Hoe voorkom je dat je peuter uit bed valt?

Sinds een tijdje slaapt Sean in een peuterbed. Hoewel het vloerbed beviel, voelde het toch fijner om een echt bed neer te zetten. Dit exemplaar stond bij mijn ouders en daar hebben al zijn zussen ook in geslapen. Een mooie manier om de traditie voort te zetten. Er zit alleen een kleine uitdaging aan het bed: doordat we geen rand hebben aan de zijkant, kan hij er ’s nachts uitvallen. Dat wil je natuurlijk niet! Daarom in dit artikel antwoord op de vraag: hoe voorkom je dat je peuter uit bed valt?

Peuterbed zonder bedhekje

Een bed zonder hekje?

Peuterbedden (maar met name meegroeibedden) vallen simpelweg onder te verdelen in twee categorieën: met en zonder bedhekje. Hoewel alle bedden voor peuters een zekere bescherming bieden, heeft niet elk peuterbed een hekje over de hele lengte. In dat laatste geval bestaat de kans dat je kleintje per ongeluk ’s nachts omdraait en uit bed rolt.

Ben je bang dat jullie kind een keertje te veel omdraait? Dan is het altijd aan te raden een bed te kopen met een hekje over de gehele lengte. Deze biedt de beste bescherming tegen uit bed vallen.

Waarom rollen peuters uit bed?

Kinderen draaien op jonge leeftijd vaker rond dan een volwassene. Wij ontwikkelden als volwassenen een soort ingebouwd veiligheidssysteem waardoor we weten waar de randen van ons bed zich bevinden, waar de muur staat en waar je moet stoppen met rollen. Kinderen nog niet. Die kunnen dus per ongeluk een keertje extra draaien en zo uit bed kukelen.

Hoe voorkom je dat je peuter uit bed rolt?

Bedhekje kopen

Er zijn universele hekjes op de markt die je op vrijwel elk peuter- of meegroeibed kunt monteren. Een uitkomst als je al een bed hebt staan, maar toch merkt dat de huidige bescherming onvoldoende is. Deze hekjes zijn makkelijk in gebruik en voorkomen alsnog dat je kleintje uit bed rolt.

Matras naast het bed leggen

Een andere oplossing is om een extra matras naast het bed te leggen. Soms kan je het simpelweg niet voorkomen dat je kind valt, maar kan je de omstandigheden wel zo gunstig mogelijk maken. Dat doe je dus met een matras. Dit breekt de val en zorgt ervoor dat je kindje minder pijn heeft. Hij zal hoogstens schrikken.

Slaapzak

Er zijn kinderen die baat hebben bij een slaapzak. Zij draaien daardoor minder: ze voelen zich geborgen en hebben ook net even wat minder bewegingsvrijheid.

Welke middelen gebruiken jullie om te voorkomen dat je peuter uit zijn bedje rolt?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven