Waarom is buitenspelen zo goed voor je kind?

Kinderen bewegen nog altijd te weinig. Buitenspelen zou een goede oplossing kunnen zijn, maar ook dat gebeurt nog niet zo vaak als goed zou zijn. Lekker buitenspelen heeft namelijk legio gezondheidsvoordelen voor je kind en is ontzettend goed voor zijn ontwikkeling. In dit artikel delen we niet alleen de voordelen, ook lees je wat je kunt doen om je kind te stimuleren om lekker buiten te gaan spelen als hij daar niet van houdt.

Kinderen spelen steeds minder buiten

Kinderen bewegen te weinig. Uit onderzoek van het CBS (2019) blijkt namelijk dat maar liefst 44% van de kinderen tussen 4-12 jaar niet voldoen aan de dagelijkse bewegingsrichtlijn van zestig minuten. Een oorzaak van die afname is dat kinderen het drukker hebben dan vroeger: BSO, sporten en muziekles. Er is minder speelgelegenheid en kinderen die wel thuis zijn, zitten vaker op hun tablet en spelcomputers. Ook zijn ouders voorzichtiger geworden en laten ze hun kind niet altijd meer zonder toezicht buitenspelen. Een gemiste kans, want buitenspelen is zo ontzettend gezond voor kinderen.

Waarom is buitenspelen zo goed voor kinderen?

Je ontwikkelt sociale vaardigheden

Binnen zijn veilige groepen (school, familie, misschien een sportclub) ontdekt je kleuter al waar hij staat binnen een groep. Tijdens het buitenspelen misschien nog wel meer. Daar zijn immers geen volwassenen die continu toezicht houden of instructies geven. Het ene kind is brutaler, de ander introvert. En binnen die sociale rangorde moet je kind zijn eigen positie zien te vinden. Ontdekken welk gedrag gewenst is en wat juist niet.  

Dat kan best lastig zijn: loslaten en vertrouwen hebben dat het goedkomt. Toch is het goed voor je kind als je alleen ingrijpt bij gevaarlijk situaties of wanneer je kind stelselmatig wordt buitengesloten. Door zelf voor oplossingen te zorgen, wordt hij weerbaarder, ontdekt hij wie zijn vrienden zijn en leert hij omgaan met die irritante pestkop van nummer 4. Wie weet sluiten ze uiteindelijk zelfs een vriendschap?

Buitenspelen is goed voor de motoriek en de conditie

Eigenlijk geldt dit voor alle vormen van beweging, elk op zijn eigen manier. Soms helpt dat vriendje hem over een grens die hij eigenlijk best spannend vond, maar wat hij samen wel durft te doen. Door uren over straat te crossen, leren ze veel beter en stabieler fietsen. Bij het klimrek leren ze veilig vallen. En in de boom met lage takken, verderop, overwinnen ze een angst.

Bovendien zijn kinderen tijdens het buitenspelen met vriendjes veel meer in beweging dan thuis: je rent, klimt, fietst, rolschaatst, gaat steltlopen, skippyballen, steppen en doet spelletjes met een bal. Zo komen ze een stuk makkelijker aan die zestig minuten per dag. Bijkomend voordeel? In de avond is je kind vermoeider en slaapt als een roosje.

voordelen van buitenspelen voor kinderen
©Rawpixel.com – Shutterstock

Je leert van alles over de natuur

Toen onze generatie jong was, speelden bijna alle kinderen buiten. Onderling leer je veel van elkaar. Bijvoorbeeld welke planten giftig zijn, voor welke insecten je moet uitkijken, hoe je de jeuk van een distel of brandnetel kan tegengaan met paardenbloemsap en wat het verschil is tussen een kever en een tor. Let wel goed op dat je kind na het buitenspelen in het gras geen last heeft van teken.

Buiten zijn is goed voor je vitamine D

En dat is natuurlijk beter dan uit een potje. Elke dag even naar buiten stimuleert de aanmaak van vitamine D en zorgt voor sterkere botten.

Buitenspelen maakt creatief

Als jij er als moeder veel bij bent, zal je kind sneller naar jou toe komen om zijn verveling op te lossen. Buitenspelen zonder ouders maakt het echter noodzakelijk dat ze zelf goed nadenken over wat je kan doen. Zo verzinnen ze misschien een eigen spel voor de hele buurt. Of doen allerlei balspelletjes, klapliedjes en gaandeweg leren ze omgaan met verveling.

Je wordt weerbaar van buitenspelen

Voor kinderen is het niet alleen gezond om lekker te gaan buitenspelen wanneer het mooi weer is. Juist het buitenspelen in de herfst maakt hen weerbaarder. Een beetje regen is niet erg, maar zorgt juist voor modder waarmee ze allerlei heksendrankjes kunnen brouwen. Of wat dacht je van lekker voetballen op nat gras? Kan je gelijk goed oefenen met slidings. Koop een fijne broek, overall en/of regenjas die de eigen kleding beschermt, goede kaplaarzen en meer hebben ze niet nodig.

Nieuwe normen en waarden

Op straat komt je kind in aanraking met allerlei soorten kinderen van verschillende achtergronden en met diverse karakters. Hoe diverser jullie buurt, des te leerzamer het is. Zo ontdekt je zoon misschien bij de Nederlandse buurman met Turkse achtergrond hoe heerlijk baklava is en dat je bij hen thuis je schoenen voor de deur uittrekt. Bij het tikje verwende kind verderop, wiens ouders zeer succesvol is, ontdekt hij welke etiquetteregels voor hen belangrijk zijn. En het gereformeerde gezin uit jullie straat leert hem heel andere dingen.

Of die normen en waarden nu dicht bij jou staan of niet, diversiteit leert een kind wel dat iedereen misschien anders lijkt, maar alle kinderen houden van plezier maken. Een belangrijke les voor later! Bovendien ontdekken ze via het buitenspelen met allerlei anderen wat zijn eigen plek in de wereld is en dat je van iedereen kunt leren. Probeer ook zelf het goede voorbeeld te geven en open te staan, ook (of juist) voor mensen die heel anders lijken dan jij. De ene keer wordt je vooroordeel bevestigd, een andere keer raak je misschien blij verrast.

Sanne: ‘Toen Jamie voor het eerst thuiskwam met het overbuurmeisje van verderop, moest ik even slikken. Zij was toch van die familie die altijd zo luidruchtig was? Ik wilde zijn keus in vriendschap niet te veel sturen, maar blij was ik stiekem niet. Maar toen ik haar leerde kennen, bleek ze hartstikke lief te zijn. Haar moeder trouwens ook. Ik schaam me nog weleens voor mijn harde oordeel.’

hoe stimuleer je kind om buiten te gaan spelen
©Rawpixel.com – Shutterstock

Hoe stimuleer je kinderen om meer te gaan buitenspelen?

Misschien lees je bovenstaande en denk je: allemaal leuk en aardig, maar ik krijg mijn kind echt niet zonder een boel protesten naar buiten. Die zit liever achter de tablet en moet al zoveel. In dat geval kan je een paar dingen doen om je kind te stimuleren lekker te gaan buitenspelen:

  1. Geef het goede voorbeeld Houd je zelf niet van regen en rijd je nog met de auto naar het eind van de straat? Dan komt je kind van zichzelf al minder buiten en is het enthousiasme logischerwijs waarschijnlijk niet groot. Probeer toch te kijken wat mogelijk is: pak vaker de fiets, maak een wandeling of loop een keertje mee naar de speeltuin.
  2. Ga naar een superleuke speeltuin In Nederland zie je steeds vaker natuurspeeltuinen. Die stimuleren als geen ander om lekker buiten te spelen, te ravotten in de modder en te genieten van de natuur. Door je kind mee te nemen, bijvoorbeeld een keer in het weekend, leert je kind op een andere manier spelen dan met de standaard spullen die je in je schuur hebt staan. In de natuur zijn de mogelijkheden oneindig, als je je fantasie maar gebruikt.
  3. Vertel over het buitenspelen vroeger Leg eens uit hoe jullie buiten speelden toen je jong was. Misschien vinden ze na jouw verhalen spoorzoekertje helemaal geweldig of willen ze ook weleens één van die spelletjes van vroeger doen.
  4. Spreek met andere ouders af Ga met anderen naar de speeltuin en zorg dat de tablet of spelcomputer die dag even geen alternatief is. Dan moeten ze wel. Bovendien zijn er vriendjes om mee te spelen en kunnen ze lekker buiten bewegen.

Kortom, het kost misschien wat moeite, maar het loont echt. Je kind leert op die manier weer hoe fijn buitenspelen kan zijn en zal wellicht de dag erop nog eens naar buiten gaan, omdat het zo leuk was.

Alleen buitenspelen is ook belangrijk

Nu is het niet voor elke ouder mogelijk om zijn of haar kind buiten te laten spelen zonder toezicht, maar wanneer het binnen jullie mogelijkheden ligt, is het aan te raden. Je kind leert hier namelijk zoveel meer van dan wanneer je erbij bent:

  • Zelfstandigheid: geen ouder die de boel constant voor ze regelt. Ze zullen zelf hun vriendjes moeten ophalen, leren omgaan met anderen en hoe ze problemen kunnen oplossen.
  • Weerbaarheid: ze leren luisteren naar hun eigen lichaam. Zolang er geen ouders zijn die steeds roepen dat het te koud is en die muts op moet, hebben ze maar één graadmeter en dat is hun eigen lijf. Belangrijk voor later!
  • Grenzen verkennen: kinderen ontdekken als ze alleen spelen beter waar hun eigen grenzen liggen en (hopelijk) om daarnaar te handelen.

En natuurlijk, het zal soms heel spannend zijn – zeker wanneer je ze buiten je gezichtsveld laat buitenspelen en je niet overal meer toezicht op hebt – maar voor je kind is het een belangrijke les.

Herken jij de boodschap dat kinderen steeds minder buitenspelen? Of zijn ze bij jullie in de buurt nog wel regelmatig op straat te vinden of aan het voetballen? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Deel je die met ons?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Monkey Business Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven