Kijk, dat zwemlessen een redelijk noodzakelijk kwaad zijn in een land waar slootjes en vijvers om de hoek liggen? Daar is iedereen het over eens. Op zwemles gaan is belangrijk en simpelweg een fase waar je doorheen moet. Het heeft natuurlijk ook zo zijn voor- en nadelen als ouders. Wat precies de grootste voordelen en nadelen van zwemlessen zijn? Lees snel verder en bereid je maar voor!
Voordelen van zwemlessen
De wekelijkse zwemles is een moment voor jezelf
Misschien moet ik hem even nuanceren: dit geldt zolang je geen andere kinderen meeneemt naar het zwembad. Even drie kwartier in relatieve stilte (als je de stem van de juf niet meetelt), zonder ge-mama aan je hoofd. Even drie kwartier waarin je kunt nadenken over van alles. Of over helemaal niks. En ben je verbannen naar de kantine? Dan kan je mooi even vijfenveertig minuten lezen, Netflixen of lekker ‘zijn’. Hoe vaak kan je dat nog overdag?
Familieleden die niet wekelijks in het bad zitten, zijn vaak heel enthousiast
‘Mag ik anders een keer mee?’ vragen ze. En wie ben jij om dat te weigeren? Niks mis mee om af en toe genereus je plek aan een ander af te staan en zelfs een ruim uur voor jezelf cadeau te krijgen. Toch? Bovendien lijkt de zwemles – als je er dan wel ben – ineens stukken beter te gaan. Win-win!
Je doet dit niet voor niks
Heus, zo’n zwemdiploma neemt niet alle gevaren weg. Maar het feit dat je kind straks watervrij is en zich best goed kan redden in het water (zowel kopje onder als met zijn hoofd erboven) is heel wat waard. Dat je niet voor elke scheet zelf ook in het water hoeft te plonzen, maar prima vanaf de kant kunt toekijken hoe ze lekker spelen. Echt, dat diploma heeft legio voordelen!
Het kan heel gezellig zijn met de andere ouders
Je zit allemaal in hetzelfde schuitje en hebt kinderen in dezelfde leeftijd. Als je even geen zin hebt om zen te worden, kan je ook prima een kletspraatje aanknopen met je buurman of buurvrouw. De kans is bovendien groot dat jullie het komende jaar nog naast elkaar zitten, als jullie kinderen een beetje gelijk op gaan.
Dat onwijs trotse gevoel als je kind door mag naar het volgende badje
Echt. Toen May voor het allereerst naar zwemles mocht, begon ze in het watervrij badje. Al binnen een halve les leek ze alles onder de knie te hebben – maar goed, je zit toch als leken aan de kant en weet niet of de juf het ook zo ziet. Maar warempel, ineens ging de lijn omhoog en overlegde de badjuf met die van het volgende bad of ze mocht meedoen met badje 1. Een les waar gemiddeld zes weken voor staat binnen twintig minuten afgerond. En Ro en ik? Wij hadden een (tikje zelfvoldane) glimlach van oor tot oor die er de rest van de dag niet meer af ging.
Zwemlessen zijn een goede reden om zelf ook weer wat vaker te gaan zwemmen
Nou ja, je moet ervan houden. Ik vind baantjes trekken bijvoorbeeld fijn, maar een beetje doelloos in het zwembad hangen iets minder. Toch zijn die zwemlessen een goede reden om toch je badpak weer uit het stof te trekken. Kan je misschien meteen even oefenen voor de rugslag en je kinderen vinden het geweldig om te laten zien wat ze nu allemaal kunnen.
Zwemles is een mooie reden om makkelijk te eten
Ben jij meestal verantwoordelijk voor het koken? Na zwemles is het heel fijn om:
- Te vragen of je man iets kookt
- Onderweg een patatje te halen
- Iets heel makkelijks te eten, zoals ovenbroodjes met knakworst, poffertjes uit zak of pasta met spinazie (als je dan toch iets gezonds wil maken)
Ideaal!
Na afloop zijn ze heerlijk rozig, net als ‘vroeger’ na de babyzwemles.
Dit voordeel is eigenlijk met name handig als je aan het eind van de middag naar zwemles gaat. Na afloop kunnen ze meteen douchen, pyjama aan en thuis iets makkelijks eten. En daarna zijn ze zo lekker moe dat ze sneller slapen.
Nadelen van de zwemles
Het hele traject van zwemles tot zwemdiploma gaat tergend traag
Ik weet niet zeker meer hoe het vroeger ging, maar gevoelsmatig was je met diploma A eigenlijk redelijk snel klaar. B duurde toen natuurlijk wel weer langer, maar het was beter te behappen als ouders vanwege die tussentijdse mijlpalen. Denk ik. Nu zit je gemiddeld een ruim jaar langs de rand van het zwembad of in de kantine te wachten. Elke week ploegt je kind zich dapper door het zwemwater en elke week hoop je op de verlossende boodschap dat ze door mogen naar het volgende badje. Met vijf badjes op één tot anderhalf jaar tijd kan je je voorstellen dat je helaas maar weinig jubelmomenten hebt.
Zwembaden zijn bloedheet
In sommige baden weren ze de ouders (om begrijpelijke redenen trouwens), maar bij ons mag je wekelijks aan de kant zitten. Dat is ergens echt heel fijn, zoals je hierboven kan lezen, maar tegelijkertijd dus ook stikbenauwd. Logisch, want je wil ook niet dat je engeltje bibbert van de kou als hij of zij in een nat badpakje op de rand moet staan. Maar het kan handig zijn om alleen een hemdje te dragen. Ook als de ijspegels buiten aan de dakgoot hangen.
Je zit op een ongemakkelijk stoeltje
Zoals je kind ruim een jaar lang week in, week uit zwemkilometers moet maken, zo zit jij ruim een jaar lang week in, week uit op een ongemakkelijke plastic tuinstoel langs de rand. Dat is best prima hoor, de eerste minuten. Maar na drie kwartier ben je dankbaar dat je weer mag opstaan!
Zwemlessen? Het ultieme loslaten
Dacht je dat het al lastig was toen je kind voor het eerst even alleen ging spelen in de speeltuin achter jullie huis? Of toen je weekhartig snikte dat de tijd allemaal veel te snel gaat, tijdens de allereerste schooldag? Welkom bij zwemles. Een ander nadeel van die zwemlessen is namelijk dat je je kind nu echt moet loslaten. Zonder bandjes of diploma in het water, waarbij de juf enthousiast roept: ‘En ga maar lekker kopje onder…’
Het moment dat jij eigenlijk vindt dat we nu wel klaar zijn met badje X, maar de juf niet
Wanhopig zie je kinderen voorbij gaan die later in het badje kwamen en eerder doorstromen. Zwemmen die dan echt zoveel beter dan jouw telgje dat hier al maanden ligt te ploeteren? Op een gegeven moment ben je bijna in staat ook zo’n moeder te worden die aan de juf gaat vragen waarom het allemaal zolang duurt. Heus, de badjuffen en -meesters weten echt wel wat ze doen. En het is een kwestie van vertrouwen en (hebben hem weer) loslaten. Man, wat kan het soms frustreren!
Maar eerlijk is eerlijk, ouders die hardop uitspreken dat ze het beter denken te weten, zijn ook irritant.
Zwemlessen zijn prijzig
Kan je voor de gemiddelde voetbalvereniging en turnlessen nog af met een tientje per maand, zwemlessen zijn niet zeker goedkoop. Je betaalt met gemak 40 euro voor vier lessen en dat dus minimaal een jaar lang. Ja, je leest het goed: dat is dus een investering van op zijn minst 500 euro. Per kind. En maak daar maar het dubbele van als je gaat voor privélessen.
Galmende zwemjufstemmen
Misschien ligt het er ook wel aan of je een ochtend- of avondmens bent. Ik weet het niet. Maar galmende zwemjufstemmen op de vroege zaterdagochtend is niet direct mijn lievelings. ‘Staartje-rondje-dichtttt!’ Zeker niet aan te raden met slaaptekort of een bonkende hoofdpijn doordat het gisteravond wel erg gezellig was met de buren.
In sommige zwembaden heb je meezwem-dagen
Als je tijdens de zwemlessen normaal gesproken naar de kantine moet tot ze klaar zijn, kan het dus ook nog voorkomen dat je als ouder mag meezwemmen. Dus elke keer kan jij je weer in je badpak hijsen samen met andere vaders en moeders en meedoen met de les. Is dat niet het geval, dan mag je vaak eens in de zoveel tijd meekijken (waardoor je kind compleet van de leg is en meer met jou bezig is dan de les). En daar betaal je dus nog datzelfde tarief voor ook.
Na diploma A komt diploma B
Daarna misschien zelfs diploma C, Zwemvaardigheid 1, 2, 3 en Reddingszwemmen. Misschien ook nog een zeemeerminnendiploma? Aangezien je voor Zwemvaardigheid gemakkelijk weer één tot anderhalf jaar in het bad zit, ben je er met een enthousiast kind voorlopig nog even niet vanaf.
Toegegeven, de nadelen van zwemles overtreffen in dit geval de voordelen ruimschoots. Maar eigenlijk weegt niks van die negen op tegen het fijne gevoel dat je ervaart als je kind naar het volgende badje mag. Of het feit dat het zwemdiploma nu eenmaal nodig is. Dus hoewel het zeker niet altijd leuk is, kan je er maar beter iets van maken. Toch? Hoe ervaar of ervoer jij de zwemlessen? Vind je het wel gezellig of kan het wat jou betreft niet snel genoeg klaar zijn?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Billion Photos – Shutterstock
2 gedachten over “De 17 grootste voor- en nadelen van zwemles”