Kleinschalig onderwijs: 7 voordelen van kleine klassen

In het reguliere onderwijs komen kleine klassen niet vaak meer voor: minder dan 15 kinderen is eerder uitzondering dan regel. Toch kan kleinschalig onderwijs een verademing zijn voor je kind. Het geeft soms net de veilige, rustige start die hij nodig heeft. In dit artikel vind je daarom 7 voordelen van kleinere klassen.

7 belangrijke voordelen van kleinere klassen

De kwaliteit van het onderwijs is beter

Uit verschillende onderzoeken bleek dat de kwaliteit van het onderwijs toeneemt zodra de klassen minder groot zijn. Heel anders dan hoe we het vaak zien tegenwoordig: de klassen lijken juist alleen maar steeds verder te groeien. De redenen hiervoor zijn eigenlijk vrij simpel: er is meer individuele aandacht, de juf kan meer tijd besteden aan het onderwijs zelf en de sociale cohesie binnen de klas.

Je leert flexibeler omgaan met andere mensen

In het algemeen geldt dat hoe kleiner de groep is, hoe minder subgroepjes er (kunnen) ontstaan. Omdat de alternatieven schaars zijn, leer je gemakkelijker omgaan met de nukken van een ander. Om even een voorbeeld te geven: als je kind in een groep van dertig kinderen zit en twee daarvan bevallen hem niet, dan gaat hij daar niet mee om. Bestaat de groep echter uit zeven kindjes, dan zal hij een vriendschappelijke manier moeten vinden om met hen om te gaan. Een kleinere groep stimuleert daardoor flexibiliteit.

Hechtere vriendschappen

Doordat de groep in zijn totaliteit kleiner is, sluiten kinderen vaak hechtere vriendschappen met elkaar. Je brengt per saldo immers meer tijd met elkaar door dan in een grote groep.

Kinderen worden gehoord en gezien

Binnen kleine klassen creëert school een veilige, kleinschalige omgeving. Je weet als kind precies wat je kunt verwachten. Dit is een extra fijne bijkomstigheid voor kinderen die naar school gaan best spannend vinden. Zeker omdat er meer ruimte is voor individuele aandacht dan in een grote klas. Kinderen voelen zich gehoord en gezien. Hierdoor is de algehele sfeer ook beter.

Goed contact met andere ouders

Sta je bij een grotere school al snel een beetje verloren aan de kant als nieuwbakken ouder, binnen het kleinschalig onderwijs ken je iedereen. Net zoals het werkt voor de kinderen ga je ook als ouders sneller om met iemand die je in het normale leven niet direct zou aanspreken. Daar kunnen prachtige vriendschappen uit ontstaan.

Veldonderzoek onder schooltijd

Ga er maar aan staan: grote klassen neem je zonder externe begeleiding niet mee naar de plaatselijke supermarkt om te oefenen met rekenen. En wat te denken van samen zoeken naar kastanjes? Of een rondje lopen door de wijk, zien welke dieren je allemaal tegenkomt? Zonde, want zo’n praktijkonderzoek kan heel stimulerend werken voor kinderen.

Als de basisschool kleine klassen heeft, is het voor de juf (eventueel samen met een stagiair) makkelijk om eropuit te gaan. Je houdt het overzicht en biedt een verdieping aan het reguliere onderwijs. Hoe leuk is het immers om te zien hoe je afrekent in de supermarkt? Of hoeveel een banaan en een appel samen kosten?

Grotere sociale controle

Het mag gezegd: de vergrote sociale controle kan als verstikkend worden ervaren, maar is vaak juist ook heel fijn. Kinderen die moederziel alleen bij school moeten blijven wachten (omdat hun ouders in de file staan bijvoorbeeld)? Nee, dat gebeurt niet snel. Omdat je de andere ouders beter kent, zal je hem of haar mee naar huis nemen en onderling afspreken wanneer het kind weer wordt opgehaald. Voor alle partijen prettiger.

Betrokkenheid bij school is groter

Als je steeds afwezig bent bij vrijwillige activiteiten, valt het sneller op dan in een grote groep. Bovendien voel je je vlugger bezwaard als een ander steeds paraat staat. Hoewel niet iedereen zal kunnen bijspringen (niet elke werkgever is toeschietelijk voor een spontaan ochtendje langs de boer), bieden ouders gemiddeld gezien wél vaker hulp als hun kind in een kleinere klas zit. Verder is het erg gezellig. Je kent de kinderen beter dan in grotere klassen.

Zitten er ook nadelen aan kleinschalig onderwijs?

Ja zeker – met name als je kind van het reguliere basisonderwijs overstapt naar de middelbare school. Je kind zal dan in het begin enorm moeten wennen aan de overgang van klein, knus en vertrouwd, naar groot, anoniemer en anders. Ook zullen kinderen merken dat sociale verhoudingen en onderling vertrouwen een andere rol spelen binnen grotere klassen. Waar je in die kleine klas met iedereen omging, zie je in grote klassen veel meer subgroepjes. Verder komt pesten ook vaker voor.

Tot slot valt het en staat het succes van kleinschalig onderwijs met de groep waarin je terecht komt. Vind je geen van de andere kinderen leuk (en verandert dat op termijn niet)? Dan wordt het een zware tijd. In een klas met minstens dertig leerlingen is de kans groter dat je een gelijkgestemde vindt.

Kleinschalig onderwijs

Wanneer spreek je van kleinschalig onderwijs?

Er is geen vaste definitie voor kleinschalig onderwijs. Een aantal punten waaraan je het kan aflezen:

  • Kleinere groepen: leerlingen kennen elkaar goed en, waar alle klassen kleiner zijn, je kent vaak ook alle andere ouders (op zijn minst van gezicht)
  • Qua leerlingenaantal kan je uitgaan van 5-15 kinderen per klas
  • Op kleinschalig onderwijs is ruimte voor individuele aandacht, meer flexibiliteit en is de kans op pesten kleiner (als het gebeurt, is het vaak zichtbaarder en grijpt een juf sneller en makkelijker in)

Voor welke kinderen heeft deze manier van lesgeven zin?

Vaak zie je dat kinderen die wat verlegen zijn, introvert en best moeten wennen aan school makkelijker opbloeien in een kleinere klas. Er is immers meer ruimte voor hun persoonlijkheid en ze hoeven niemand te overschreeuwen om aandacht te krijgen.

Ook in het SBO (Speciaal Basisonderwijs) is kleinschalig lesgeven zeer gebruikelijk

Kleine klassen bieden dus eigenlijk veel voordelen ten opzichte van het reguliere basisonderwijs (wat vaak groter is ingericht). Jammer genoeg kost het ook veel geld, waardoor het vaak niet echt haalbaar is in de praktijk. Zou het bij jouw kind passen om kleinschaliger te starten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Rawpixel.com – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven