De grootste voordelen van (duurzaam) ontspullen

Vorige week kon je in het artikel Minimalisme voor beginners al lezen hoe je het aantal spullen in je woning minimaliseert. Als het goed is, maak je die keuze voor de lange termijn: zo voorkom je dat je uiteindelijk weer van alles verzamelt. Duurzaam dus. Maar wat zijn de voordelen van ontspullen op de langere termijn? Die deel ik met je in dit artikel.

Duurzaam ontspullen? Dit zijn de grootste voordelen

Bewuster shopgedrag

Hyperconsumentisme is één van de grootste problemen van onze tijd: sommige mensen kopen om het kopen. Is er een nieuwe schoenentrend? Beweert TikTokker X dat die ene mascara een musthave is? Dan willen zij daaraan meedoen. Ook kinderen krijgen regelmatig van alles, omdat het nu eenmaal ‘in’ is. Hierbij volgen mensen reclames en influencers als leidraad voor hun eigen leven. Word je hier nu echt gelukkig van? Nee, zo blijkt uit onderzoek. Wie zich te veel laat leiden door materialistische keuzes ervaart minder zingeving in het algemeen.

Dit doorbreek je door je eigen stijl te leren kennen. Wat vind je mooi? Welke kleuren, materialen en combinaties geven je een prettig gevoel (op de lange termijn)? Koop alleen nieuwe items als die écht bij je interieur passen en bij jouw stijl. Puur omdat je ze toevallig tegen het lijf loopt dus, niet omdat iemand anders het aanprijst.

Kwaliteit boven kwantiteit

Wanneer je gaat ontspullen, houd je, als het goed is, een huis over dat alleen de items bevat waar jij gelukkig van wordt – van kleding tot meubels. Daarmee kies je automatisch voor kwaliteit boven kwantiteit. Liever mooie nieuwe accessoires die helemaal bij jou passen en waar je zuinig op bent dan een paar goedkoop dingetjes via AliExpress dat na een paar dagen al stukgaan, of waar je snel op uitgekeken raakt. Dit geldt evengoed voor kleding. Je haalt sneller kwaliteit als je alleen nog items hebt waar je blij van wordt dan als je niet eens weet wat er allemaal in je kast ligt.

Betere gewoonten

Door bewust aan te kopen, ontwikkel je een goede gewoonte. Je volgt niet langer klakkeloos de massa en vaart je eigen koers – om maar een belangrijke te noemen. Daarnaast laat je je minder drijven door impulsen en tot slot houd je meer ruimte over om te kijken naar wat écht telt in het leven. Een zonsondergang met vrienden. Eten met de hele straat. Je dochter die voor het eerst ‘mama’ zegt. Daar kan geen Off-White trui of Japandi bank tegenop.

Goed voor je mentale gezondheid

Een rustiger huis is goed voor je mentale gezondheid. Minder spullen om je heen geeft overzicht, minder stress, rust en focus. Zeker wanneer je niet alleen op het oog minder ziet, maar ook in de kasten zelf alles organiseert. Je raakt minder snel afgeleid en hebt een groter gevoel van autonomie dan wanneer je huis volstaat. Bijkomend voordeel? De to do list in je hoofd staat niet langer vol ruimtes die je ooit nog eens wil aanpakken: je huis is helemaal op orde.

Beter voor het milieu

Ons koopgedrag put de aarde uit. Daarnaast verdwijnt veel plastic speelgoed al snel weer in de prullenbak omdat het snel kapot gaat, waardoor de afvalbergen groeien. En dan heb ik het nog niet eens over de plastic soep. Door bewuste keuzes te maken in wat je aankoopt én met jouw spullen een ander blij te maken, draag je bij een betere wereld. Wanneer iemand jouw oude tafel een tweede leven geeft, hoeft er immers geen nieuwe tafel te worden gemaakt.

Minder schoonmaken

Wanneer je minder spullen in huis hebt staan, hoef je minder op te tillen en schoon te maken. Dat scheelt je op wekelijkse basis tijd die je kunt besteden aan veel leukere dingen.

Bespaart geld

Doordat je bewuster aankoopt en soms zelfs helemaal niks, houd je geld in je portemonnee. Sterker nog, je kan er zelfs op verdienen wanneer je oude spullen verkoopt via kanalen als Marktplaats of Vinted. Dat maakt het meteen makkelijker om te kiezen voor kwaliteit als je wél gaat winkelen.

Kortom, redenen genoeg dus om te beginnen met het ontspullen van je huis. Wil je weten hoe je dat ook alweer doet? Via het linkje bovenaan vind je handige tips. Maar voorop mag staan dat het wegdoen van overbodige spullen vooral opruimt – zowel in huis als in je hoofd. Hoe sta jij ervoor? Neem je deze voordelen van ontspullen mee in je volgende opruimsessie? Of gaat het eigenlijk al best wel lekker?

Liefs, Merel

Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Uitgelichte afbeelding ©Followtheflow – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven