De 9 grootste vooroordelen over jonge moeders

Als je jong moeder wordt, krijg je gegarandeerd te maken met een berg vooroordelen omtrent je leeftijd. Hieronder zette ik de 9 grootste op een rij met daarop mijn weerwoord. Want jong moeder worden? Dat hoeft echt geen complete ramp te betekenen! In tegendeel…

Jong moeder

In de winter van 2005 ontdekte ik zwanger te zijn van mijn eerste kindje. Ik was 21 jaar, had mijn wilde haren grotendeels verloren en vond dat ik er klaar voor was. Wist ik veel dat niemand je écht kan voorbereiden op het moederschap. Als jonge moeder krijg je ook met veel vooroordelen te maken van buitenaf. Ik zette de 9 grootste voor je op een rijtje.

De 9 grootste vooroordelen over jonge moeders

Wat zielig dat je je hele jeugd moet missen!

Deze snapte ik niet zo. Ik ging al vanaf redelijk jonge leeftijd uit dus had genoeg gezien en gedaan: welke hele jeugd? Als je een jaartje of zestien bent bij je eerste, ja, dan begrijp ik die zorgen wel. Maar 22?

Je bent nog zo jong!

Achteraf heb ik wel gelachen. Mijn oma, zelf nog twintig toen ze beviel van mijn vader, riep met onvervalst Rotterdams accent door de telefoon: ‘Ach meid, maar je bent nog zo jong!’ Daarop nuanceerde mijn opa haar uitspraak meteen door haar op haar eigen situatie te wijzen, zo’n vijftig jaar daarvoor: ze was 20. Ja, ik was inderdaad jong bij nader inzien. Maar op dat moment voelde het niet zo.

Mirjam: ‘Ik was 25 jaar toen ik beviel van ons eerste kindje. En zelfs dat vonden mensen al heel vroeg. Wilde ik niet nog meer zien van de wereld? Maar ik wist zo zeker dat ik graag moeder wilde zijn, dat ik nooit heb nagedacht over de “perfecte” leeftijd. Leeftijd is maar een getal en geen state of mind.’

Het was zeker een ongelukje?

Dit soort vragen vind ik altijd verschrikkelijk brutaal. Stel dat het inderdaad een ongelukje betreft, waarom zou ik dat dan aan een wildvreemde gaan vertellen? Ik vroeg daarom altijd aan de vragensteller: ‘Is het niet belangrijker om te weten of ze gewenst is?’ en hield verder mijn mond. Dat ze geen ongelukje is, ging buitenstaanders toch niks aan?

Je hebt geen idee waar je aan begint

Even eerlijk… Welke ouder wel?

De vader is zeker weggerend?

Deze heb ik ook een paar keer te horen gekregen. Echt, zelfs al zou het zo zijn geweest, dan is dat toch niet relevant voor jou? Vaak werd deze vraag namelijk gesteld door mensen die hoopten op een sappige roddel. Helaas voor hen hebben haar vader en ik altijd geïnvesteerd in duurzaam ouderschap. Zeker toen we uit elkaar gingen, wilden we dat zij nooit de dupe zou worden van onze beslissing niet meer samen verder te kunnen. En zonder mezelf daar enige credits voor te willen toekennen (dit is hoe het in mijn ogen hoort), daar kunnen veel ouders die op latere leeftijd een kindje kregen nog iets van leren.

Jong moeder én gescheiden? Dan wil niemand je meer!

Dat vond ik altijd de grootste dooddoener die er is.

  • Een moeder die haar relatie verbreekt, jong of oud, zal dit altijd een plekje moeten geven. Ook als je opgelucht bent als single verder te gaan, heb je nog altijd kinderen die je had willen behoeden voor dit gevoel. Met dat schuldgevoel zal je moeten leren omgaan. Dit soort stomme opmerkingen helpen daar echt niet bij.
  • Waarom zou niemand je willen als je al een kind hebt? Leven we weer in de vorige eeuw?
  • Scheidingen komen helaas vaker voor dat vroeger. Dat betekent dat je per saldo echt niet de eerste zal zijn die ooit een tweede man krijgt en wellicht aan de volgende leg begint. Dus statistisch gezien is die uitspraak ook onzin.

Dat Ro en ik hierna een relatie begonnen en nog twee dochters kregen, mag bovendien het levende bewijs zijn dat het toch nog goed kwam. En zo niet, dan ook.

Jacqueline: ‘Ik was 23 en kreeg inderdaad ook weleens de opmerking of het een ongelukje was. Maar verder heb ik vooral voordelen gehad van het jong moeder zijn’

Hoe naïef kan je zijn?

Jong moeder worden heeft zeker niet altijd te maken met naïviteit volgens mij. Eerder met een grote zwangerschapswens of een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Niemand weet wat haar te wachten staat na het krijgen van kinderen. En los daarvan is het nu eenmaal gebeurd. Wijzen met je vinger verandert niks aan de situatie. Vraag liever hoe je kan helpen of hou je mond.

Je bent een betere moeder als je wat ouder bent

Is dat per definitie zo? Ik ken hele jonge moeders die er een potje van maakten, maar minstens zoveel die zielsveel van hun kinderen houden en er alles voor doen. En zo zijn er ook genoeg oudere moeders die aanklooien tegenover vrouwen die wel goed bezig zijn.

Kortom, leeftijd heeft er echt niet zoveel mee te maken hoe je bent als moeder. Sterker nog, er zijn genoeg dingen die je kunt leren van jonge moeders.

Nu kan je het nog weg laten halen

En nu kan ik je ook een dreun geven. Alles kan. Als je het maar wil 😉

Of ik nooit spijt heb gehad dat ik jong moeder werd?

Achteraf heb ik daar heus weleens over nagedacht. Had ik niet liever willen reizen? Studeren? Een baan willen zoeken en volgens het boekje willen samenwonen, trouwen en beginnen aan kinderen? Was ik geen betere moeder wanneer ik zou hebben gewacht?

Misschien.

Maar weet je? Tegenover al die zaken staat dat ik mijn lieve oudste dochter nooit zou hebben gekregen. Het meisje dat mij moeder maakte, me meer over het leven leerde dan ik anders ooit had gedaan en die me transformeerde tot een beter mens. Ik had me lang niet zo sterk gevoeld, mezelf niet over mijn eigen grenzen heen geduwd en per saldo minder uit het leven gehaald.

Dus spijt dat ik jong moeder werd? Nee, verre van. Ik denk oprecht dat dat het allerbeste is wat me ooit had kunnen overkomen!

Hoe oud was jij toen je (voor het eerst moeder) werd? Heb jij te maken gehad met vooroordelen over je leeftijd?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Shunevych Serhii – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven