Wanneer je graag in verwachting wil raken, is het belangrijk te weten op welke dagen je precies vruchtbaar bent. Daarom vind je in dit artikel handige informatie en belangrijke tips om zwanger te raken. Ook staan hieronder tips om vast te stellen wanneer je ovulatie plaatsvindt.
Vruchtbare dagen berekenen
Als je graag zwanger wil raken, dan zijn een aantal dingen van belang. In praktische zin kan je je voorbereiden op de zwangerschap door gezonder te gaan leven (stoppen met roken en alcohol, alvast extra foliumzuur slikken) en je woning kritisch onder de loep te nemen. Hebben jullie ruimte voor een baby of is het slim je voor te bereiden op een verhuizing?
Gaat het puur om de toekomstige zwangerschap zelf, dan kan je als vrouw nog iets anders doen: uitrekenen wanneer je vruchtbare dagen plaatsvinden.
Zo ontdek je wanneer je vruchtbaar bent
Vruchtbare dagen berekenen met een formule
Je kan met een vrij simpel rekensommetje berekenen wanneer je vruchtbare dag ongeveer zal plaatsvinden:
- Kijk naar je menstruatiecyclus van de afgelopen maanden. Hoeveel dagen duurt deze gemiddeld? Neem dat als de duur van je cyclus.
- Ga terug naar je laatste menstruatie en noteer de dag waarop je ongesteld werd
- Dat is je uitgangspunt. Tel hier je gemiddelde cyclusduur bij op.
- Veertien dagen voor je volgende menstruatie in theorie zou moeten plaatsvinden (of NOD: Niet Ongesteldheids Dag) vindt je eisprong plaats
N.B. Bij een onregelmatige menstruatie werkt deze methode niet.
Baarmoedermond controleren
Een andere veelbeproefde methode om te ontdekken wanneer je vruchtbaar bent, is het controleren van je baarmoedermond. Wanneer je richting de ovulatie gaat, wordt deze zachter en opent zich. Zo helpt je lichaam je een handje om zwanger te kunnen raken: de zaadcellen kunnen makkelijker ‘naar binnen zwemmen’.
Afscheiding verandert
Niet alleen verandert de baarmoedermond, ook het slijm – dat rond de baarmoedermond zit – wordt beter toegankelijk voor zaadcellen rond je ovulatie. Dit bevordert de bevruchting, omdat deze specifieke soort afscheiding zorgt voor de optimale omstandigheden voor een bevruchting. Rond je vruchtbare dagen doet het denken aan eiwit: doorzichtig en rekbaar.
Lees meer informatie over de afscheiding rondom je vruchtbare dagen en het verloop ervan tijdens je menstruatiecyclus.
Temperatuur opmeten
Let op: het opmeten van je temperatuur is alleen zinvol wanneer je over een langere periode probeert in kaart te brengen wanneer je eisprong steeds plaatsvindt. Dat komt omdat je dit pas achteraf kan vaststellen.
Het is belangrijk dat je bij deze methode kiest voor een consequent tijdstip en dat je dit de gehele cyclus volhoudt. Zo kan je het best ontdekken wat je gemiddelde temperatuur is en wanneer hij ineens daalt: het moment dat je ovulatie plaatsvindt. Vervolgens stijgt je temperatuur weer. Dit is als gezegd handig als je over een langere periode wil vaststellen rond welke dag je eisprong plaatsvindt.
Ovulatietesten kopen
Iets meer zekerheid nodig bij het ontdekken van je vruchtbare dagen? Tegenwoordig zijn er genoeg ovulatietesten te koop die je een handje helpen, zowel ‘normaal’ als digitaal. Deze werken als volgt: je lichaam maakt 1-2 dagen voor je eisprong het luteïniserend hormoon aan (LH). Door elke dag over een stickje te plassen, kan je ontdekken of je op dat moment vruchtbaar bent.
Uitgaand van een cyclus van 28 dagen en een regelmatige menstruatie, zou je eisprong 14 dagen daarna plaatsvinden. Dat betekent dat je twee dagen voor de vermoede ovulatie mag beginnen met testen. Ben je inderdaad vruchtbaar? Dan kan je meteen aan de slag. Maar heb je een verlate eisprong, dan is dit ook een goede manier om dat te ontdekken.
Ovulatiepijn
Sommige vrouwen voelen precies wanneer ze ovuleren en soms zelfs aan welke kant. Ze ervaren een soort menstruatie-achtige kramp. Deze kan best heftig zijn, maar een dag later ook weer voorbij.
Let wel: dit hoeft dus voor jou niet te gelden. Niet elke vrouw krijgt namelijk te maken met ovulatiepijn.
Evolutie: je uiterlijk verandert iets
Eén van de interessantste in het hele rijtje, maar tegelijkertijd ook misschien het punt waar je het minst aan hebt. Uit onderzoek bleek dat vrouwen er tijdens hun vruchtbare dagen een hoger libido hebben én er aantrekkelijker uitzien. Je gezicht verandert dus daadwerkelijk. Ergens ook logisch: evolutionair gezien waren dit de dagen dat je een mannetje moest lokken.
Vruchtbare dagen berekenen met een app
Met verschillende apps kun je berekenen op welke dag je (in theorie) vruchtbaar zou moeten zijn. Houd hierbij in je achterhoofd dat een gratis app jouw persoonlijke gegevens doorgaans deelt met derden. Dat is hun verdienmodel. Bovendien zijn ze natuurlijk nooit 100% betrouwbaar; ze gebruiken eerdergenoemde formule om de vruchtbare dagen te berekenen. Vind je het dus geen fijn gevoel als jouw gegevens met bedrijven worden gedeeld? Kies dan liever voor een berekening op papier.
Hieronder staan een paar handige apps:
- Menstruatiekalender
- Flo (Engelstalig; verkochten eerder gegevens door aan derden)
- Clue (Engelstalig)
- Period Tracker (Engelstalig)
Alle apps hebben een premiumversie waarvoor je een bedrag per maand betaalt.
En wat kan je met kennis over je vruchtbare dagen?
Nu je weet wanneer je vruchtbaar bent, moet je daar natuurlijk iets mee doen om je te kunnen voorbereiden op de zwangerschap.
De menstruatiecyclus in een notendop
De werking van het (gezonde) vrouwelijk lichaam is als volgt: elke maand rijpt een eicel in één van je eierstokken. Wanneer je ovuleert laat hij los en heeft zo’n zes tot vierentwintig uur de tijd om bevrucht te worden. Gebeurt dit niet? Dan sterft de cel af en wordt tijdens je menstruatie afgevoerd.
Wanneer kan je het best seks hebben rond de ovulatie?
Omdat de eicel maar zo kort leeft, moet je rekening houden met een aantal dingen:
- Vanaf twee dagen voor je ovulatie ben je op zijn vruchtbaarst.
- Zaadcellen kunnen 1-5 dagen in je baarmoeder overleven.
- Binnen een dag na de eisprong ben je niet meer vruchtbaar.
Dat betekent, kortom, dat als je graag zwanger wil raken, het van belang is dat je seks hebt op één van die vruchtbare dagen. De zaadcellen kunnen immers wel een tijdje vooruit en in je eileider wachten op het moment dat je eicel loslaat. Verder wordt aangeraden om om de drie dagen seks te hebben. Dat komt niet alleen de kwaliteit van zijn zaad ten goede, maar daarnaast ga je dan sowieso met elkaar naar bed op een vruchtbare dag.
In de praktijk is het de overweging waard of je zo zakelijk bezig wil zijn. Het kan een behoorlijke druk op je relatie leggen als je per se nu met hem naar bed wil, omdat je vruchtbaar bent of zou kunnen zijn. Probeer de romantiek in elk geval ook levendig te houden.
Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je bevrucht bent?
Zodra ei- en zaadcel samensmelten, beginnen ze zich op te delen tot het klompje cellen dat zo’n negen dagen later aankomt in de baarmoeder. Je lichaam maakt zich, onder invloed van oestrogeen en progesteron, klaar voor de op handen zijnde zwangerschap.
Overigens is het goed om te weten dat slechts de helft van de bevruchte cellen zich daadwerkelijk innestelt in de baarmoederwand.
Herken jij je vruchtbare dagen en/of ovulatie? En heb je ook weleens ovulatiepijn gevoeld?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©shshs – Shutterstock