Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

De belangrijkste voordelen van de peuterspeelzaal

Wanneer je kinderen niet op het kinderdagverblijf zitten, kan je ervoor kiezen om ze voorafgaand aan de basisschool naar de peuterspeelzaal te laten gaan. Maar wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde? In dit artikel zetten we de 5 grootste voordelen op een rijtje.  

De 5 grootste voordelen van de peuterspeelzaal

Je peuter vindt hier voldoende interactie met andere kinderen

In sociaal verband leren peuters (spelenderwijs) steeds beter om te spelen met elkaar. Ook moeten ze speelgoed delen met andere kinderen – iets dat op deze leeftijd vaak nog niet zo gemakkelijk is. Zeker kinderen die zelf geen broertjes of zusjes hebben, kunnen hier baat bij hebben. Tot slot leren ze communiceren met elkaar. Je ontdekt als peuter dat wanneer je iets wil hebben, je daarom zal moeten vragen.

Vreemde ogen dwingen

Over het algemeen zijn kinderen (gelukkig) buitenshuis braver dan thuis. Het kan desondanks fijn zijn om je kind naar de peuterspeelzaal te brengen. De juf heeft een andere invloed op hen en hanteert andere regels dan thuis. Je peuter leert op deze manier omgaan met het gezag van anderen dan zijn eigen ouders of naaste familieleden. En wie weet verbaast hij je wel door haantje de voorste zijn tijdens het opruimen. Kan je mooi thuis ook proberen toe te passen.

Van leeftijdsgenoten leren ze van alles

Je peuter is een kleine spons die van alles wil weten. Op de peuterspeelzaal leert hij van alles. Zowel in cognitieve zin (cijfers, kleuren) als sociaal. Door andere kindjes te zien luisteren naar de juf, zal hij vanzelf aansluiten bij de rest. Ook stil zitten tijdens het drinken/fruitmoment en soms de zindelijkheid nemen ze van anderen over. Sociale druk kan dus ook weleens heel prettig zijn!

Je hebt even tijd voor jezelf

Het opvoeden van een peuter kan best intensief zijn. Door hem een paar uurtjes naar de peuterspeelzaal te brengen, krijg je weer wat ruimte voor jezelf (en eventueel voor je jongere kinderen). In die tijd kan je mooi de boodschappen doen, iets in het huishouden, genieten van je andere kinderen of lekker relaxen met een goed boek of televisieprogramma.

Contact met andere peuterouders

Misschien heb je zelf al veel vriendinnen met kinderen in de peuterleeftijd. Zo niet, dan kan de peuterspeelzaal uitkomst bieden. De andere ouders weten immers als geen ander dat je kind soms op de grond kan storten van ellende en kijken je er niet gek op aan. Gedeelde smart is halve smart! Ook kan je, op iets latere leeftijd, misschien wel een keertje samen afspreken zodat de kinderen buiten de peuterspeelzaal om met elkaar kunnen spelen.

Wanneer kies je voor de peuterspeelzaal?

Doorgaans kiezen ouders voor de peuterspeelzaal wanneer hun kindje niet naar een kinderdagverblijf gaat, maar ze het wel belangrijk vinden dat hij sociale interactie heeft. Een of meerdere ochtenden (of dagdelen) per week zal je kindje meedoen in de groep. Hierbij wordt de basis gelegd voor de kleuterklas.

De peuterspeelzaal is trouwens geen vervanging voor kinderopvang. Je brengt je kind hier namelijk een dagdeel naartoe – in de praktijk maximaal drieënhalf uur.

Wat doet je kind bij de peuterspeelzaal?

De peuterspeelzaal biedt structuur

Allereerst wordt hier dus de basis gelegd voor de kleuterklas. Dat doet de peuterjuf door een heel duidelijk ritme te hanteren. Kinderen vinden dat prettig. Zo starten ze de dag bijvoorbeeld met een klein kringgesprek, ze zingen liedjes en gaan daarna vrij spelen. Op een bepaald moment komt er fruit op tafel. Daarna knutselen de kinderen of ze spelen buiten. En ze sluiten de dag weer samen af met een lied in de kring.

Het is goed voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling

Verder bekijkt de peuterjuf elk kindje nauwgezet. Ze observeert de groepsdynamiek en hoe jouw kind zich daarin gedraagt. En de woordenschat, grove en fijne motoriek bekijkt ze ook. Mocht ze iets opvallends constateren, dan trekt ze tijdig aan de bel.

Je kindje leert zich aan de regels te houden

Meer nog dan thuis kan een juf kinderen bepaalde regels bijbrengen. Zoals netjes wachten op je beurt, dat je andere kinderen niet mag slaan, geen speelgoed mag afpakken en dat je elkaar eerst ‘eet smakelijk’ wenst voor je je tanden in een stukje appel zet.

De peuterspeelzaal is de ideale zindelijkheidstraining

Natuurlijk zal je het grootste deel thuis moeten doen, maar op de peuterspeelzaal wordt de basis gelegd voor zindelijkheidstraining. Vaak werkt dat heel goed én sneller, omdat kinderen elkaar kopiëren.

Thematisch leren

Veel peuterspeelzalen gebruiken, net als op de basisschool, elke periode een nieuw thema. Vaak gekoppeld aan een seizoen of de feestdagen. Zo leren de kinderen spelenderwijs al een beetje tellen, wat bij de herfst hoort, dierennamen en van alles over Sinterklaas of Kerstmis.

Alternatieven voor de peuterspeelzaal

  • Kinderdagverblijf (hier krijgen kinderen eenzelfde soort aanbod om zich te kunnen ontwikkelen, alleen heb je hier ook de mogelijkheid om meer uren af te nemen)
  • Sportvereniging (voor de sociale interactie en beweging; denk aan ballet of dans, zwemmen, peutergym)
  • Peuterochtenden (in sommige gemeenten worden peuterochtenden georganiseerd)
  • Bibliotheek (je hebt speciale ochtenden waarop wordt voorgelezen aan peuters)

Overige, praktische informatie

Hoeveel kost de peuterspeelzaal?

Tegenwoordig (sinds 2018) zijn de kosten voor de peuterspeelzaal afhankelijk van jullie inkomen. Je krijgt dan ook een kinderopvangtoeslag als tegemoetkoming. Het maximum uurtarief is € 7,45 maar daarvan krijg je een groot deel vergoed. Klik hier voor een tabel met daarin per inkomensgroep wat je betaalt aan ouderbijdrage.

Hoeveel uur per week neem je af?

Er is geen maximum aantal dagen vastgesteld voor de peuterspeelzaal. Wel een maximum van 4 uur per dag.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen in Nederland naar de peuterspeelzaal?

Dat kan per organisatie verschillen. De een begint vanaf 2 jaar, maar andere peuterspeelzalen starten met tweeënhalf. Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar je kindje zelf aan toe is. De één rent al op zijn tweede de peuterklas in, een ander wacht liever wat langer. Dat is niet erg: het is geen verplichting om je kindje naar de peuterspeelzaal te brengen.

De peuterspeelzaal kan dus een mooie aanvulling zijn. Waar kiezen jullie voor? De kinderopvang, ook de peuterspeelzaal of hou je je kleintje nog even lekker thuis?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids