De grootste voordelen en nadelen van Magister

Het lijkt allemaal zo handig: één systeem op de middelbare school waarmee je kind in een oogopslag kan zien welk huiswerk hij heeft en welke uren uitvallen. Waarbij jij kan controleren of hij daadwerkelijk op school zit als dat moet en welke cijfers hij haalt. Maar is het allemaal wel zo fantastisch? Wij zetten de grootste voordelen en nadelen van Magister voor je op een rijtje!

Magister in het voortgezet onderwijs

De meeste middelbare scholen werken met leerlingvolgsysteem Magister. Handig, want omdat je minder contact hebt met de mentor en doorgaans niet na school bij het hek staat te wachten, blijf je toch makkelijk op de hoogte als ouder. Ook kinderen hoeven niet meer balend met de slaap nog in hun ogen op school te constateren dat het eerste uur uitviel: dat zien ze in de app. Dus in principe is Magister een heel handig systeem voor ouders en leerlingen om op de hoogte te blijven. Toch? Hieronder vind je de voordelen en nadelen van de app op een rijtje.

Voordelen van Magister

In een oogopslag zicht op je rooster, cijfers en andere belangrijke informatie

Al voor school begint, kan je als leerling zien welk rooster je hebt. Daarbij komen cijfers op je telefoon binnen en hoef je niet altijd meer te wachten tot de eerstvolgende les. En andere zaken als huiswerk, e-mailcontact met docenten en belangrijke berichten zijn ook beschikbaar via Magister. Valt er een uurtje uit? Dan weet je dat meteen (en met een beetje geluk de dag ervoor al).

Je bent als ouders niet afhankelijk van je kind

Waar je vroeger vooral hoopte op een kind dat alles braaf uit zijn tas haalde na school, waardoor je tijdig overal van op de hoogte was, krijg je nu alles te zien in het elektronische overzicht van Magister. Je kent het rooster van je kind, ziet tijdig wanneer de informatieavonden zijn en weet welke cijfers ze halen. Ook dat ene uurtje spijbelen staat direct geregistreerd. In sommige gevallen kan dat handig zijn, zoals wanneer je kind structureel afwezig is op school.

Bij ziekte, afwezigheid of onoplettendheid heb je toch altijd je huiswerk

Wegdromen en daardoor compleet missen wat de docent opgeeft voor morgen? Nee, dat is er niet meer bij. Je weet dankzij van Magister altijd precies wat je huiswerk is. En dat is natuurlijk wel zo handig! Ook bij ziekte of afwezigheid door andere omstandigheden blijf je op de hoogte van wat je moet maken. Daardoor hoef je niks te missen.

Nadelen van Magister

Je lesrooster en huiswerk zit minder goed in je hoofd

Het voordeel van zaken opschrijven, is dat je ze meteen opslaat. Doordat kinderen een app gebruiken en alles digitaal hebben staan, ontbreekt die noodzaak. Zeker als ze geen agenda meer kopen. Daardoor kan het dus makkelijk zo zijn dat je zoon of dochter halverwege het jaar zit en nog steeds niet helemaal in zijn hoofd heeft zitten dat het derde uur op maandag Frans is en Geschiedenis het vijfde van donderdag.

Je kan alles in de gaten houden: een vloek en zegen tegelijk

Zoals benoemd bij de voordelen is het heel handig dat je als ouder niet langer afhankelijk bent van je kind. Dat scheelt nogal, zeker als je zoon of dochter minder punctueel is aangelegd. Maar tegelijkertijd moet je je afvragen of het wel zo wenselijk is om alles in de gaten te kunnen houden. Je kind kan niet langer zijn magere drie voor aardrijkskunde verbloemen, stiekem spijbelen zit er niet meer in en ‘ongezien’ te laat komen. Terwijl die zaken ook horen bij het ontwikkelen van een eigen identiteit in de puberleeftijd.

Voor je het weet zit je overal bovenop

Het hoge helikopterouder-gehalte van Magister kan het systeem behoorlijk verstikkend maken voor een tiener. Een beetje aankloten is er niet meer bij. Alles is al bekend voor je erover kan praten met je ouders, oordelen wellicht al geveld. Leerlingen vinden het zelf ook vaak onprettig, zoals Sanne schrijft in dit artikel van Trouw. Haar lijkt het ook eens fijn om thuis te kunnen komen en haar moeder te verrassen met een mooi cijfer – een kans die je in het huidige systeem niet meer hebt.

Bovendien werkt Magister dit gedrag ook in de hand. En waar ligt dan de grens? Moet je ze een horloge met GPS tracker meegeven, zodat je tijdens het ‘hangen’ ook exact weet waar je tiener is? Schaf je een app aan om fulltime te kunnen meekijken op hun mobiele telefoon? Kortom, zaken die je als puber niet wil, maar als ouder eigenlijk ook zou moeten loslaten.

Hoe ga je als ouders om met Magister?

Om te voorkomen dat je daadwerkelijk – tot het verstikkende aan toe – overal bovenop zit, is een beetje afstand wel prettig. Voor je kind, maar ook voor jezelf. Bied hem of haar zelf de kans om zijn cijfer te vertellen en – waar nodig – fouten te maken. Wekelijks de eventuele absenties doornemen? Is niet nodig. Van alle leerlingen op de middelbare school komt het gros er echt wel – onafhankelijk van of je er strikt bovenop zit. Vertrouw op het kunnen van je kind. En bovendien, mocht het écht nodig zijn dan hoor je het heus op tijd. Het is dan vroeg genoeg om samen met school en je zoon of dochter te zoeken naar een oplossing.

Gebruik Magister dan ook voor het noodzakelijke:

  • Iets opzoeken namens je puber, als hij zijn telefoon even niet bij de hand heeft (hoewel sporadisch, het komt in unieke gevallen nog steeds voor)
  • Het maken van afspraken voor het tienminutengesprek
  • Eventueel: het lezen van belangrijke mailtjes, mocht je die niet apart binnenkrijgen
  • Af en toe de voortgang op de cijfers in de gaten houden: gaat alles nog voldoende of is het tijd om een beetje bij te sturen met het huiswerk?

We zijn benieuwd naar jullie ervaring. Vind je Magister een handig middel om te kijken hoe het gaat met je kind op school? Of juist een beetje overdreven allemaal? En hoe gaan jullie ermee om? Laat het ons weten in de reacties.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Afbeelding, Monkey Business Images – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven