Waarom is collageen zo goed tegen veroudering?

Reclames met verzorgingsproducten reppen regelmatig over collageen als belangrijk onderdeel in de strijd tegen veroudering, maar wat is dit nu eigenlijk? Wat doet het voor je huid en op welke manieren kun je het gebruiken? In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van huidverzorging en hoe je kunt voorkomen dat je huid (te) snel oud wordt.

Wat is collageen precies?

In je lijf heb je onder meer verschillende soorten eiwitten. Een derde daarvan is collageen. Dit collageen heeft meerdere functies en zorgt voor samenhang, elasticiteit en de stevigheid van bindweefsel (botten, pezen, kraakbeen, maar ook huid en bloedvaten). Het helpt dus ook bij het behouden van een elastische huid. Wanneer je ouder wordt, maak je minder collageen aan en zie je dat de huid dus ook veroudert in de vorm van verzakking en rimpels. Gelukkig kan je dat proces enigszins vertragen.

Hoe kun je collageen gebruiken?

Behalve de hoeveelheid collageen die je lijf zelf aanmaakt, kan je ook crèmes smeren die naast dit eiwit ook hyaluronzuur, retinol en vitamine C bevatten. Daarnaast heb je collageen poeder. Deze neem je in, in de vorm van supplementen die je van binnenuit voeden. Het belooft een positieve invloed op je huid en haar, in dit geval van binnenuit. Tot slot zijn er nog mogelijkheden in de vorm van injectables en is gezond eten natuurlijk altijd verstandig.

5 manieren om te voorkomen dat je huid te snel veroudert

Ondersteun je lijf om meer collageen aan te maken

Behalve onderstaande vier manieren kan je je lijf ondersteunen in de aanmaak van collageen. De makkelijkste manier om dat te doen, is het innemen van collageenpoeder waarmee je van binnenuit zorgt voor een toename. Verder is het ondersteunen van je huid met een fijne crème vol belangrijke componenten natuurlijk prettig.

Niet roken en minimaal drinken

Roken is slecht voor je gezondheid, maar ook voor je huid. Vaak oogt de gezichtshuid van een fervente roker grauw, terwijl er van binnen nog meer gebeurt. Wanneer je rookt, ontstaat namelijk een toename van vrije zuurstofradicalen, die, kort gezegd, collageen en elastine afbreken. Daardoor ontstaan dus sneller rimpels dan wanneer je niet had gerookt.

Hiernaast is overmatig alcohol heel slecht voor je huid. Dit onttrekt namelijk vocht aan je huid en daardoor zie je rimpels en fijne lijntjes beter. Laat die fles wijn dus lekker staan en neem wat vaker een glaasje water – beter voor je huid én minder last van een kater.

Zon vermijden

Als er iets slecht is voor je huid, zo weten we inmiddels bijna allemaal, dan is het wel de zon als je geen bescherming gebruikt. Probeer dan ook te zorgen voor huidverzorging met SPF, zowel ’s zomers als ’s winters, en smeer je geregeld in als je naar buiten gaat. Op die manier bescherm je je huid tegen de schadelijke invloeden, nu en in de toekomst.

De juiste voeding

De aanmaak van collageen kan je eveneens stimuleren door de juiste voeding te eten. Het gaat dan vooral om voedingsmiddelen die binnen elk gezond dieet passen. Een aantal vitamines, aminozuren en mineralen die belangrijk zijn om collageen te kunnen vormen, zijn vitamine C (groenten en fruit), lysine (vlees, vis), proline en koper (orgaanvlees, linzen, sesamzaad, cashewnoten).

Voldoende slaap

Hoewel dit niet altijd makkelijk is (wanneer je zorgen hebt of een baby, zijn gebroken nachten nu eenmaal soms niet te voorkomen), helpt een goede nachtrust je huid herstellen. Probeer dan ook met enige regelmaat toch aan die 7-9 uur per nacht te komen, zodat een gebrek aan slaap geen oorzaak is voor je huidveroudering.

Kortom, eigenlijk heeft je lijf vooral liefde nodig (en misschien een beetje hulp van buitenaf) om de collageenaanmaak te stimuleren en er op die manier jonger uit te blijven zien. We zijn natuurlijk ook heel benieuwd: in welke vorm probeer jij huidveroudering tegen te gaan?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven