Vriezer ontdooien met de föhn: is dat niet gevaarlijk?

Vorig jaar zat ik met mijn handen in het haar en een ijslaag in de vriezer waar de Titanic nog op stukgevaren was. ‘Gebruik een föhn’, tipten verschillende volgers op Instagram en zo geschiedde. Pas toen ik laatst het boekje van de nieuwe koelkast bekeek, las ik dat het gebruiken van elektrische apparaten in de buurt van de koelkast levensgevaarlijk kan zijn en kortsluiting kan veroorzaken. Is het dus wel zo verantwoord, die föhn? Ik besloot op onderzoek uit te gaan.

Vriezer ontdooien met de föhn

Houd je de vriezer goed bij? Dan is er niet veel aan de hand. Eens per zoveel maanden het overtollige ijs weghalen is relatief snel gepiept. Kleine moeite en scheelt je meteen op de energierekening!

Maar wie weleens braaf een dikke ijslaag heeft geprobeerd weg te smelten uit de vriezer, weet dat het je laminaat kan kosten en het gewoon een halve dag in beslag neemt. Bovendien is het frustrerend om daar te zitten met een kom heet water en doeken om het water op te vangen. Zonde van de tijd.

Met de föhn gaat dit razendsnel. Het ijs warmt vlot op, het smelt ook op de moeilijkere plekken prima weg en voor je het weet kan de stekker weer in het stopcontact. Dé huishoudhack, dacht ik lange tijd. Toch blijkt dit helemaal niet zo verstandig.

Ondanks dat de koelkast uit staat, zit je föhn wel in het stopcontact. Omdat het ijs gaat druppelen kan het elektrische apparaat kortsluiting krijgen. Normaliter, bij een stoppenkast, schakelt de groep waarin het apparaat met kortsluiting zit automatisch uit. Maar is dat niet het geval of functioneren de zekeringen niet meer naar behoren, dan kan er brand ontstaan. Daarbij is een föhn gevoeliger voor kortsluiting omdat de kabel gemakkelijker beschadigt raakt. Toch maar op een andere manier ontdooien, dus.

Alternatieven voor de föhn

Plantenspuit met heet water

Voor de kleine laagjes ijs tussendoor kan je prima af met een plantenspuit. Zo voorkom je erger en hoef je eigenlijk nooit heel hard te werken om die ijslaag uit je vriezer te krijgen.

HG ontdooispray

Een paar jaar terug kregen we HG ontdooispray toegestuurd. Persoonlijk vond ik dit geen prettig spul: de damp is nogal aanwezig en een vriezer nogal een kleine, dichte ruimte. Daarbij ging het ontdooien niet overdreven veel sneller dan wanneer je een pan heet water neerzet. Misschien is dit een handige optie voor wanneer je weinig ijs aan de binnenkant van je vriezer hebt, anders zou ik hem niet per se aanraden.

Elke dag een paar keer controleren of de vriezer dicht zit

Zeker als je kinderen hebt, is dit geen overbodige luxe. Tijdens hete dagen wordt er gemakkelijk even een waterijsje gepakt en ze rennen weer door naar buiten, terwijl de deur nog (half) openstaat. Een nieuwe laag ijs is dan zo gevormd. Preventieve controle kan dus helpen voorkomen dat je vaker dan eens per jaar noodgedwongen zit te ontdooien.

Maar zo makkelijk als ontdooien met de föhn wordt het niet

Althans, dat is mijn ervaring. Handige tips zijn absoluut welkom in de reacties. Maar als het leed geschied is en je vriezer voorzien is van een dikke ijslaag, kom je met dat pannetje heet water niet zover. Het blijft dan monnikenwerk en een bron van ergernis (of oefening in geduld, maar net hoe je het bekijkt).

Gelukkig hebben we toch een oplossing gevonden waardoor ontdooien überhaupt niet meer hoeft…

Oplossing: no frost koelkast

Hoewel ik nagenoeg fulltime thuis ben met de kinderen, ben ik geen huisvrouw van het jaar. Toch voelde ik de moed in mijn schoenen zakken toen een niet nader te noemen huisgenoot de koelkastdeur weer eens had laten openstaan. Ik vertikte het om te ontdooien, omdat ik vond dat deze persoon dat prima zelf kon. Maar het gebeurde niet. Na een paar maanden twijfelde ik om toch weer die föhn erbij te pakken – aangezien ik de enige leek die zich er écht aan stoorde, toen ik bedacht dat het apparaat inmiddels al dertien jaar oud is en een energiezuiniger model geen overbodige luxe.

Vijf minuten later zat er een mooie no frost koelkast in mijn mandje en rekende ik af, op hoop van verbetering. En dat is het. Geen ijsvorming, zelfs geen druppels aan de binnenkant van de koelkast. Bovendien kwam ik er op die manier achter dat een föhn bij nader inzien dus helemaal niet zo’n veilig idee is. Oeps! Daarom bij deze mijn ongevraagde advies: als je koelkast al wat ouder wordt en je hem eventueel kan neerzetten in de schuur als tweede koelkast (hebben we gedaan, snap niet dat we ooit zonder konden met ons grotere gezin), koop dan zo’n no frost koelkast. Het kost iets meer, maar loont zeker de moeite. Vooral als je geen fan bent van ontdooien en extra werk.

Wat voor type koelkast hebben jullie? Maak(te) jij de vriezer ook altijd ijsvrij met de föhn?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven