel verliefd zijn geworden op iemand die bereikbaarder was.

Dit punt klinkt wellicht heel voor de hand liggend, maar is het niet. De buitenwereld zou automatisch een mening over je hebben als ze dit wisten, vinden dat je beter verliefd had kunnen worden op een ander en je mogelijk zelfs zwak noemen. Dat ben je niet. Laat dit je ook nooit aanpraten! Het enige oordeel dat je zou mogen hebben, is wanneer je inderdaad iets met je gevoel doet terwijl de ander een monogame relatie heeft (of eigenlijk zou moeten hebben).

Geef jezelf de tijd

Een verliefdheid is niet zomaar voorbij. Verliefd zijn op een bezette man heeft bovendien een heel intens aspect waar je mogelijk niet op had gerekend. Juist het feit dat hij een soort verboden vrucht is, maakt het spannender. Geef het dus de tijd om het los te laten of je gevoelens een plek te geven. Losmaken van wat had kunnen zijn, is soms lastiger omdat je de kans niet krijgt te constateren dat iets niet werkt.

Een verhaal heeft altijd twee kanten

Je bent wellicht geneigd hem op een voetstuk te zetten – zeker als hij beweert dat zijn vrouw hem verwaarloost (in de slaapkamer). ‘Tja, vind je het gek dat hij buiten de deur gaat kijken,’ zal je ongetwijfeld een keer denken. ‘Ze maakt het er zelf naar.’ Voorkom die denkfout. Een relatie bestaat uit twee personen. Als hij inderdaad wordt verwaarloosd, dan:

  1. Is dat kennelijk voor hem nooit voldoende geweest om eruit te stappen. Hij nam genoegen met wat er was. Zou het allemaal echt zo heftig zijn als hij doet voorkomen, dan is het toch treurig dat hij nog niet sterk genoeg is of was om voor zijn eigen geluk te kiezen? Waarom heeft hij nooit een seksuoloog geraadpleegd, een relatietherapeut of zelf de stekker uit de relatie getrokken?
  2. Heeft hij dat er wellicht zelf naar gemaakt. Voorspel begint in het huishouden, zeggen ze weleens. Als hij zich jaren op de achtergrond hield thuis en alles aan zijn vrouw overliet, is het niet heel gek dat ze op een gegeven moment weinig aantrekkelijks meer in hem zag. Toch?

Kortom, bekijk het eens van een andere, nuchtere kant, en je zal de zaken in elk geval iets minder zwart-wit zien dan hij je graag wil doen geloven.

Ja, er blijven altijd uitzonderingen. Maar de verantwoordelijkheid voor een relatie die niet (meer) lekker loopt, ligt bij beide partijen. Nooit bij één.

Zoek afleiding

  • Schrijf je in op een datingsite
  • Vraag je vriendinnen om hulp en mental support (app hen bijvoorbeeld ’s avonds als je dat voorheen altijd met hem deed)
  • Ga er lekker op uit: dansen op een festival, ga naar een museum, je favoriete eetcafé of een stuk wandelen

Schrijf zijn negatieve eigenschappen op

Als je al een tijdje aan het daten bent met hem dan vallen onbetrouwbaar, oneerlijk en mogelijk het predicaat twijfelaar daar zeker onder. Je wil toch het liefst een daadkrachtige man die zijn (toekomstige ex)vrouw met respect behandelt? Jij verdient ook niets meer dan dat. Zijn negatieve eigenschappen opschrijven, helpt je om hem in elk geval in een wat realistischer daglicht te stellen. Lukt het je niet? Vraag je vriendinnen dan om hulp.

Lou: ‘Jeetje, wat was ik verliefd. We leken voor elkaar gemaakt, hadden onze eigen inside jokes die niemand begreep en als ik over hem sprak, dan straalde ik als nooit tevoren. Ik ving hem op toen zijn vriendin hem tijdelijk het huis uit gooide, voelde me de Bonnie van mijn eigen Clyde. Alles voelde zo goed dat ik zijn relatie probeerde te negeren. Al die tijd durfde ik hem bovendien niet los te laten, uit angst dat hij dan uit mijn leven zou verdwijnen en ik had geloofd in een sprookje. Die gedachte kon ik niet aan.

Uiteindelijk kwam alles uit. Hij liet mij los om het opnieuw te proberen met haar, ook voor hun dochter. Mijn hart werd harder gebroken dan ooit tevoren en ik schaamde me intens diep naar zijn gezin toe. Nou ja, nog steeds eigenlijk. Het was het gedoe niet waard. Inmiddels is de pijn wel weg, maar het blijft een wondje. Ik mis hem. Ik mis ons. Misschien juist omdat we afscheid namen voor ik me kon gaan ergeren aan zijn irritante eigenschappen.’

Waarom daten met een bezette man niet werkt

Waarom zou hij zijn vrouw verlaten

Eerlijk? Als je date met een bezette man maak je het hem heel gemakkelijk. Hij kan van twee walletjes blijven eten zonder daar ook maar één moment over te twijfelen. Natuurlijk, het zal af en toe wat schuren en wellicht heeft hij zelfs schuldgevoel, maar tegelijkertijd is de noodzaak er niet om iets aan zijn situatie te veranderen.

Je bent meer waard dan dat

Een man die echt dol op je is, verlaat zijn vrouw vóórdat je bovenop hem bent gesprongen. Zo simpel is het. En dan nog zal je hem echt de tijd en ruimte moeten geven om de verbroken relatie te verwerken. Zelfs als het al die tijd dikke ellende was en hij eigenlijk al helemaal klaar is met zijn ex, is het pijnlijk of op zijn minst teleurstellend dat de hele happily ever after maar beperkt houdbaar bleek. Bovendien is het zaak dat hij eerst alles op een rijtje heeft om in de toekomst niet meer in hetzelfde patroon te vervallen dat hij met haar had.

Hij is meer waard dan dat

Je bent verliefd en hij is dat ongetwijfeld ook op jou. Misschien vind je bovenstaande redenen niet voldoende om het af te kappen; denk dan eens aan het volgende. Is hij niet ook meer waard? Hij verdient het toch ook om vrij te kunnen daten met de vrouw waar hij dol op is? Niet te hoeven liegen tegen zijn eigen vrouw en zich nooit helemaal zichzelf te kunnen voelen? Of simpelweg wél gelukkig te zijn?

Uiteindelijk zijn er alleen maar slachtoffers

Om te beginnen met zijn vrouw en jou, misschien hun kinderen. Wat in het begin leuk en spannend is, eindigt uiteindelijk vaak met meer tranen dan je ooit gelaten hebt. Het komt namelijk op een dag uit en dan is zij in zak en as. En blijft het wel jullie geheim, dan zal je op den duur meer gevoelens en verwachtingen gaan ontwikkelen, waardoor je eveneens met tranen komt te zitten. Dat is het echt niet waard. Jij bent, nogmaals, meer waard.

Het is een hoop gedoe

Denk maar na:

  • Ergens in het openbaar openlijk de liefde verklaren aan elkaar? Kan alleen als je zeker bent dat niemand jullie kan betrappen, ’s avonds laat of als je een hotel boekt.
  • Continu liegen, misschien zelfs tegen je vriendinnen omdat ze je zo graag willen beschermen tegen de tranen straks.
  • Alleen op afgesproken tijden contact zoeken, voor het geval dat zijn vriendin of vrouw iets ontdekt.
  • Je kunt nooit écht samen zijn en iemand voorstellen aan je familie, omdat hij niet volledig voor jou kiest.

Sara: ‘Ik weet nog goed hoe ik hem ontmoette. Hij kwam naar me toe tijdens het stappen en was helemaal mijn type. We klikten, konden uren praten via WhatsApp. Hij biechtte echter al snel op dat hij nog een vriendin had en we besloten allebei afstand te nemen nu het nog kon. Hoe moeilijk ook, dat bleek wel het zetje voor hem om die relatie te verbreken. Voor we echt samen kwamen, waren we trouwens wel een jaar verder. Maar het werkt nog steeds. Dit jaar vieren we ons vijfjarig jubileum.’

Wat dan wel?

Het kan nu eenmaal gebeuren dat je halsoverkop verliefd wordt op een bezette man en overspoeld wordt door geluk, liefde en de diepgewortelde wens hem ooit aan je vriendinnen te kunnen voorstellen als jouw vriend. Eigenlijk is er dan maar één optie als je dit echt wil – hoe moeilijk ook: laat hem los. Vertel dat je heel graag wil uitzoeken of het iets kan worden, maar wel als hij voor zichzelf kiest.

Je merkt dan snel genoeg of hij inderdaad zover is en voor jou wil gaan. Op die manier kan je bij jezelf blijven, doe je geen dingen waar je later spijt van kan krijgen en als hij zijn vrouw kwetst, komt dat niet door jou. Hoogstens doordat je hem liet inzien dat hij zielsongelukkig is nu en zijn toekomst liever deelt met iemand die beter bij hem past.

En ben je bang dat als je hem loslaat, hij nooit echt naar jou toekomt? Dan, lieverd, hoe hard het ook is, weet je eigenlijk al genoeg.

Als hij zijn relatie verbreekt voor jou

Het liefst wil je misschien direct van start gaan. Hier heb je al die tijd op gewacht, je bent dol op hem en wil niks liever dan verloren tijd inhalen. Maar vergis je niet. Een man die uit een relatie komt, heeft ook tijd nodig om wat er gebeurd is een plek te geven. Dat kost tijd. En uiteindelijk wil je meer zijn dan een rebound toch? Laat hem dus de tijd nemen om zijn leven opnieuw in te richten (eventueel met de kinderen), zodat jullie meer kans van slagen hebben. Bovendien zal de buitenwereld jou dan niet zien als de oorzaak voor de breuk, maar erkennen dat ze niet goed bij elkaar pasten. Dat verdienen jullie allebei.

Wat als je wel samen komt en het werkt niet?

Vergis je niet. Je zal niet de eerste zijn bij wie het vuur uiteindelijk dooft zodra het allemaal officieel mag. Misschien is hij toch een stuk minder spannend dan leek, begin je je te storen aan bepaalde eigenschappen of vind je hem eigenlijk helemaal niet zo aantrekkelijk meer. Voel je dan ook niet verplicht om door te zetten. Uiteindelijk zat zijn relatie destijds onvoldoende goed om ermee door te gaan. En dat het met jou niet werkt, neemt niet weg dat het met een andere vrouw wel een succes kan worden. Gun hem dat en jezelf ook een nieuwe kans op geluk, maar dan met een andere man.

Wil je jouw ervaring kwijt? Heb je gedatet met een bezette man of de pijn gevoeld? Als je wil, mag je je reactie delen om andere vrouwen te steunen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven