Press "Enter" to skip to content

Welke vormen van kinderopvang zijn er?

Als je zwanger bent of net bevallen, is kinderopvang vaak nog een beetje ver van je bed. Toch is het handig je er vast in te verdiepen. Want welke verschillende vormen heb je binnen de kinderopvang? Is de crèche echt de optie die bij jullie past? Of is een alternatief prettiger? In dit overzicht komen alle vormen voorbij.

Laatste update: 6 juli 2020

Kinderopvang

Onder kinderopvang worden alle vormen verstaan waarbij kinderen worden opgevangen door anderen dan hun ouders/verzorgers. Doorgaans is dat betaald, zoals bij de crèche, gastouder, nanny of BSO, maar het kan ook onbetaald zijn. In het onderstaande overzicht lees je er meer over en leggen we uit wat je per vorm van opvang kunt verwachten.

Welke vormen van kinderopvang zijn er?

Kinderdagverblijf

De eerste vorm van kinderopvang is doorgaans het kinderdagverblijf of de crèche. Zodra je weer aan de slag gaat, breng je je kindje hier naartoe. De voordelen?

  • Je zoon of dochter is in handen van professionals. Als er iets gebeurt, is je kindje in veilige handen.
  • Op het kinderdagverblijf krijgen ze intellectuele uitdaging.
  • Ze leren vanaf jonge leeftijd omgaan met andere kinderen. Dat kan op latere leeftijd schelen: ze delen vaak makkelijker en kunnen hun grenzen duidelijk aangeven.

Een nadeel van de crèche is wel dat je soms te maken krijgt met een polonaise aan virussen en je kind de eerste paar jaar van zijn leven flink grieperig kan zijn. Let op: dit kan; hoeft niet.

Verschillende soorten groepen

Je kan te maken hebben met horizontale en verticale groepen. Dat heeft te maken met de leeftijdsgroepen waarin ze zitten: allemaal kindjes van dezelfde leeftijd (horizontaal) of gemixt, van 0-4 jaar oud (verticaal). Als je gebruik maakt van het kinderdagverblijf, gaat je kind meestal niet naar de peuterspeelzaal.

Op tijd inschrijven

Soms worden weleens grapjes gemaakt dat je direct na de conceptie contact moet opnemen met de crèche. Dat is natuurlijk overdreven, maar dat je snel moet zijn, is wel waar. Zeker als je na je verlof weer gaat werken, is het handig om je baby al tijdens je zwangerschap in te schrijven. Ook moet je tijdig de kinderopvangtoeslag aanvragen.

verschillende vormen kinderopvang

Gastouder

Vind je een kinderdagverblijf wat massaal en onpersoonlijk? Dan kan je ook kiezen voor een gastouder. Dit is iemand die dezelfde papieren heeft als een medewerker van de crèche, maar hij of zij vangt minder kinderen op: vier tot zes.

Voor- en nadelen van een gastouder

Het voordeel van een gastouder is met name de flexibiliteit. Je kan vaak aangepaste afspraken maken onderling. Ook de kleinschaligheid voelt fijn voor veel ouders die hier gebruik van maken. Je hebt een iets persoonlijker contact met elkaar. Het nadeel van deze vorm van kinderopvang is dat je met één persoon te maken hebt. Bij ziekte is er geen automatische vervanging, zoals die er wel is op het kinderdagverblijf.

Controleer of je gastouder staat ingeschreven in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).

Nanny aan huis

Misschien vind je het zelf een prettiger idee wanneer je kinderen thuis worden opgevangen. Ze kunnen in hun eigen, veilige omgeving opgroeien en daarbij krijgen ze alle onverdeelde aandacht. Dan is er de nanny aan huis. En als je dacht dat het alleen is weggelegd voor de rich and famous? Dat valt wel mee. De kosten voor een nanny aan huis liggen niet veel hoger (mits je meerdere kinderen hebt).

Voor- en nadelen van een nanny

Voordelen:

  • Opvang in jullie eigen omgeving
  • Onverdeelde aandacht
  • Meer rust dan bij een gastouder/kinderdagverblijf
  • Flexibel(er) en soms neemt een nanny ook kleine huishoudelijke taken op zich of zorgt voor een warme maaltijd als je thuiskomt

Nadelen:

Oppas

Alternatief voor de nanny aan huis is de oppas. Je kunt afspraken maken met je ouders dat ze komen oppassen na de geboorte van jullie kindje (op vaste of flexibele basis), maar ook kiezen voor een betaalde oppas. In dat laatste geval gaat het vaak om enkele uurtjes en niet zozeer om een hele werkdag.

Voor- en nadelen van (betaalde) oppas

Aan de ene kant is een oppas vaak flexibeler en is het voor kinderen heel veilig om in vertrouwde handen te zijn. Aan de andere kant kan het soms lastig zijn om afspraken te maken met je (schoon)ouders. Zeker wanneer zij hun eigen opvoedmethode toepassen: je mist de zakelijke afstand.

Vergoeding voor oppasoma’s en -opa’s: Viaviela

Je kunt via Gastouderbureau ViaViela een vergoeding krijgen voor je ouders als ze op regelmatige basis oppassen. Daarvoor moeten ze wel de erkende diploma’s van een gastouder hebben. Meer informatie lees je op de website. Het kan een leuke bijverdienste zijn.

Peuterspeelzaal

Kinderen die niet naar het kinderdagverblijf gingen, kunnen vanaf hun tweede jaar naar de peuterspeelzaal. Hier komen ze in aanraking met andere kindjes, leren ze van alles op sociaal en educatief gebied en vaak zie je dat de overgang naar de basisschool minder groot is. Zeker als deze al in het schoolgebouw van jullie keuze zit. Een peuterspeelzaal heeft dus veel voordelen, zeker als ze verder niet naar de opvang gaan.

kinderdagverblijf gastouder creche peuterspeelzaal opvang
Afbeelding, Weedezign – Shutterstock

BSO

Alle vormen van Buitenschoolse Opvang vinden plaats zodra je zoon of dochter op de basisschool zit. Je hebt een onderscheid tussen:

  • Voorschoolse opvang (VSO)
  • Tussenschoolse opvang (TSO)
  • Naschoolse opvang (NSO)

Op de TSO na kun je hier ook gebruik van maken tijdens vakanties. Dan gaat de BSO vaak met kinderen op pad en ondernemen ze veel leuke dingen, zodat ze hun ouders toch iets minder missen. Op sommige BSO’s bieden ze kinderen ook een warme maaltijd aan. Dat scheelt haasten na een lange dag én je weet dat je kind gezond en gevarieerd eet.

Doorgaans vinden kinderen het wel leuk op de BSO. Je speelt met bekenden (vaak van school) en er is ruimte om lekker bezig te zijn met knutselen, computerspelletjes of buitenspelen. En dat is maar goed ook: het is niet prettig als je dochter de BSO helemaal niks vindt.

Overblijf

We sluiten af met de overblijf. Behalve de TSO (verzorgd door een kinderopvangorganisatie) kunnen scholen ook nog kiezen om overblijf aan te bieden met behulp van vrijwillige ouders. Hiervoor betaal je een paar euro per dag. Kinderen krijgen dan de ruimte om te lunchen op school.

Een alternatief is het continurooster, waarbij alle kinderen op school eten.

Welke vorm(en) van kinderopvang hebben jullie gekozen?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel).
En volg je De Mamagids al op Instagram?

Ook leuk om te lezen

One Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids