Wat een temperamentvol kind zo bijzonder maakt

Als je een temperamentvol kind hebt, weet je als geen ander dat de opvoeding soms behoorlijk uitdagend kan zijn. Maar hoewel het je op bepaalde momenten misschien meer kost, is het mogen begeleiden van een kind met bovengemiddeld temperament ook een cadeautje. Ze leren je namelijk ook van alles over het leven en hebben zoveel mooie kwaliteiten! Waarom jouw temperamentvolle kind zo fantastisch is?

De mooiste kanten van een temperamentvol kind

Creativiteit

Leerde jij dat een boom een bruine stam hoort te hebben en groene bladeren aan de takken? Je temperamentvolle haar denkt buiten de box. Misschien heeft haar boom wel rood en gele streepjes, glittertakken en paarse blaadjes. Of vindt hij het mooier als de boom ondersteboven staat. Die creativiteit nemen ze mee naar de rest van het leven. Door net even anders denken dan anderen en ‘hoe het hoort’ biedt je kind een frisse blik op het leven waar iedereen wat van kan leren!

Temperamentvolle kinderen zijn invoelend en opmerkzaam

Kan je na een uitgebreid kappersbezoek uren dralen voor de neus van je man en vraagt hij dan nog steeds of er misschien iets aan de hand is? Je temperamentvolle kind werpt een blik op je en roept dan stralend dat je haren zo mooi zitten. Eer voor je werk, noemen ze dat toch? Het fijne aan het invoelende, opmerkzame karakter van je kind is ook dat niemand zich alleen en verdrietig hoeft te voelen in haar of zijn nabijheid. Ze komen naast je zitten, slaan een arm om je heen en laten je weten dat alles heus wel weer goedkomt. Een prachtige eigenschap!

Komt voor zichzelf op

Tja, als je een temperamentvolle zoon of dochter hebt, zal dit geen verrassing voor je zijn 😉 Ze zijn vaak bijzonder goed in het voor zichzelf opkomen. Dat kan best pittig zijn tijdens het opvoeden, maar in het algemeen is het helemaal niet erg als je kind prima weet waar haar of zijn grenzen liggen. Bij jou oefenen ze om het in de buitenwereld ook te kunnen.

Durft zich uit te spreken

Zeker in de vertrouwde omgeving van jullie eigen huis hoef je niet bang te zijn dat je kind stil blijft 😉 Dat weet je waarschijnlijk als geen ander. Maar ook buiten de deur leert je temperamentvolle kind om zich uit te spreken. Natuurlijk is het de bedoeling dat ze dit op een vriendelijke manier leren doen, maar het is een fijn idee dat je kind zich durft te uiten en uit te spreken tegenover anderen.

Genieten voor de volle 100%

Je hoeft niets te zeggen, alleen maar te kijken naar je kind. Hoe mooi is het om te zien hoe je kind uitgebreid zit te genieten van het avondeten of op vakantie tijdens een zonsondergang. Dat is een bijkomend voordeel van dat temperament: ze beleven het mooie van het leven ook heel intens en kunnen dus enorm blij worden van de schoonheid van het kleine.

Kan heel ver komen

Bijt een temperamentvol kind zich ergens in vast dan weet je zeker dat hij of zij heel ver kan komen. De gedrevenheid, energie en het enthousiasme maken namelijk dat ze niet zomaar zullen opgeven voor ze bij hun doel aankomen. Een prachtige eigenschap, toch?

Energiek

De meeste kinderen met bovengemiddeld temperament hebben echt de ruimte nodig om hun energie kwijt te kunnen. Je zal dus vaak te vinden zijn in de buitenlucht of binnenspeeltuin om ze lekker even te laten ‘uitwaaien’. Die energie vertaalt zich verder in een tomeloze blijdschap als je iets voorstelt dat ze leuk vinden en ze zijn altijd wel te porren voor een spelletje of potje voetbal. Gezellig!

Wat vind jij de mooiste eigenschap van je temperamentvolle kind?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Da Antipina – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven