7 redenen om vriendinnen van vroeger te koesteren

30 juli is de Internationale dag van de Vriendschap. Dit initiatief van de Verenigde Naties is weliswaar niet heel populair in Nederland, maar dat betekent niet dat het we er geen aandacht aan hoeven te schenken! Daarom verzamelde De Mamagids 7 belangrijke redenen om je vriendinnen van vroeger te koesteren.

Vriendschappen van vroeger

Veel vriendinnen van vroeger spreek je misschien niet meer. Vriendschappen komen en gaan door de jaren heen; dat hoort erbij. Jullie levens gaan een andere kant op, je verhuist misschien richting een andere stad en jullie interesses veranderen. Dus dat je op een bepaald punt in je leven constateert dat je minder vrienden hebt dan vroeger, is heel normaal. Dat neemt niet weg dat je de vriendinnen van vroeger die nog wel in je leven zijn mag koesteren. Waarom?

Waarom je vriendinnen van vroeger moet koesteren

Ze kennen je op je slechtst

De puberteit is niet direct de leukste fase in een mensenleven. Of wel, maar dat ontdek je pas als je niet meer zo slank bent, nauwelijks nog vrije tijd hebt en minder last van hormonen. Vriendinnen uit die tijd hebben je gezien met experimentele kapsels, de fase waarin je nog zocht naar een eigen kledingstijl en mogelijk ook weleens dronken. Ze weten dat je niet altijd de brave huisvrouw was die nu op zaterdagavond rond 22.00 uur haar bed opzoekt. Mensen die je in die periode nog steeds leuk vonden of gezellig meededen met je kortpittige fase, moet je dichtbij houden. Zeker als ze je met die lelijke klassenfoto kunnen chanteren.

Je werd samen groot

Kijk, natuurlijk hoeft het leven van jouw en je vriendinnen van de middelbare school niet parallel te lopen. De één krijgt jong kinderen, een ander maakt een wereldreis en de derde gaat vier steden verderop studeren. Daardoor kan je elkaar tijdelijk enigszins uit het oog verliezen. Maar er blijft iets dat jullie verbindt: de herinneringen. Je kent elkaars ouders, gezinssituatie, relaties en komt uiteindelijk vaak wel weer in eenzelfde soort fase terecht. En dan is het tijd om nieuwe herinneringen te maken.

Je vriendinnen van vroeger kennen je door en door

Een blik is genoeg. Je beste vriendin van vroeger hoeft je maar aan te kijken en weet hoe de vork in de steel zit. Je hoeft je niet groot te houden voor haar. En dat is soms ontzettend confronterend, zeker als je bepaalde gevoelens nog niet wil toegeven aan jezelf, maar tegelijkertijd ook heel waardevol.

‘Oude’ vriendschappen overbruggen verschillen

Als je op volwassen leeftijd een nieuwe vriendschap aangaat, doe je dat vaak omdat je gelijkgestemd bent. Dat is eigenlijk de kern waarop je verder bouwt. Een vriendschap van vroeger komt vaak vooral voort uit het feit dat je op dezelfde school zat. Waar je ouders vandaan kwamen, hoeveel geld ze hadden en hoe je in het leven staat, doet er toch minder toe. Daar werk je wel omheen.

Je hebt samen zoveel mooie herinneringen opgebouwd

Met vriendinnen van vroeger is het mooi dat je elkaar soms jaren niet ziet en dan toch de draad weer oppakt waar je hem vorige keer hebt laten liggen. Vaak terwijl je oude verhalen opdist van vroeger, de één nog sterker dan de ander. Je ligt binnen no time plat onder tafel van het lachen en na afloop zit je vol energie.

Eerlijkheid komt met de tijd

Waar je als puber vaak sociaal wenselijk deed en er binnen vriendinnengroepen ook vaak sprake is van een bepaald soort meidenvenijn, verlies je dat wel bij het ouder worden. Je maakt je minder druk, krijgt meer zelfvertrouwen en spreekt je sneller uit. Bovendien hoef je niet meer allemaal op één lijn te zitten. Het is goed zoals het is. Daarbij weet je ook dat je elkaar de waarheid kan vertellen zonder dat het je hele vriendschap torpedeert. Nog een voordeel ten opzichte van vroeger.

Echte vriendschappen zijn speciaal

En nee, niet elke vriendin van vroeger zal voor je deur staan als je haar echt nodig hebt. Maar die enkeling die jou zo door en door kent van toen? Die mag je koesteren. Zeker op de Internationale Dag van de Vriendschap!

Wie wil jij vandaag in het zonnetje zetten? Wie is jouw beste vriendin van vroeger en wie koester jij na al die jaren nog steeds?

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “7 redenen om vriendinnen van vroeger te koesteren

  1. ik heb een vriendin aka zus zoals wij haar noemen en die ken ik al 36 jaar!! vroeger jut en jul en nu nog alleen met kids en we zien elkaar elke week, we kunnen ook echt niet zonder elkaar haha

  2. Ik heb al bijna 25 jaar een beste vriendin, kennen elkaar al vanaf de peuterspeelzaal en nog altijd contact!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven