Buitenspelen in de herfst: gezond én gezellig

Misschien miezert het al dagen, voel je je lamlendig en heb je eigenlijk helemaal geen zin om nog iets buitenshuis te gaan doen. Toch kan het heerlijk zijn om toch die kaplaarzen aan te trekken en je kind mee naar buiten te nemen voor een paar uur lekker lopen en spelen. Nog niet overtuigd? Wij hebben 7 redenen voor je om toch te gaan!

Buitenspelen in de herfst is gezond

Een bekend Scandinavisch spreekwoord vertelt ons dat slecht weer niet bestaat, slechte kleding wel. En daarmee drukken ze in het hoge Noorden ons oer-Hollands geklaag vakkundig de kop in. Zolang het namelijk niet onweert of hard stormt kan je dus prima naar buiten voor een wandeling of om lekker te gaan buitenspelen met de kinderen. Sterker nog, als er ‘storm op komst’ is en je merkt dat de kinderen er niet lekker in hun vel door zitten, helpt het vaak om naar buiten te gaan en daarmee de sfeer in positieve zin te beïnvloeden. Even lekker uitwaaien is hartstikke goed voor kinderen.

Maar waarom is het zo gezond om te gaan buitenspelen in de regen, kou of wind? In principe om dezelfde reden als dat het goed is voor kinderen om buiten te spelen als het zonnig is: ze rennen, worden sterker, zijn fysiek bezig en oefenen met hun (vooral grove) motoriek. Daar komt nog eens bij dat regen, kou en wind weersomstandigheden zijn die iets anders van je vergen dan een brandend zonnetje. Ze voelen de regendruppels op hun handen, de wind langs hun wangen en kou op hun huid. Alleen al om die reden is het dus heel goed voor je om buiten te zijn.

Wil je meer weten over de relatie tussen buiten zijn in de natuur en je gezondheid? In dit rapport beschrijven Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute hoe belangrijk het is voor (jonge én oudere) kinderen om lekker naar buiten te gaan. Ook als het regent dus.

Wat heb je nodig als je gaat buitenspelen in de herfst?

Terugkomend op het Scandinavische spreekwoord: je kunt je dus kleden op kouder, natter weer. Maar wat heb je precies nodig als je in de herfst gaat buitenspelen?

  1. Kaplaarzen
  2. Een broek die beschermt tegen water (bijvoorbeeld een handgemaakte buitenspeelbroek van Spetter: die is gevoerd, waterdicht en zorgt ervoor dat de eigen kleding niet beschadigt raakt – ze kosten zo’n € 35,00-40,00 maar worden soms ook met korting verkocht of als tweedehands aangeboden)
  3. Waterdichte jas
  4. Eventueel: muts, handschoenen en sjaal – afhankelijk van hoe koud het is

Je kan je kind prima zelf laten ontdekken wat hij nodig heeft. Eventueel neem je een tasje mee met extra kleding, mocht het na een halfuurtje spelen toch wel erg koud worden.

Merel: ‘Wij hebben inmiddels nu een jaar zo’n broek van Spetter, gekocht nadat iemand anders hem aanprees via Instagram. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Eindelijk geen kapotte spijkerbroeken meer of van die vlekken die je niet meer kon wegwassen. En ja, nu zit de Spetterbroek vol moddervlekken – wat ik dan ergens toch weer zonde vind – maar het is elke euro waard geweest. Nog steeds zit ik stiekem liever tegen de verwarming geplakt met een kopje thee als het herfst is, maar we gaan nu wel vaker naar buiten en ze mogen zo vies worden als ze willen. Bij wijze van spreken althans…’

Wat doe je buiten in de herfst? 7 spelletjes

Allemaal leuk en aardig, maar wat moet je nu eigenlijk doen als je gaat buitenspelen in de herfst? De glijbaan is nat en waarschijnlijk vies, op het klimrek glijden ze weg tijdens kunstjes en die ene leuke boomstam waar je in de zomer nog zo goed op kon klimmen is nu levensgevaarlijk glad. Toch zijn er nog genoeg spelletjes die je kan doen in de herfs!

Sporten en spelletjes

Voor de meeste sporten maakt het niks uit hoe het weer buiten is. Toegegeven, badmintonnen als het licht stormt gaat hem niet worden. Maar basketballen of voetballen kan in elk geval prima in de regen. Datzelfde geldt voor de spelletjes die kinderen normaal misschien ook doen, zoals wedstrijdjes rennen, verstoppertje spelen, tikkertje of spoorzoekertje doen.

Maak een park- of boswandeling

Je kan de kinderen naar buiten sturen als het regent, maar lekker in de natuur zijn is voor volwassenen net zo goed belangrijk. Ga daarom samen op pad en maak een park- of boswandeling. Kleed je goed aan en laat je verrassen door wat de natuur je te bieden heeft. De mooiste herfstschatten verzamel je in een tasje en neem je mee naar huis – kan je er daar gelijk mooi mee knutselen in herfstthema.

Herfst-bingo

Als je een goede reden zoekt om naar buiten te gaan in de herfst (omdat je liever binnen blijft), bedenk dan een leuke herfstbingo voor jezelf en de kinderen. Teken bijvoorbeeld verschillende bladeren na die je buiten moet zoeken of typische herfstige dingen als kastanjes, eikels, rode bladeren, bruine bladeren, paddenstoelen en een kruisspin.

Plassen stampen

Wat is er nu leuker dan naar buiten gaan in de regen en keihard stampen in de plassen? Het heeft iets heel bevrijdends. Op de website van Quest staat dan ook dat vooral het onverwachte element zoveel extra plezier oplevert. Je weet immers niet hoe hoog de druppels komen en of je er nat van wordt. Het maakt het kind in je los. Dus zelf ook lekker je kaplaarzen aan en lekker meedoen met buitenspelen!

buitenspelen als het regent spelletjes om te doen

Heksensoepjes maken met modder en takjes

Heerlijk toch? Het is helemaal fantastisch als je een buitenkeuken in de tuin hebt staan, maar met een simpel potje, schep en wat takjes komen kinderen vaak al heel ver. Laat ze maar lekker rommelen met modder en regenwater, als ze dat in de tuin kunnen vinden, en misschien wat blaadjes of onkruid die ze in hun ‘heksensoepje’ kunnen gooien.

Naar buiten gaan als het regent

Misschien is een blik door de ramen genoeg om je te doen huiveren. Terwijl de regen tegen de ruiten klettert denk je eerder aan een mok warme chocolademelk met slagroom en zeer zeker niet aan een wandeling door de regen. Toch is het juist dan ook goed om je kinderen mee te nemen. Echt buitenspelen is het niet, maar minstens zo waardevol: ervaar samen hoe het is om de druppels op je gezicht te voelen, hoe je lijf afkoelt en hoe heerlijk het is om daarna thuis onder de warme douche te springen.

Door de bladeren schoppen

Hebben jullie veel losse bladeren in de tuin liggen? Veeg die dan bij elkaar met een bezem en laat je kind lekker door de berg schoppen. Vervolgens vegen jullie samen alles weer opnieuw en dan kan de pret weer van voor af aan beginnen. Je hoeft er verder niet bij te blijven, maar een keertje meedoen is stiekem wel hartstikke leuk.

Redenen om buiten te gaan spelen in de regen

Heb je nog steeds motivatie nodig om zelf mee te gaan? Dan hebben we hieronder een aantal belangrijke argumenten, naast de gezondheid uiteraard, waarom het goed is om toch lekker te gaan buitenspelen met de kinderen.

Kinderen moeten regelmatig naar buiten

Op een enkele huismus na moet je kinderen af en toe even ‘uitlaten’ om te voorkomen dat je allemaal gek wordt. Je kunt dan wel gaan zitten wachten tot het eindelijk weer beter wordt buiten, maar soms zit je nu eenmaal vijf weken lang met miezerige regen en dan word je vanzelf gek. Toch? Dus ook om deze reden is het slim om lekker te gaan buitenspelen met je kind.

Je kind wordt weerbaarder

Wil je over een paar jaar niet dat je kind bij de minste of geringste regenbui al afhaakt en met de auto naar het sporten gebracht wil worden? Dan kan je nu alvast beginnen met het opbouwen van wat weerbaarheid tegen verschillende weersomstandigheden. We leven nu eenmaal in Nederland waar soms complete zomers in het water vallen; ondanks dat kan je er nog genoeg van maken en dat leren ze door nu al te gaan buitenspelen in de regen.

Het doorbreekt je dag

Sluit eigenlijk een beetje aan op het ‘uitlaten van de kinderen’. Door lekker naar buiten te gaan voor een regenachtige wandeling of buitenspeelsessie zal je gaandeweg merken dat je jezelf ook beter gaat voelen. Je bent even buiten, kan misschien weer even dat gevoel van kind zijn opwekken door lekker mee te stampen in de plassen, lol maken in de speeltuin of samen regendruppels vangen met je tong. Dus ook voor jezelf is het soms goed om de bank in te ruilen voor een uurtje door het park; je komt als herboren terug.

De douche na afloop

Geldt trouwens ook voor de winter, maar niks is toch fijner dan een klein beetje bibberend thuiskomen en dan een heerlijke douche nemen? Zet lekkere herfstige kaarsjes aan, drink samen thee en doe vervolgens een spelletje. Idyllischer kan bijna niet. En ja, we weten best dat de waarheid vaak een stuk minder gemoedelijk gaat 😉 Maar je kan het allicht proberen!

Wat doe jij als het regent? Blijf je het liefst onder je dekentje op de bank zitten of ga je er toch even op uit?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Afbeeldingen bij dit artikel – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven