De 7 vreemdste verslavingen: van pica tot infobesitas

Wie weleens naar het TLC programma Strange Addictions heeft gekeken, weet dat mensen verslaafd kunnen raken aan de vreemdste dingen. Van een onweerstaanbare trek in plakbandrolletjes tot koffieklysma’s (ja, echt), als je er eenmaal mee begint kan je er dus in sommige gevallen niet meer mee stoppen. Maar dit is zeker niet alles: wij vonden nog 7 wel heel bijzondere verslavingen.

Natuurlijk is dit artikel geschreven met een knipoog, maar verslaving is op zichzelf een groot probleem – zowel voor jezelf als voor je omgeving. Merk je dat je zelf of iemand in je omgeving een te sterke drang heeft om iets te gebruiken dat ongezond is? Zoek dan deskundige hulp. Zo kan je kiezen voor een direct opname afkickkliniek waarbij je gespecialiseerde hulp kunt krijgen bij jouw specifieke verslaving. Dat je niet altijd met alcoholisme of drugs in een afkickkliniek terecht komt, bewijzen de volgende verslavingen wel.

7 bijzondere verslavingen

Pica

Misschien ken je de term pica wel uit je zwangerschapsboek. Het is een verslaving om iets te eten dat geen voedsel is. Dat kan gaan van muntjes en zand of klei tot krijt, steentjes, haar en zelfs een slok benzine. De eetverslaving pica komt vaak voort uit een tekort aan één of meerdere mineralen, maar kan ook een onderliggende psychische stoornis hebben. Als je de neiging niet kunt weerstaan om gekke dingen te eten en het zaken betreft die je lichaam niet zelf kan verteren (of die het zelfs ziek maken), is het verstandig hulp te zoeken via de huisarts of bij een afkickkliniek.

Body Modification

Of het daadwerkelijk verslavend is om tattoos en piercings te zetten of je lijf blijvend te veranderen (denk aan een gespleten tong)? Daar zijn experts het nog niet over eens. Maar dat sommige mensen hier verder in gaan dan anderen, mag duidelijk zijn. De man met de meeste tattoos en body modification ter wereld is nog altijd de Nieuw-Zeelandse Lucky Diamond Rich. Ondanks dat je in zijn geval kunt zeggen dat het mogelijk voortkomt uit een verslaving – al dan niet naar aandacht – bezorgde het hem bekendheid en dat is natuurlijk nooit weg voor een straatartiest. Los van wat het doet met je kansen op de arbeidsmarkt, is deze verslaving hoogstens een aanslag op je portemonnee.

Infobesitas

Iedere vriendengroep heeft wel een Sherlock Holmes in zijn midden: iemand die met halve informatie via Google een compleet Facebookprofiel van die ene verloren crush uit 5HAVO naar boven weet te halen. In onze vriendengroep ben ik dat. Wanneer het hele heftige vormen aanneemt en je tot diep in de nacht zoekt naar informatie over gebeurtenissen, aandoeningen en andere zaken, of ouderwets de ether afspeuren naar nieuwsberichten over regionale rampspoed, kan je spreken van een verslaving: infobesitas.

Zwangerschapsverslaving

Als je meer kinderen krijgt dan goed is voor je lijf of je portemonnee spreek je van een zwangerschapsverslaving. Vrouwen die hieraan lijden hebben een ongezonde drang naar zwanger zijn, zoals de Britse Tara Sawyer. Zij hield zo van het gevoel dat een zwangerschap meebrengt dat ze na haar eigen vier kinderen besloot draagmoeder te worden en zo nog eens drie kinderen kreeg (2014). Op deze manier vond ze een relatief verstandige manier om met de verslaving om te gaan en deed ze iets heel moois voor anderen, maar in de meeste gevallen is dit iets dat behandeld moet worden.

Tanorexia

We kennen allemaal wel het (schrikbarende) beeld van pensionado’s met een bijna gebarsten bruine huid van het veelvuldige zonnen. De kans bestaat dat ze last hebben van tanorexia: verslaafd zijn aan bruiner worden. Ondanks de bekende gevolgen, in de vorm van huidkanker en een sneller verouderende huid, springen mensen met tanorexia nog altijd in de vroege ochtend op een strandbedje om er de rest van de dag niet meer af te komen. En anders duiken ze wel de zonnebank in. Dit is een ernstige verslaving die niet onderschat mag worden. Om hem te behandelen is intensieve therapie nodig.

Orthorexia

Verzot op groenten? Iemand die aan orthorexia lijdt, eet alleen het beste van het beste. Een patatje tussendoor? Pizza laten bezorgen? Dat zit er niet meer in. Het eten van de ‘juiste’ voedingsmiddelen is een obsessie voor mensen die deze (niet-erkende) stoornis hebben. Anders dan bij andere eetstoornissen (anorexia, boulimia) is afvallen niet het doel van het verstoorde eetpatroon. De focus ligt paradoxaal genoeg op een ongezonde manier op gezond leven.

Lijdt iemand in je omgeving aan orthorexia? Probeer hem of haar dan zo snel mogelijk te laten behandelen, zo schrijft het Voedingscentrum voor, omdat het erger wordt naarmate de stoornis langdurig onbehandeld blijft.

Parafilie

Misschien ken je de Fietsmeneer van Man bijt hond (nog) wel? Deze man biechtte in een aflevering van Man bijt hond op dat hij ontzettend veel van zijn fietsen hield – op de manier zoals wij van een ander mens houden. Daarbij heeft hij zelfs een favoriet: Fiets, de fiets van zijn tante An. Deze man heeft last – al valt het te betwisten of hij er zelf daadwerkelijk last van heeft natuurlijk – van parafilie, een seksuele voorkeur voor objecten. In sommige gevallen kan dit uitmonden in een seksuele verslaving.

In principe hoeft een onschuldige parafilie, zoals die van de Fietsmeneer, niet behandeld te worden. Maar als iemand anderen er schade mee toebrengt of wanneer het je in ongepaste situaties brengt (zoals het geval is bij een uit de hand gelopen dendrofilie(*) waarbij je een openbaar park op zoekt), is het wel belangrijk dat je deskundige hulp inschakelt.

(*)dendrofilie: seksuele aantrekkingskracht tot bomen

Welke van bovenstaande verslavingen kende jij al?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Ground Picture – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

4 gedachten over “De 7 vreemdste verslavingen: van pica tot infobesitas

  1. Ik kende er maar een paar! Wat zijn er inderdaad veel dingen om aan verslaafd te zijn. Vooral die van verslaafd zijn aan zwanger zijn schokt mij een beetje. Hoewel draagmoeder worden dan wel een ingenieuze manier is om met je verslaving om te gaan.

  2. Ik ken de verslaving Pica niet maar het lijkt me erg heftig, dat is natuurlijk elke verslaving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven