Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kies de juiste cupmaat en voorkom de verkeerde beha

Wist je dat maar liefst 70-80% van de vrouwen een beha aanschaft met de verkeerde cupmaat (*)? De kans is dus groot dat jij rondloopt of hebt gelopen met een exemplaar dat niet helemaal bij je past. Daarmee doe je niet alleen je uiterlijk tekort, maar ook je borsten. Om dat te voorkomen, bedacht Hunkemöller een handige tool om je te helpen zoeken naar de juiste pasvorm. Nooit meer verkeerde beha’s dus! Of hij werkt? Ik testte het voor je.

(*) Zo blijkt uit diverse onderzoeken, waarover later meer

De juiste cupmaat is lastig te vinden

Waar sommige andere vrouwen benijdend of zelfs jaloers naar mijn voorgevel kijken, tors ik vooral een last met me mee. Niet eens zozeer omdat ik zelf baal van mijn grote borsten, maar vooral om hoe mijn omgeving ermee om gaat. Mannen kijken je nooit in je ogen aan, het levert je (vervelende) aanspraak op en na verloop van tijd zou je je soms het liefst verstoppen. Althans, ik. Meer hierover vertelde ik al eens in een openhartig interview met Charlotte, dat je kan lezen op Lovely Charlotte.

Maar er is meer dan het mentale aspect dat niet altijd even handig is. Het hebben van grote borsten is ook op ander vlak soms onpraktisch. Vooral als je wil gaan winkelen.

4 grote nadelen van grote borsten en het dragen van een beha

 • Mooie en betaalbare beha’s gaan vaak maar tot cup D; met een beetje geluk hangt er nog E in het rek. Maar mijn cupmaat is bij veel reguliere lingeriezaken onvindbaar – tenzij je in de vleeskleurige oma-hoek kijkt. Als puber droeg ik dus nogal eens een verkeerde cupmaat die eigenlijk te klein was.
 • Hardlopen is een no go, tenzij ik veertien beha’s over elkaar aantrek. De gemiddelde sportbeha doet gewoon net te weinig. Het doet zeer, voelt onhandig en trekt nogal wat aandacht. Met pijn in mijn hart zwaaide ik een carrière in de atletiek dus gedag… (Oké, nee dat is niet waar. Ik hou sowieso niet van rennen. Maar die borsten zitten elke poging tot hardlopen dus echt letterlijk in de weg en dat is niet handig als je eeuwig vijf kilo kwijt wil)
 • Dat je grote(re) borsten hebt is één. Maar als je, net als ik, een omtrek hebt van 75-80 dan ben je pas echt de pineut. Die beha’s zijn namelijk vrijwel nergens verkrijgbaar. Het is een zegen en een vloek ineen natuurlijk. Smalle taille, flinke bos hout voor de deur. Je eindigt dan al snel met een niet-passende cup.
 • Waar je met cup A al iets leuks kan vinden voor een tientje, kost een lingerie-shopsessie mij altijd minimaal € 100,00 – voor drie setjes.

Waar koop je een goede beha met grote borsten?

Om te voorkomen dat je een te krappe beha koopt of juist één die rondom je middel te wijd zit, is het belangrijk je cupmaat goed op te meten. Ditzelfde geldt natuurlijk ook als je voor het eerst beha’s gaat shoppen met je dochter. Ik ging deze samenwerking met Hunkemöller aan, omdat dit voor mij de enige winkel is waar ik altijd slaag. Geen degelijke, naadloze setjes waarmee ik over vijftig jaar verwacht thuis te komen, maar mooie en vrouwelijke lingerie.

verkeerde cupmaat voorkomen grote borsten

Voorkom de verkeerde cupmaat om deze redenen

70-80% van de vrouwen draagt een verkeerde behamaat

Uit onderzoek van o.a. TNS Nipo (waarvan ik helaas de oorspronkelijke bron niet kon vinden; ik heb deze informatie dus van internet en diverse nieuwsberichten) bleek destijds dat 7 op de 10 vrouwen een verkeerde beha draagt. Dat is nogal wat!

Waarom is de verkeerde cupmaat slecht voor je borsten?

 • Je krijgt onvoldoende steun
 • Het kan pijnlijk zijn of worden
 • Bij het dragen van een beha met de verkeerde maat worden nek en rug overbelast (met alle gevolgen van dien)

Met de Sexy Shape Tool van Hunkemöller koop je vanaf nu de juise beha

Met slechts de correcte cupmaat ben je er nog niet. Geen borst is immers hetzelfde. Sommige beha’s zijn daarom ontworpen voor volle borsten die dicht bij elkaar zitten, waar andere juist kleinere, plattere steunen. Daarom bestaat de Sexy Shape Tool van Hunkemöller uit drie verschillende onderdelen.

Stap 1: hoe vol zijn je borsten?

Durf eens kritisch te kijken. Zijn ze vol en rond? Is de huid in de loop van de jaren iets slapper geworden? Het is fijn om dat gewoon in je eigen huiskamer te doen, vond ik persoonlijk. Weet je wat het is? Jezelf blootgeven voor het oog van iemand anders die beoordeelt of je nog in de categorie ‘vol’ hoort of ‘iets minder’, is ook maar iets dat je moet kunnen zonder enig spoortje gêne. Zover ben ik nog niet. Dan doe ik het liever in mijn vertrouwde omgeving en met mijn eigen oordeel.

Maar goed, los hiervan is het dus prettig dat deze tool je verschillende mogelijkheden geeft. Je kan kijken naar plaatjes en aanklikken wat het meest bij je past.

Stap 2: de positie

Zitten je borsten gezellig naast elkaar, zoals wordt gevraagd, of is er een beetje afstand?

Stap 3: welke maat heb je?

Welke maat heb je? Misschien weet je dat als geen ander en kan je het gemakkelijk aanklikken in het menu. Maar zijn je borsten in de loop van de jaren veranderd door:

 • Zwangerschap
 • Borstvoeding
 • Sporten
 • Hormonen
 • Leeftijd
 • Afvallen of juist aankomen

Het is daarom aan te raden toch altijd nog even op te meten hoe je ervoor staat. Wat je moet weten is je omtrek onder je borsten (waar normaal je behabandje loopt) en de omtrek over het volste punt van je borsten. Als je die gegevens intikt, verschijnt je cupmaat in beeld. En wat bleek? Ook ik droeg al een paar jaar de verkeerde maat en bleek een maat minder groot nodig te hebben dan ik dacht.

verkeerde cupmaat Sexy Shape tool hunkemoller

De perfecte maat voor jouw beha?

Naar aanleiding van je antwoorden komen er sexy shapes tevoorschijn die je – hoe dan ook – meteen een goed gevoel over jezelf geven. Volgens de tool ben ik een:

 • Beautiful Balcony (balconette, iets uitgesneden en je borsten worden iets gelift)
 • Delicious Demi (de populairste Sexy Shape: deze beha;s maken je borsten zacht en subtiel, en komen in allerlei stoffen en kleuren)

En met die kennis kan je dus op zoek gaan naar een beha die perfect bij jouw cup en lichaam past. Dit scheelt zoveel gedoe! Uiteindelijk is de ene beha in maat 75B de andere niet – om maar iets te noemen. Hunkemöller slaat deze maten direct op in je account, zodat je een volgende keer gelijk de juiste setjes kan vinden.

Hoe zat de beha die ik uiteindelijk bestelde?

Eerlijk gezegd vond ik het nog steeds best spannend, zo’n bestelling zonder passen. Uiteindelijk is een beha zo persoonlijk. Maar het viel me alles mee. De mooie beha die ik uiteindelijk binnen kreeg, paste precies, verstevigt en flatteert. En de kleur stond volgens Ro mooi bij mijn ogen. Toch een man die daar wel naar kijkt 😉

Wist jij dat zoveel vrouwen een verkeerde cupmaat dragen? Meet jij jezelf vaak op of ga je toch meestal voor dezelfde soort beha?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Hunkemöller

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids