Vruchtbare dagen: ontdek meteen of je aan de slag kan

Wanneer ben je precies vruchtbaar? In dit artikel vind je handige informatie en tips voor als je zwanger wil raken (of juist niet) en tips om te kunnen vaststellen wanneer je ovulatie plaatsvindt.

Vruchtbare dagen berekenen

Als je graag zwanger wil raken, dan zijn een aantal dingen van belang. Zo kan je je vast voorbereiden op de zwangerschap door bijvoorbeeld gezonder te gaan leven en je huidige woning nog eens kritisch onder de loep te nemen. Maar als het puur om de toekomstige zwangerschap zelf gaat, kan je als vrouw nog iets doen (wat zeker ook van belang is): uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent.

Zo ontdek je wanneer je vruchtbaar bent

Berekenen met een formule

Je kan met een vrij simpel rekensommetje berekenen wanneer je vruchtbare dag ongeveer zal moeten plaatsvinden:

N.B. Bij een onregelmatige menstruatie werkt deze methode niet. 

  • Kijk naar je menstruatiecyclus van de afgelopen maanden. Hoeveel dagen duurt deze gemiddeld? Neem dat als de duur van je cyclus.
  • Ga terug naar je laatste menstruatie en noteer de dag waarop je ongesteld werd
  • Dat is je uitgangspunt. Tel hier je gemiddelde cyclusduur bij op.
  • Veertien dagen voor je NOD (Niet Ongesteldheids Dag) vindt je eisprong plaats

Baarmoedermond controleren

Een andere veelbeproefde methode om te ontdekken wanneer je vruchtbaar bent, is het controleren van je baarmoedermond. Wanneer je richting de ovulatie gaat, wordt deze zachter en opent zich. Zo helpt je lichaam dus een handje om zwanger te kunnen raken: de zaadcellen kunnen makkelijker ‘naar binnen zwemmen’.

Afscheiding verandert

Niet alleen verandert de baarmoedermond, ook het slijm – dat rond de baarmoedermond zit – wordt beter toegankelijk voor zaadcellen rond je ovulatie. Dit bevordert de bevruchting, omdat deze specifieke soort afscheiding zorgt voor de optimale omstandigheden voor een bevruchting.

Lees meer informatie over de afscheiding rondom je vruchtbare dagen en het verloop ervan tijdens je menstruatiecyclus. 

Temperatuur opmeten

Let op: het opmeten van je temperatuur is alleen zinvol wanneer je over een langere periode probeert in kaart te brengen wanneer je eisprong steeds plaatsvindt. Dat komt omdat je dit pas achteraf kan vaststellen. 

Het is belangrijk dat je bij deze methode kiest voor een consequent tijdstip en dat je dit de gehele cyclus volhoudt. Zo kan je het best ontdekken wat je gemiddelde temperatuur is en wanneer hij ineens daalt: het moment dat je ovulatie plaatsvindt. Vervolgens stijgt je temperatuur weer. Dit is als gezegd handig als je over een langere periode wil vaststellen rond welke dag je eisprong plaatsvindt.

Ovulatietesten kopen

Iets meer zekerheid nodig bij het ontdekken van je vruchtbare dagen? Tegenwoordig zijn er genoeg ovulatietesten te koop die je een handje helpen, zowel ‘normaal’ als digitaal. Deze werken als volgt: je lichaam maakt 1-2 dagen voor je eisprong het luteïniserend hormoon aan (LH). Door elke dag over een stickje te plassen, kan je ontdekken of je op dat moment vruchtbaar bent.

Uitgaand van een cyclus van 28 dagen en een regelmatige menstruatie, zou je eisprong 14 dagen daarna plaatsvinden. Dat betekent dat je twee dagen voor de vermoede ovulatie mag beginnen met testen. Ben je inderdaad vruchtbaar? Dan kan je meteen aan de slag. Maar heb je een verlate eisprong, dan is dit ook een goede manier om dat te ontdekken.

Ovulatiepijn

Sommige vrouwen voelen precies wanneer ze ovuleren en soms zelfs aan welke kant. Ze ervaren een soort menstruatie-achtige kramp. Deze kan best heftig zijn, maar een dag later ook weer voorbij. Maar let wel: dit hoeft dus voor jou niet te gelden. Niet elke vrouw krijgt namelijk te maken met ovulatiepijn.

Evolutie: je uiterlijk verandert iets

Eén van de interessantste in het hele rijtje, maar tegelijkertijd ook misschien het punt waar je het minst aan hebt. Uit onderzoek bleek dat vrouwen er tijdens hun vruchtbare dagen een hoger libido hebben én er aantrekkelijker uitzien. Je gezicht verandert dus daadwerkelijk. Ergens ook logisch: evolutionair gezien waren dit de dagen dat je een mannetje moest lokken.

En wat kan je met kennis over je vruchtbare dagen?

Nu je weet wanneer je vruchtbaar bent, moet je daar natuurlijk iets mee doen om je te kunnen voorbereiden op de zwangerschap.

De menstruatiecyclus in een notendop

De werking van het (gezonde) vrouwelijk lichaam is als volgt: elke maand rijpt een eicel in één van je eierstokken. Wanneer je ovuleert laat hij los en heeft zo’n zes tot vierentwintig uur de tijd om bevrucht te worden. Gebeurt dit niet? Dan sterft de cel af en wordt tijdens je menstruatie afgevoerd.

Wanneer kan je het best seks hebben rond de ovulatie?

Omdat de eicel maar zo kort leeft, moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Vanaf twee dagen voor je ovulatie ben je op zijn vruchtbaarst.
  • Zaadcellen kunnen 1-5 dagen in je baarmoeder overleven.
  • Binnen een dag na de eisprong ben je niet meer vruchtbaar.

Dat betekent, kortom, dat wanneer je graag zwanger wil raken, het van belang is dat je de liefde bedrijft op in elk geval één van die vruchtbare dagen. De zaadcellen kunnen immers wel een tijdje vooruit en in je eileider wachten op het moment dat je eicel loslaat. Aangeraden wordt ook om (in theorie) om de drie dagen seks te hebben. Dat komt niet alleen de kwaliteit van zijn zaad ten goede, maar daarnaast ga je dan sowieso met elkaar naar bed op een vruchtbare dag.

In de praktijk is het de overweging waard of je zo zakelijk bezig wil zijn. Het kan een behoorlijke druk op je relatie leggen als je per se nu met hem naar bed wil, omdat je vruchtbaar bent of zou kunnen zijn. Probeer de romantiek in elk geval ook levendig te houden.

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je bevrucht bent?

Zodra ei- en zaadcel samensmelten, beginnen ze zich op te delen tot het klompje cellen dat zo’n negen dagen later aankomt in de baarmoeder. Je lichaam maakt zich, onder invloed van oestrogeen en progesteron, klaar voor de op handen zijnde zwangerschap.

Overigens is het goed om te weten dat slechts de helft van de bevruchte cellen zich daadwerkelijk innestelt in de baarmoederwand. 

Herken jij je vruchtbare dagen en/of ovulatie? En heb je ook weleens ovulatiepijn gevoeld?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven