Voordelen van behang ten opzichte van muurverf

Als je de kamer een make-over wil geven of van plan bent te gaan verhuizen, kom je vaak voor de keus te staan wat je precies op de muur doet: behang of muurverf. Lastig? Dat hoeft niet! Met de tips uit dit artikel weet jij ook wat je te doen staat.

Behang of muurverf? Dit zijn de voordelen

Kleine onregelmatigheden zijn onzichtbaar

Een groot nadeel aan werken met muurverf is dat je muur goed gerepareerd moet zijn. Anders blijf je gaatjes, scheuren en andere onvolkomenheden gewoon zien. Met een behang werk je alles goed weg. De scheuren verdwijnen uit het zicht, gaatjes van pluggen die ooit in de muur zaten of krassen in de gipsen muur zie je niet langer.

Mocht het wel nodig zijn om je muur te repareren, schuur dan altijd na met wat schuurpapier met een fijne korrel. Zo voorkom je bobbels onder het behang.

Gemakkelijk(er) schoon te houden

Je hebt verschillende soorten behang. De ene soort zal je droog moeten afnemen met een spons, zoals het geval is bij papierbehang, andere soorten als vliesbehang kan je prima schoonmaken met een vochtige spons en mild reinigingsmiddel. Toch wel handig met jonge kinderen!

Mogelijkheid om te kiezen voor een patroon

De keuze is reuze, waar het behang betreft. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit toffe Eijffinger behang. De mogelijkheden variëren van drukke prints tot veel rustiger of zelfs effen behang in een kleur die past bij de rest van je interieur. Dat is iets dat je met muurverf nooit voor elkaar zou kunnen krijgen. Tenzij je een muurschildering maakt, blijf je toch meer gebonden aan een effen kleur. Terwijl behang net dat beetje meer sfeer in de woonkamer of slaapkamer brengt waar je naar zoekt bij een verbouwing.

Behang gaat langer mee dan muurverf

Wanneer je het behang goed verzorgt (en de kinderen er geen harkpoppetjes op tekenen), gaat het zo’n tien tot vijftien jaar mee. Een geverfde muur zal je eerder moeten opknappen (verkleuring door zonlicht, viezigheid door koken of rook van kaarsjes) en opnieuw moeten schilderen. Daarmee is behang een goede investering in je woning en kan muurverf soms duurkoop worden als je in diezelfde vijftien jaar minimaal twee keer opnieuw de hele ruimte moet doen.

Gaan jullie liever voor behang of muurverf? Laat het weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Master1305 – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven