De grootste voor- en nadelen van klein leeftijdsverschil

Met elf maanden zit er een heel klein leeftijdsverschil tussen onze jongste twee meisjes. We krijgen regelmatig te horen: ‘Wel makkelijk, kan je in één moeite door’. Maar is dat ook zo? Ik zette vandaag de 7 grootste voordelen en nadelen op een rijtje van zo’n gering verschil tussen de leeftijd van onze twee dochters (nu 2 en 1). Dat ze minder dan een jaar schelen kan namelijk best bijzondere situaties opleveren!

Klein leeftijdsverschil tussen de kinderen

Tussen onze dochters Rose en May zit slechts elf maanden verschil. We krijgen zelfs weleens de vraag of ze een tweeling zijn, omdat ze zo ontzettend veel met elkaar optrekken. Ons allereerste jaar met drie kinderen was hierdoor wel behoorlijk turbulent. Daarom besloot ik eens te schrijven over wat nou precies de voor- en nadelen zijn van zo’n klein leeftijdsverschil.

De voordelen van een klein leeftijdsverschil tussen je kinderen

Ze hebben altijd iemand om mee te spelen

Hierbij moet ik wel eerlijk zeggen dat dit voordeel pas later begon. Kort na de geboorte viel er natuurlijk weinig te spelen, van dreumes tot peuter ontstonden heftige ruzies omdat ze hetzelfde stuk speelgoed wilden. Maar sinds de kleuterleeftijd gaat er een wereld voor me open. Ze zoeken elkaar vaker op, spelen gemoedelijker en echt samen. Daardoor zie je in de speeltuin of het zwembad bijvoorbeeld soms dat ze weinig nodig hebben. Ze kunnen samen overweg en dat is genoeg.

Je weet alles nog van je vorige kind

Waar je met een groot leeftijdsverschil nog tegen compleet nieuwe informatie kan aanlopen omtrent opvoeden en opgroeien, speelde dat nu niet. Doordat ze maar elf maanden schelen, was de informatie precies hetzelfde. Dat scheelt stress in de kraamtijd en het eerste jaar, nadenken en in de aanschaf van je babyuitzet. Daardoor zit je per saldo ook minder lang in de luiers: alles overlapt.

Je relatie gaat naar een heel ander niveau

Met chronisch slaaptekort, in de snelkookpan die het leven met twee kinderen binnen een jaar is, leer je elkaar beter kennen dan ooit. Dat betekent soms fikse ruzies, maar ook gedeelde smart. En dat laatste kan je een diepere verbinding geven dan wat dan ook.

Lies: ‘Tussen onze twee kids zit ook precies elf maanden. Als ik op het dorp loop met mijn dubbele wagen word ik altijd door mensen aangesproken die denken dat het een tweeling is of mensen die me medelijdend/meewarig aankijken en als eerst vraag stellen: het is wel pittig zeker?! Terwijl we er juist heel erg van genieten! De voor- en nadelen die je noemt zijn heel herkenbaar. Sommige zullen we nog gaan meemaken, maar het is nu al zo leuk hoe ze op elkaar reageren en te zien dat ze eigenlijk al niet meer zonder elkaar kunnen.’

Je leert stilte en rust herwaarderen

Dacht je dat het soms druk was met een kind? Wanneer je twee kinderen krijgt met een klein leeftijdsverschil, voel je aan alles dat dit pas écht topsport is. Stilte? Rust? Dat zijn begrippen die je vaag herinnert uit een vroeger leven. Die je met volle overtuiging waardeert zodra je er even vijf minuten van mag proeven.

Financieel kan het voordelig zijn

De kans is groot dat je alles nog hebt staan. Van het ledikant tot de commode en box. Dat scheelt behoorlijk in de kosten straks. Ook kan je kleding hergebruiken (zeker als je tweede kindje hetzelfde geslacht heeft) en zorgt het geringe leeftijdsverschil voor meer hulp van buitenaf. Bekenden zullen sneller aan je denken, omdat je het straks echt nodig hebt.

Je wordt een makkelijkere ouder

Tijd om overal bovenop te zitten heb je niet meer dankzij dat kleine leeftijdsverschil. Je staat voor genoeg uitdagingen en dan heb je niet altijd tijd om overal over na te denken. Kwestie van pick your battles – een techniek die prima werkt bij je puber, maar nu minstens zo goed van pas komt.

Je hoeft niet meer na te denken over vriendschappen die veel tijd en energie kosten

Hoe jammer soms ook, je hebt geen tijd om in zaken te steken die je meer kosten dan opleveren. Dat kan een prettige stok achter de deur zijn. Uiteindelijk zijn niet alle vriendschappen voor het leven en dat is oké. Een nieuwe fase in je leven betekent soms dat je behoefte krijgt aan andere mensen. Je huidige drukke leven biedt ruimte om het zichzelf te laten selecteren. Het is oké.

De nadelen van een klein leeftijdsverschil

Ze zoeken minder snel andere kinderen op

Zeker als ze goed met elkaar klikken. Het blijft natuurlijk goed voor kinderen om lekker samen te spelen met anderen, zodat ze sociale vaardigheden ontwikkelen. Als ze vooral naar elkaar toe trekken, kan dat weleens lastig zijn om bepaalde dingen te leren. Het kan daarom helpen om na schooltijd in elk geval 1-2 keer per week af te spreken met andere kinderen.

Je kan in één moeite door

Dat je je kennis nog hebt over allerlei babygerelateerde zaken, de spullen nog in huis zijn en je je hand niet meer omdraait voor nog een extra luier is een voordeel. Hier staat tegenover dat de slapeloze nachten ook langer duren. Zeker omdat je zwangerschap over het algemeen ook veel kracht kost. Daarbij moet je dubbel ontzwangeren na afloop en dat is best pittig.

Je leert elkaar kennen op je slechtst

Na twee kinderen in een jaar tijd ben je toch wel zo’n beetje op je slechtst. Je slaapt nauwelijks, zorgt voor twee kleintjes die nauwelijks verschillen in leeftijd en de middagdutjes wisselen elkaar continu af. Echt bijkomen? Nee, dat zit er niet in – laat staan met zijn tweeën. Dit kan voor sommige stellen de genadeklap zijn. Ook omdat je keihard moet blijven werken voor elkaar en dat best een uitdaging is nu.

Nicole: ‘Hier niet zo’n klein verschil. Ben daar stiekem wel blij mee. Al lees ik wel hele fijne voordelen hoor. Maar als ik zie hoe pittig ik het nu al vond met een zelfstandige peuter tijdens de zwangerschap. Hoe zwaar moet je het dan wel niet gehad hebben toen je nog een baby had?!’

Stilte en rust? Dat is er maar weinig

Ieder mens heeft tijd nodig om bij te komen. Zeker in een druk leven. Maar met twee kinderen die weinig verschillen in leeftijd is dat er nauwelijks. Overdag niet, en ’s avonds net zo min (omdat je zomaar tussen 20.00-21.00 uur in slaap kan vallen op de bank).

Op de lange termijn is het behoorlijk duur

Denk maar aan:

  • Dubbele zwemleskosten
  • Twee kinderen die tegelijkertijd een beugel moeten
  • Dubbele school- en studiekosten

Je ziet misschien makkelijk iets over het hoofd

Omdat je makkelijker wordt met je kinderen, kan het zomaar gebeuren dat je iets over het hoofd ziet. Bovendien is er misschien weinig leeftijdsverschil, maar dat betekent niet dat ze automatisch op elkaar lijken. Hun karakters kunnen compleet uiteenlopen, terwijl je misschien geneigd bent ze toch met elkaar te vergelijken. Ondanks dat dat dus eigenlijk helemaal niet kan.

Je verliest soms mensen

Niet iedereen heeft begrip voor jullie situatie. Soms krijg je opmerkingen te horen van mensen die je niet had zien aankomen… Sommige mensen vinden het nu eenmaal naïef als je kort op elkaar twee kinderen krijgt en steken die mening niet onder stoelen of banken. Dat het soms beter is een vriendschap af te sluiten, betekent niet dat het per se fijn is.

Welk verschil zit er tussen jullie kinderen? En voor ouders wiens kinderen ook weinig in leeftijd verschillen: wat zie jij als de grootste voor- en nadelen?

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

2 gedachten over “De grootste voor- en nadelen van klein leeftijdsverschil

  1. Jaa! Overal heb je voor en nadelen en ook bij dit. Het lijkt me leuk om kort na elkaar kindjes te krijgen maar het lijkt me ook leuk als er leeftijd tussen zit. We gaan zien wat de toekomst brengt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven