Voorlezen is goed voor je kind, zowel voor de taalontwikkeling als voor het tot rust komen. Ook als je dat al wist, heb je misschien niet altijd zin om wéér datzelfde verhaal te moeten vertellen. Begrijpelijk! Toch is het slim om voor het slapen gaan een voorleesboek te pakken en te gaan zitten met je kind. Niet alleen in haar belang, maar ook voor jezelf. In dit artikel vind je 10 redenen waarom het voorlezen van verhaaltjes voor het slapengaan zo belangrijk is (en tips om het voorlezen een stuk leuker te maken).
Waarom is voorlezen belangrijk? 10 goede redenen
Door voor te lezen aan je kind krijgt hij een grotere woordenschat
Wanneer jij een verhaal aan je zoon of dochter voorleest, komen daar elke keer weer nieuwe woorden in voor. De ene keer zal hij aan je vragen wat iets precies betekent, de andere keer begrijpt hij zelf uit de context wat het ongeveer is. Daarbij ontdekken ze ook wat een logische zinsopbouw is en spelenderwijs hoe je een verhaal vertelt (met een kop en een staart). Door voorlezen bevorder je de woordenschat van je kind tot 8% ten opzichte van kinderen die niet goed worden voorgelezen. En wil je weten of ze goed begrepen hebben wat je zojuist hebt voorgelezen? Stop dan eens halverwege en vraag ze hoe zij denken dat het verhaal verder gaat. Of misschien kunnen ze in eigen woorden vertellen waar het over ging?
Kinderen komen tot rust
Aan het eind van een drukke dag is het voorlezen ’s avonds echt een rustpunt voor de meeste kinderen. Jouw kalme stem, het verhaal dat je vertelt en de volledige aandacht zijn daarvoor een goede combinatie. Het geeft een gevoel van veiligheid. En dat is precies wat ze nodig hebben als ze een heleboel indrukken moeten verwerken.
Het kan je kind zekerheid en inzicht bieden
Wanneer je zwanger bent of er staat jullie een andere bijzondere gebeurtenis te wachten, dan helpt het om daarover voor te lezen. Als de hoofdpersoon van jullie voorleesboek iets ook spannend vindt, onzeker is of juist verdrietig, helpt de herkenbaarheid. Jouw kind weet dat hij niet alleen is. Bovendien kunnen ze van alles leren: hoelang zo’n zwangerschap eigenlijk duurt, hoe dit verhaal vorm geeft aan zware thema’s als overlijden en echtscheiding. Dat biedt houvast in hun, soms onzekere, wereld. Ook kan je aan de hand van een dergelijk boek vragen stellen om meer te weten te komen wat er nu eigenlijk speelt bij je kind.
Voorlezen zorgt voor structuur
Als je elke avond consequent voorleest, bijvoorbeeld als onderdeel van een vast slaapritueel, vinden kinderen dat prettig. Ze weten waar ze aan toe zijn. Je zal ook merken dat wanneer je hun lievelingsboek leest en bepaalde passages overslaat, ze je er haarfijn op wijzen dat je iets vergeet.
Je kind leert zich beter uitdrukken
Dat hangt samen met de groeiende woordenschat die onlosmakelijk volgt door het voorlezen. Doordat hij meer woorden kent om zijn gevoel uit te drukken, kan hij jou beter duidelijk maken wat er aan de hand is. Een voordeel dat best veel frustratie scheelt, aan beide kanten.
Jullie hebben echt even één op één aandacht voor elkaar
In de waan van de dag schiet dat er weleens bij in: het bewust stilstaan en luisteren wat je kind te vertellen heeft. En andersom, wat jij te vertellen hebt. Tijdens het voorlezen is er echter een moment waarop je volledige aandacht naar je kind gaat en andersom. De drukte speelt even geen rol, het is echt jullie moment samen.
Je kind slaapt beter door het voorlezen
Zeker wanneer je kind veel prikkels te verwerken heeft. Hij komt tot rust door je stem, kan dingen mogelijk beter een plekje geven en het loslaten. Lezen vermindert stress namelijk aanzienlijk en zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen (en dus ook beter slaapt). Het kan daarbij helpen als je steeds rustiger en een tikje monotoner gaat praten richting het eind. Niet heel gezellig, maar soms net genoeg om je kind te laten knikkebollen en in slaap te krijgen.
Als je voorleest, stimuleert dat de fantasie
Heel anders dan bij het bekijken van beeld, wat voor veel kinderen tegenwoordig een groot deel van de dag inneemt, mag je kind tijdens het voorlezen zijn eigen fantasie de vrije loop laten. Hoe de hoofdpersoon eruit ziet? Welke kleren hij draagt? Dat gebeurt allemaal in zijn hoofd. Die fantasie neemt hij mee in de rest van zijn leven en helpt bijvoorbeeld op andere momenten, zoals op school, bij het uitvoeren van creatieve opdrachten.
Je kind zal later ook sneller een boek pakken
Het is natuurlijk geen garantie, maar de kans is groter dat als je van jongs af aan de liefde voor lezen meegeeft, dat je kind uiteindelijk zelf ook meer boeken zal pakken. Bijkomend effect is dat door veel te lezen, je meer leert en weet over de wereld.
Voorlezen zorgt voor meer inlevingsvermogen
Een voorleesboek neemt je kind mee naar een andere (fantasie)wereld. Vaak staat deze wereld heel ver van de onze, maar dat neemt niet weg dat we niet kunnen verzinnen hoe het daar moet zijn. Tijdens het voorlezen stimuleer je het inlevingsvermogen, doordat je kind leert hoe een andere cultuur is. Of dat een monster er soms heel gevaarlijk kan uitzien, maar eigenlijk heel onzeker is en daarom onaardig doet.
Tips om voorlezen leuker te maken
Hoe maak je voorlezen nu echt leuker (voor zowel je kind als jezelf)?
- Gebruik stemmetjes voor de verschillende karakters en breng het verhaal echt tot leven door te spelen met intonatie. Denk aan zachter praten als het wat spannender wordt of juist soms lekker gek en hysterisch als de personages daarom vragen.
- Neem er de tijd voor. Kinderen voelen het wanneer je gehaast aan het voorlezen bent en dat ervaren ze vaak als onprettig. Zie het als een moment voor jullie allebei.
- Wissel regelmatig van boek. De meeste kinderen hebben een favoriet boek en dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar door elke keer hetzelfde te moeten lezen, word je meestal niet vrolijker. Wat ook helpt, is een langer verhaal dat is opgedeeld in hoofdstukken. Dit is vooral geschikt bij kleuters en minder bij jongere kinderen.
- Stel regelmatig vragen tussendoor en maak het een interactief gesprek. Wat zou je kind doen in deze situatie? Of vindt hij het verstandig wat de hoofdpersoon doet? Leg ook lastige woorden uit aan de hand van het voorleesboek.
- Laat zien dat je plezier hebt in het voorlezen, dan zullen je kinderen dat ook overnemen en zelf met meer lol aan een boek gaan beginnen zodra ze zelf kunnen lezen.
Is voorlezen ook nog belangrijk als kinderen zelf kunnen lezen?
Voor voorlezen staat eigenlijk geen limiet. Je kan blijven voorlezen zolang jij en je kind er plezier van hebben. Vaak zie je in de praktijk wel dat ouders ermee ophouden zodra hun zoon of dochter zelfstandig leert lezen. Zo wordt slechts 40% van de kinderen van 9-12 jaar nog regelmatig voorgelezen, maar ook dan kan het nog leuk zijn. Per slot vak rekening leest de juf of meester op school vaak ook nog voor tot en met groep 8. In dat geval gelden vooral het moment van samen zijn, het slaapritueel en tot rust komen na een drukke dag als belangrijke redenen waarom voorlezen ook in die leeftijdsgroep nog steeds belangrijk is.
Deze voorleesboeken zijn altijd goed
Onderstaande voorleesboeken zijn evergreens – ze blijven altijd leuk om voor te lezen aan je kind. Ben je benieuwd naar de nieuwere titels voor komend jaar? Lees dan ons artikel over dit onderwerp/
Fijne boeken voor baby’s en dreumesen
In nijntjes verjaardag zie je hoe nijntje haar verjaardagsfeest viert. Ze trekt haar allermooiste jurk aan en vader en moeder pluis hebben een verrassing voor haar. Als je aan de schuifjes van het boek trekt, hoor je een klik-klak geluid en komen er verrassingen voor nijntjes verjaardag tevoorschijn.
De boekjes van Woezel en Pip zijn echte musthaves voor jonge kinderen. De twee hondjes beleven allerlei avonturen in de Tovertuin en soms zelfs daarbuiten.
Naast vermakelijk en herkenbaar, zijn de boekjes ook leerzaam. Je dreumes leert spelenderwijs over voorzichtig omgaan met de spullen van iemand anders en gevoelens. En veel tijd hoeft het je niet te kosten: alle verhaaltjes in deze bundel duren vijf minuten.
Hoewel het boek zelf een tikje saai is om voor te lezen, staat het vol korte verhaaltjes van Dikkie Dik. De dikke rode kater maakt steeds van alles mee, maar de verhalen zijn lekker kort en precies voldoende voor je baby of dreumes. Je kan hier wel goed mee doorvragen: wat gaat Dikkie Dik nu doen? Zie jij de worm? Gaat dit goed aflopen, denk je?
De leukste prentenboeken voor je peuter
In dit prentenboek vier je de verjaardag van Zebra. Om haar te verrassen besluit Giraf een mooie taart voor haar te gaan bakken, maar dat gaat nog niet vanzelf. Intussen snoept Krook de hele suikerpot leeg en twijfelt Giraf of het nog goedkomt.
Gewoon zoals je bent is een lief prentenboek dat gaat over het olifantje Snuf. Hij kan niet in de rij lopen en ziet van alles onderweg. Hij wil van alles ontdekking, maar uiteindelijk leert hij de belangrijkste les van allemaal: je bent goed zoals je bent.
En die liefdevolle kern wil je je kind toch meegeven?
De Gurffalo is een schattig en grappig prentenboek. Wanneer Muis door het bos loopt, houdt hij zijn vijanden op afstand met een griezelig verhaal over een monster. Maar wat hij nog niet weet, is dat dit monster echt bestaat.
Zodra hij onverwachts oog in oog met een echte Gruffalo komt te staan zal Muis een nieuwe list moeten bedenken om veilig te blijven. Of toch niet…
Voorleesboeken voor kleuters
Hoewel hier en daar gedateerd, blijft Jip en Janneke leuk voor kleuters. De korte verhaaltjes spreken aan, net als de herkenbare streken van de twee vriendjes – want hoewel tijden veranderen, blijven kinderen hetzelfde. In dit verzamelboek zijn alle boeken van Jip en Janneke (1-5) opgenomen en voorzien van prachtige illustraties van Fiep Westendorp. Zowel zwart-wit als kleur.
Hoi naar school! Gaat over Lisa en Jimmy. Ideaal wanneer je kind voor het eerst naar de basisschool gaat en het eigenlijk allemaal nog een beetje spannend vindt. Ook Lisa is best een beetje zenuwachtig voor haar allereerste dag, maar Jimmy helpt haar snel op weg. Kinderen leren meteen hoe het reilt en zeilt op een school en daarbij is het gewoon een heel lief, leuk voorleesboek.
Het Dikke Boek van Vos en Haas is perfect voor kinderen in de kleuterleeftijd die al beginnende interesse hebben in lezen. Af en toe staan er namelijk bepaalde woorden groter gedrukt waarmee ze kunnen oefenen.
Vos en Haas wonen in het bos. De tikje gulzige Vos en de lieve, zorgzame Haas maken elke dag wat mee. Intussen leert je kind van alles over emoties. Van jaloezie tot lief zijn voor anderen en van gastvrijheid tot aan samenwerken. Je kan dus ook veel vragen stellen aan je kind over wat je net gelezen hebt.
Voorlezen aan een schoolkind (6-9)
De boeken van De Gorgels zijn nog niet zo oud, maar kennen nu al een ongekende populariteit. Jochem Myjer weet meteen vanaf het begin zo te boeien dat je zelfs als volwassene wordt meegenomen in het avontuur. Hier en daar wordt het spannend, maar het komt natuurlijk altijd weer goed. Een aanrader als je iets wil voorlezen waar je zelf ook blij van wordt!
Het verhaal gaat over de jongen Melle die ontdekt dat hij Gorgels kan zien –wezentjes die kinderen beschermen. Dat is het begin van een groot avontuur.
Wie kent de kleine Pluk met zijn rode kraanwagentje niet? Dit icoon van de Nederlandse voorleesboeken mag zeker niet ontbreken in je boekenkast. Je kunt heerlijk variëren met stemmetjes en op avontuur gaan met de Stampertjes richting zee, op pad naar de Kluizelaar en natuurlijk varen met de Heen-en-weerwolf.
En als je kind straks zelf beter kan lezen, kunnen jullie af en toe afwisselen. Geeft weer een nieuwe dimensie aan het voorlezen!
De Kikkerbilletjes van de Koning is een fantastisch boek voor wie wel graag sprookjes wil voorlezen aan zijn kind, maar niet zo’n trek heeft in de archaïsche variant waarin de prinses voor de prins gaat. In tegendeel. Dit boek bevat kleurrijke verhalen over meisjes die op meisjes vallen, twee koningen die adopteren, een prinses die graag wil trouwen met de tuinman en nog veel meer.
Janneke Schotveld tilt sprookjes hiermee naar de eenentwintigste eeuw.
Voorleesboeken voor tieners
Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen dit op te lossen.
Het boek is lekker spannend, bevat onverwachte wendingen en is leuk om voor te lezen aan of samen te lezen met je tiener.
Verdriet met mayonaise is een ouder boek, maar de verhaallijn is nog steeds relevant. Zeker voor kinderen die opgroeien in een tijd waarin echtscheidingen regelmatig voorkomen.
Als Leentje haar vaders auto langs de drukke weg geparkeerd ziet staan, is ze blij. Nu kan ze mooi met het meerijden. Maar even later schrikt ze heel erg. Haar vader kust een vrouw, die naast hem zit, en die vrouw is niet haar moeder.
Meester Mario zit met zijn handen in het haar. Groep 8 is dat jaar maar een lastige klas en hij weet niet goed wat hij met ze aan moet. Als oplossing bedenkt hij om hen zelf de macht te geven. Ze mogen een eigen regering kiezen en krijgen het dan twee dagen voor het zeggen.
Het klinkt en begint als een goed plan, maar al snel loopt alles in het honderd. Er komen allerlei belangrijke thema’s aan bod, zoals discriminatie en verliefdheid. Daarmee past dit boek perfect bij de belevingswereld van jonge tieners en is het ook leuk om zelf voor te lezen.
Voorlezen is belangrijk voor kinderen. Het biedt hen de tijd om bij te komen van een lange dag, leert ze nieuwe woorden en inzichten en bovendien is het de basis voor leesplezier op latere leeftijd. Vinden jullie het thuis ook zo’n fijn moment om voor te lezen en echt de aandacht te hebben voor elkaar? En wat is jouw lievelingsboek om voor te lezen?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!
©LStockStudio – Shutterstock
Ik moet vanaf de tweede regel al de hele tijd gapen tijdens het voorlezen. Echt zo sneu voor mijn meiden
Goede tips en leuke boeken, hier heb ik ook altijd voorgelezen en zelfs nu vragen ze het nog wel eens. Ze lezen nu zelf ook goed en veel en ik denk zeker dat dit ook met het voorlezen te maken heeft.
Ik las voor voor mijn drie kinderen, uiteindelijk heeft zich er één tot boekenverslindster ontpopt. De jongens krijg ik er maar niet aan, wat ik ook doe. Wat wij ook deden waren verhalen verzinnen, maar echt hele verhalen van 30 dagen bijvoorbeeld. Elke dag een stukje. En soms mochten ze zelf bijdragen of mee verzinnen, vonden ze ook heel tof. Helemaal eens met je ook wat betreft de fantasie en het inlevingsvermogen 🙂
Hier doen we het ook, juist heerlijk om even samen in bed te zitten en de dag zo mooi af te sluiten.
Staan leuke boeken tussen 😀
leuke tips! hier zijn ze nooit echt voorstander geweest van voorlezen, het trok ze gewoon niet wel jammer want ik vond het altijd leuk om te doen
Wij lezen ook elke avond voor. Gisteren omdat het wat later werd, is korter voorgelezen maar daardoor kon mijn zoontje toch minder goed in slaap vallen. Vandaag maar weer langer voorlezen.
Ik las mijn kinderen ook altijd veel voor om hun taalontwikkeling veilig te stellen. Vooral Nijntje vond ik fijn, want die kende ik uit mijn hoofd, en kon ik met mijn ogen dicht ‘voorlezen’.
De leeuw is los was vroeger mijn lievelingsboek. Op scouting lezen we met regelmaat een verhaaltje voor in de pauze, omdat het dan echt even rustig moet zijn.
Ik vond het altijd al leuk om voorgelezen te worden. Er waren leuke boeken gekleurde vis, dolfje weerwolven die waren zo leuk.