De belangrijkste voordelen van de peuterspeelzaal

In Nederland kun je kiezen voor het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal, ter voorbereiding op de basisschool. Dit is geen verplichting (thuisblijven mag ook), maar kan zeker van toegevoegde waarde zijn. Waarom? Wij zetten de 5 grootste voordelen van de peuterspeelzaal voor je op een rijtje.

De 5 grootste voordelen van de peuterspeelzaal

Interactie met andere kinderen

De sociale omgeving van een peuterspeelzaal helpt kinderen om (spelenderwijs) te leren spelen met anderen. Zo moeten ze speelgoed delen met de andere kindjes en ontwikkelen ze vaardigheden als luisteren en opruimen. Zeker kinderen die enig kind zijn, kunnen hier baat bij hebben. Verder leert je peuter communiceren met andere kinderen. Wil hij iets, dan zal hij daarom moeten vragen. Dit is anders dan een thuissituatie waarin hij de enige peuter is.

Omgaan met andermans regels

Als je kindje niet naar het kinderdagverblijf of de gastouder gaat, zijn het gezin en eventueel naaste familieleden de enigen die hem tot nu toe opvoeden. Een peuterspeelzaal vergroot zijn wereld. In deze nieuwe omgeving gelden ook andere regels dan thuis of bij opa en oma, waar hij mee moet leren omgaan.

Van leeftijdsgenoten leren ze veel

Je peuter is een kleine spons die van alles wil weten. De peuterspeelzaal speelt hier op in: hij leert hier van alles. Zowel in cognitieve zin (cijfers, kleuren) als op sociaal vlak. Als je kindje de andere peuters ziet luisteren naar de juf, zal hij makkelijker aansluiten. Ditzelfde geldt voor stil zitten tijdens het fruitmoment en zelfs de zindelijkheid kan worden bevorderd door de anderen naar de wc te zien gaan.

Je hebt even tijd voor jezelf

Het opvoeden van een peuter kan best intensief zijn. Door hem een paar uurtjes naar de peuterspeelzaal te brengen, krijg je weer wat ruimte voor jezelf (en eventueel je jongere kinderen). In die tijd kan je mooi de boodschappen doen, iets in het huishouden, genieten van je andere kinderen of lekker relaxen met een goed boek of televisieprogramma.

Contact met andere ouders

Misschien heb je zelf al veel vriendinnen met kinderen in de peuterleeftijd. Zo niet, dan kan de peuterspeelzaal uitkomst bieden. Andere ouders weten immers als geen ander dat je kind soms op de grond kan storten van ellende en kijken je hier niet gek op aan. Gedeelde smart is echt halve smart! Ook kan je, op iets latere leeftijd, misschien wel een keertje samen afspreken zodat de kinderen buiten de peuterspeelzaal om met elkaar kunnen spelen.

De peuterspeelzaal kan dus een mooie aanvulling zijn op thuis. Waar kiezen jullie voor? De kinderopvang, ook de peuterspeelzaal of hou je je kleintje nog even lekker thuis?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©Poppy Pix – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

2 gedachten over “De belangrijkste voordelen van de peuterspeelzaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven