Press "Enter" to skip to content

Voor- en nadelen van het continurooster op school

Wat zijn de voordelen en nadelen van het continurooster als vervanging van de traditionele (lange) lunchpauze op school? Steeds meer scholen kiezen voor deze optie. Maar waarom? Wat is het nut? En is het handiger dan thuis eten tussen de middag? We zetten de verschillende voor- en nadelen van het continurooster voor jou als ouder op een rijtje.

Waar komt het continurooster vandaan?

Van oudsher aten kinderen thuis tussen de middag

Voor we er dieper op ingaan, is het handig om even in te gaan op het continurooster zelf. Vroeger, in de tijd dat kinderen nog thuis kwamen voor een warme maaltijd, was het heel prettig om iets langer te kunnen middageten. Tegenwoordig eten we weliswaar niet meer warm, maar lange tijd was het op de basisschool gebruikelijk om tussen de middag thuis te eten.

De overgang naar overblijf en continurooster

Door de jaren heen verschoof de balans. Vrouwen gingen vaker werken en de kinderen bleven over op school, vaak mogelijk gemaakt door vrijwilligers. Omdat die groep echter steeds kleiner werd en het aantal werkende ouders steeds groter, kwam er behoefte aan een nieuw systeem. Aan de ene kant wordt daarin voorzien door de TSO (Tussentijdse School Opvang) en de andere kant werd het continurooster bedacht.

Hoe werkt het continurooster in de praktijk?

Als een school het continurooster hanteert, krijgen de kinderen na de ochtend zo’n vijftien tot dertig minuten om gezamenlijk te eten en daarna mogen ze kort spelen. Dit is anders dan het reguliere rooster waarbij kinderen vaak in totaal zo’n vijf kwartier pauze hebben. Dat verschil heeft ook te maken met reistijd van en naar school.

continurooster
Afbeelding – Shutterstock

De voordelen van het continurooster

 • Je bent niet meer afhankelijk van slinkende aantal vrijwilligers voor de overblijf en hoeft geen extra kosten te betalen wanneer de TSO is uitbesteed aan een externe partij.
 • Kinderen zitten nog in het schoolritme; het lesprogramma in de middag gaat bijna in één moeite door.
 • Het is praktischer voor werkende ouders die zich minder zorgen hoeven te maken over de opvang. En in sommige gevallen kunnen ze daardoor zelfs kosten besparen op de BSO, omdat ze thuis zijn voordat hun kinderen uit zijn. Thuisblijfouders kunnen ook makkelijker hun dagen invullen doordat je niet halverwege naar school hoeft.
 • In een bepaalde mate biedt het vrijheid, omdat je kinderen ‘s middags eerder thuis zijn en je dus nog écht iets leuks kan doen
 • Sommige kinderen ervaren het als vervelend dat hun ouders werken en zij dus moeten overblijven. Als de hele klas er is, zoals bij een continurooster het geval is, zal dat gevoel veel minder een rol spelen.

De nadelen aan het hanteren van een continurooster

 • Als je niet eerder thuis kan zijn, omdat je werktijden gewoon langer doorlopen, zal je meer uren moeten afnemen bij de BSO. En dat kan best prijzig zijn.
 • Het continurooster heeft een verplicht karakter en dat vindt niet ieder kind fijn. Sommigen zouden liever bij hun ouders eten en dat kan hierdoor niet.
 • Voor kleuters kan zo’n dag erg lang zijn.
 • Kinderen kunnen zich tussendoor niet ontspannen in een situatie die vertrouwd is (zoals thuis) en eventuele irritaties van die ochtend spuien. Ze zitten vaak zes uur lang met dezelfde kinderen en dat kan best frictie veroorzaken.
 • Als je thuisblijft voor de kinderen, kan je het contactmoment tussendoor missen.

De mening van verschillende ouders over het continurooster

De mening van juf Sophie over het continue schoolrooster

Onze school hanteert het continurooster: de kinderen zijn vanaf 8.15 welkom in de school, wij worden 8.25 uur in de groep verwacht en de dag start vijf minuten later. De grote pauze begint 12.00 uur, de kinderen krijgen twintig minuten om hun boterham te eten en daarna gaan we stillezen. Mochten ze het niet redden dan kunnen ze tijdens dit moment rustig verder eten.

Het middagprogramma duurt tot 14.30 uur. Dat geeft ons als leerkracht meer tijd om na school allerlei nevenwerkzaamheden uit te voeren: oudergesprekken, vergaderingen, nakijken en voorbereiden voor de volgende dag. Mijn ervaring is dus dat deze dagen effectiever verlopen. Als mijn zoontje straks naar school gaat, sta ik natuurlijk aan de andere kant. Maar ik kan me zo voorstellen dat het prettiger is als ik tussendoor niet op de klok hoef te kijken en gewoon tijd heb voor andere zaken.

De ervaring van Merel: tussendoor thuis eten vs. continurooster

Doordat de basisschool van onze oudste dochter eind groep 4 zijn deuren sloot, moesten we naar een nieuwe school zoeken. Waar de eerste school het continurooster hanteerde, kiest de tweede er bewust voor dit niet te doen. Daardoor heb ik ervaring met beide vormen. Wat mijn voorkeur heeft?

In eerste instantie was ik thuisblijfmoeder. Daardoor waardeerde ik het extra moment tussendoor, dat June naar huis kwam en we even lekker konden bijkletsen. Maar tegelijkertijd merkte ik steeds vaker dat het toch een tikje onhandig was. Dan viel de jongste (destijds baby) bijna in slaap, terwijl ik onze oudste nog terug naar school moest brengen. Ook brak het de dag zo op.

Zeker toen ik mijn eigen onderneming startte, de jongste twee naar school gingen en ik overdag dus veel tijd besteedde aan mijn werk, besloten we hen naar de overblijf te laten gaan. Een gouden keus. Zij hebben iets meer rust en ruimte op school, omdat ze niet heen en weer hoeven. En ik kan langere dagen maken. Persoonlijk denk ik dat we hier wel mee zullen stoppen als ze oud genoeg zijn om zelf naar huis te komen, maar gezien de algehele situatie ik een continurooster toch wel erg prettig vinden. Ook voor de rust.

Alternatieven voor het traditionele rooster?

 • Hoorns mode: traditioneel rooster met ook op vrijdagmiddag vrij
 • Continurooster: vier dagen dagen les, middagpauze op school, en woensdagmiddag vrij
 • Vijf-gelijke-dagenmodel: alle dagen even lang

Kan school zomaar overstappen naar het continurooster?

Nee, hiervoor moeten eerst de ouders worden geraadpleegd. Dit betekent niet dat de ouders daadwerkelijk stemrecht krijgen in de kwestie, maar wel de mogelijkheid moeten krijgen om zich uit te spreken. Op basis hiervan kan de school beslissen het toch niet te doen.

Conclusie? Continurooster is vooral prettig voor ouders

De balans tussen voor- en nadelen zal verder voor iedereen verschillend zijn, afhankelijk van je eigen situatie, behoeften en het karakter van je kind. Het continurooster is vooral heel prettig voor ouders die zelf werken of een klein kindje thuis hebben zitten. Je kind ervaart veel minder het gemis van zijn eigen ouders als iedereen overblijft. Aan de andere kant is de tijd dat ze zo jong zijn per saldo vrij kort.

Het continurooster is een schoolrooster waarbij de kinderen tussendoor op school blijven eten met de hele klas. In dit artikel vind je de voordelen en nadelen op een rijtje, net als diverse ervaringsverhalen. We zijn natuurlijk erg benieuwd: hoe is dit op jullie school geregeld? Overblijf/thuis eten of ook een continurooster? En welke vorm heeft jouw voorkeur?  

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel).
En volg je De Mamagids al op Instagram?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids