6 vragen die je jezelf kunt stellen als je duurzamer wil leven

De afgelopen jaren verschenen er steeds meer duurzame alternatieven op de markt voor bijvoorbeeld plastic of kleding die onder mensonterende omstandigheden worden gemaakt. Toch kan het lastig zijn de juiste keuzes te maken in een wereld waar goedkope aanbieders je lokken. Hoe doe je dat? In dit artikel staan 6 vragen die je jezelf kunt stellen als je graag duurzamer wil leven.

Wat maakt duurzaam leven soms zo’n uitdaging?

In een wereld waar Shein, Ali Express, Wish en TEMU producten leveren voor bijna niks, ten koste van de gezondheid van hun werknemers (soms nog kinderen) en de natuur is het soms lastig de juiste keus te maken. Alles wordt op een presenteerblaadje geleverd en ‘de buren doen het ook’ dus waarom zou jij dan wel vijf keer zoveel uitgeven?

Toch kunnen we niet meer ontkennen dat duurzaamheid steeds belangrijker is en zal worden. Grote retailers maken steeds vaker gebruik van gerecycled materiaal. Nieuwe producenten van kinderspeelgoed kiezen regelmatig voor ‘groene’ materialen, zoveel mogelijk uit de eigen omgeving. En minimalisme is hot.

Hoewel het soms lastig is om duurzamer te gaan leven, zijn er een aantal vragen die je kunt stellen voor je een nieuwe aankoop doet. Dat kan je helpen om een groenere keus te maken en niet terug te vallen op de makkelijke, goedkope keus.

Let op! TEMU is niet onomstreden. De makers van de app verzamelen mogelijk data die je liever voor jezelf had gehouden. Alles over de gevaren van TEMU lees je in dit artikel.

Deze vragen kan je jezelf stellen om duurzamer te gaan leven

Heb ik het echt nodig?

Wanneer je lekker aan het shoppen bent, kan het een fijn gevoel geven om van alles in je (digitale) mandje te gooien. Eenmaal thuis zal je niet de eerste zijn die pas daar beseft dat een vijftiende kandelaar helemaal niet nodig was, je dochter vanuit het niets een maat groter heeft en zie je dat je eigenlijk helemaal geen plek hebt in je kast voor die nieuwe schoenen of dat leuke shirtje dat je écht niet kon laten hangen.

Je voorkomt dit door vaker te denken: heb ik dit echt nodig? Is het noodzakelijk dat mijn kind ieder onderdeel van de nieuwste LEGO serie heeft staan om later terug te kijken op een fijne jeugd? Wat voegt deze aankoop daadwerkelijk toe aan mijn leven? En ook: heb ik er plek voor? Soms zal je, ondanks dat je iets niet echt heel erg nodig hebt, de aankoop alsnog doen. Maar stel je deze vragen regelmatig en je zal zien dat je vaker iets teruglegt. Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.

Zijn er alternatieven?

Veel mensen zetten ’s zomers een groot bad op in de achtertuin. In een gemiddelde Intex gaat vaak ergens tussen de 2.000 en 25.000 liter (!) water. Als je weet dat je met tweeduizend liter zo’n vijfhonderd minuten kunt douchen, zie je ook makkelijker dat wanneer een heel huizenblok een groot zwembad in de tuin heeft, er behoorlijk wat water verspild wordt. Is het geen optie om samen met je buren een flink bad te kopen? Dan kunnen de kinderen er samen in (plek genoeg) en deel je de kosten.

Datzelfde geldt voor carpoolen, uitlenen, doorgeven en andere alternatieven die voorkomen dat je alles zelf koopt. Ook die ene partytent kan prima door meerdere familieleden of vrienden worden gebruikt. Kleine kans dat je hem op hetzelfde moment nodig hebt en bovendien staat hij maar tijdelijk. Hoe meer je met elkaar kunt delen, des te lager de kosten en hoe minder ruimte het in huis kost.

Hoe duurzaam is het?

LEGO is duur speelgoed, maar gaat generaties mee. Plastic speelgoed voor in een uitdeelzakje na het kinderfeestje van je zoon of dochter eindigt vaak na twee keer spelen in de prullenbak of in tweeën. Sommige aankopen doe je toch omdat de rest het doet, niet omdat het echt zinvol is. Stop er dan gewoon mee. Misschien voel je je een keer bezwaard, aangezien andere ouders wel iets meegeven na het feestje, maar wie weet doet iemand anders je wel na omdat je de gewoonte doorbreekt! Het kan echt lonen om hierbij stil te staan. Door te denken op de lange termijn kan je er wellicht iemand anders ook nog eens blij mee maken.

Wie heeft het gemaakt?

In landen als India, Pakistan en Bangladesh werken veel kinderen en (jonge) vrouwen in de industrie. Zo was het overgrote deel van de ruim elfhonderd slachtoffers tijdens het instorten van de fabriek Rana Plaza (2013) vrouw – een plek waar grote retailers als o.a. Benetton, Mango en Primark ook hun kleding vandaan haalden. Hoewel de plek onveilig was, werkten mensen hier gedwongen tegen een te laag loon en zonder enige bescherming.

De ramp leidde tot een omslag waarbij bepaalde arbeidsomstandigheden verbeterden. Grote merken als Tommy Hilfiger, H&M en Zara sloten zich aan bij het International Accord, net als het Nederlandse Zeeman – al doen bepaalde grote merken als Levi’s en Miss Etam nog steeds niet mee. Hiermee zijn de werkomstandigheden in Bangladesh in elk geval aanzienlijk verbeterd sinds 2013, al zijn we er natuurlijk nog lang niet.

Wanneer je kleding koopt, kan je je daarom afvragen wie het heeft gemaakt en onder welke omstandigheden. Zoals je hierboven kunt zien, is een duur kledingstuk dus nog altijd geen garantie dat je gevrijwaard bent van kinderarbeid of onderdrukking van vrouwen, noch van negatieve effecten op het milieu door de lozing van afvalstoffen en andere onveilige omstandigheden. En andersom geldt hetzelfde: Zeeman is goedkoop, maar werkt wél mee aan betere omstandigheden.

Wil je zeker weten dat het productieproces veilig en onder de juiste omstandigheden gebeurt, kijk dan op de website. Merken die hiervoor kiezen zijn transparant over alle stappen. Is dat niet het geval? Dan is de kans groot dat je met een dropshipper te maken hebt (iemand die kleding of producten goedkoop invoert uit lagelonenlanden en in Nederland voor de hoofdprijs verkoopt).

Tien jaar na de instorting van Rana Plaza: zo gaat het nu in Bangladesh (NOS)

Hoe is het gemaakt?

Denk aan het speelgoedmerk Grapat: een Spaanse speelgoedproducent van natuurlijk materiaal dat stimuleert tot open ended spel. De grondstoffen en andere leveranciers komen allemaal uit Europa, de kleurstoffen vanuit de natuur. Hier betaal je inderdaad voor, maar wél met de verzekering dat bijvoorbeeld de gebruikte kleurstoffen geen giftige componenten bevatten en dat de natuur voorop staat bij de productie.

Op Ali Express kan je voor ongeveer zes euro 27 stuks houten speelgoed kopen die sterk lijken op de originele mandalavormpjes van Grapat. Nergens staat echter welke herkomst de kleurstoffen hebben, wie waarborgt dat de werknemers tijdens het productie veilig zijn, welke impact dit heeft op de natuur. De enige manier waarop dit soort speelgoed zo goedkoop kan worden aangeboden, is door in te boeten op één van die aspecten. Houd dit in je achterhoofd wanneer je iets nieuws aanschaft en vraag je af: betaal ik liever iets meer voor een product dat beter is voor mens en milieu? Of maakt het me niet uit wie of wat de echte prijs betaalt?

Lees hier meer over het inspirerende productieproces van Grapat

Is het voor eenmalig gebruik of kan het door naar iemand anders?

Producten met een langere levensduur kunnen na gebruik naar iemand anders. Denk aan Marktplaats of de kringloop. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de babytijd. Een badje, ledikant, misschien zelfs de luiertas – je kan alles doorgeven aan anderen. Op die manier draag je meteen bij aan een beter milieu (want de ander hoeft geen nieuw product aan te schaffen) en het levert je soms weer iets op. Ook goede kinderkleding kan naar een ander toe. Misschien niet in je omgeving, dan wel via het Leger des Heils, het consultatiebureau of particulieren die er een goede bestemming voor kennen. Door je deze vraag te stellen, kies je gemakkelijker voor de betere optie.

Twijfel? Laat het even bezinken

Tot slot nog een laatste tip voor tijdens het winkelen. Als je twijfelt, kan het slim zijn om iets te laten liggen en er thuis nog eens over na te denken. Neem bijvoorbeeld een foto van jezelf in het pashokje of het product en eentje van het kaartje waarop maat en prijs staan. Als je thuis spijt voelt of in elk geval baalt dat je dat ene shirtje hebt laten liggen dan kan je hem altijd nog halen. Vaker zal je echter zien dat je het vergeet of dat je het eigenlijk helemaal niet zo nodig had.

Hoe bewust shop jij? Vind je het soms lastig duurzame keuzes te maken of gaat het je steeds beter af? Laat het weten in de comments onder dit bericht!

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Panga Media – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven