Voorlezen aan je baby? Dit is waarom en hoe

Voorlezen aan je baby voelt misschien een beetje ongemakkelijk: ze krijgt er weinig van mee voor je gevoel en je kunt zeker in het begin nog weinig laten zien aan je kindje. Toch is het nuttig voor de spraakontwikkeling, woordenschat en nog meer zaken. In dit artikel lees je waarom het zo goed is om voor te lezen aan je baby, maar ook hoe je dat precies aanpakt.

Voorlezen aan je baby?

De oordelen van voorlezen aan baby’s

Misschien klets je uit automatisme al tegen je kleintje, over de bomen die je onderweg tegenkomt, vogels die voorbij vliegen en de babyeendjes in de sloot. Op die manier breidt je kindje zijn passieve woordenschat (dus die hij begrijpt) langzaam uit. Na verloop van tijd zal je zien dat wanneer jij het hebt over zijn favoriete knuffelaapje, dat hij hem pakt.

Zo werkt dat ook met voorlezen aan je baby. Je kan daar zelfs al mee beginnen tijdens de zwangerschap als je wil, want zoals in dit artikel van RTL Nieuws te lezen staat, krijgen kinderen dan al taal mee. De voordelen zijn legio:

  • Voorlezen aan je baby creëert een fijn sociaal moment, net als spelen, eten of samen gaan wandelen
  • Tijdens het voorlezen leert je baby nieuwe woordjes
  • Kinderen vinden het fijn als je aan hen voorleest: het zorgt voor een veilig, geborgen gevoel

Hoe lees je voor aan je baby?

Anders dan bij oudere dreumesen en peuters, aan wie je een mooi prentenboek voorleest en plaatjes bekijkt, zijn baby’s vooral in de ontdekfase. Ze willen voelen, sabbelen en vasthouden. Kies hier ook je boekjes op uit. Zo zijn er badboekjes die tegen water kunnen, maar ook voelboekjes of boeken met grote plaatjes om nieuwe woorden te leren. Houd hierbij in je achterhoofd dat herhaling belangrijk is om nieuwe woorden te leren.

Tip! Heb je ook al oudere kinderen die een beetje kunnen (voor)lezen? Laat hen dan af en toe een boekje lezen voor jullie baby om hun onderlinge band extra te versterken.

Welke boekjes lees je voor aan je kleintje?

Welke boeken je kunt voorlezen aan je baby? Wij zochten een paar mooie exemplaren voor je uit!

nijntje

De boeken van nijntje zijn perfect om voor te lezen aan hele jonge kinderen, vanwege de kleuren en herkenbaarheid. Voor baby’s zijn er speciale exemplaren op de markt met alleen woorden, vormen, kleuren of cijfers. Zoals dit nieuwe boek: welke vorm zie je, nijntje? waarin verschillende vormen voorbij komen. Ook tel je mee met nijntje? verscheen recent, waarbij je verschillende dieren voorbij ziet komen in verschillende aantallen. Aan de zijkanten zitten flapjes die je baby kan gebruiken om te helpen de bladzijde om te slaan. Het is de perfecte opstap voor de verhaaltjes die je op iets latere leeftijd kunt voorlezen.

Bestel de nijntje boeken bij Bol.com

Little Dutch – Mijn kijkboek: de wereld om je heen

Net als in de echte wereld neemt Little Dutch je kleintje mee op ontdekkingsreis. Wat zie je allemaal op de boerderij? In de huiskamer, het bos, de tuin? Aan de hand van prachtige, realistische tekeningen kan je vertellen aan je baby hoe de dieren, planten en andere dingen allemaal heten. Een andere aanrader is Mijn eerste dierenboek van Little Dutch. Hiernaast kan je ook de normale babyboekjes voor in bad en om te voelen kopen, allemaal in de stijl van dit mooie merk.

Bestel de Little Dutch bij Bol.com

Baby ziet

Dit speciale kijkboek is ontwikkeld voor baby’s van 0-6 maanden. Heel jonge kindjes zien namelijk alleen nog maar zwart en wit, hier en daar aangevuld met fellere kleuren. Daar speelt dit boekje perfect op in. Je kleintje ziet allerlei patronen, vormen en helemaal achterin zichzelf in de spiegel. Echt voorlezen doe je hier niet mee, maar je kan natuurlijk wel prima benoemen wat je ziet.

Bestel Baby ziet bij Bol.com

Lees jij weleens voor aan je baby of ben je dat straks van plan? Praat gezellig mee in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Liderina – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven