Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kleinschalig onderwijs: 7 voordelen van kleine klassen

In het reguliere onderwijs komen kleine klassen niet vaak meer voor: minder dan 15 kinderen is eerder uitzondering dan regel. Toch kan kleinschalig onderwijs een verademing zijn voor je kind. Het geeft soms net de veilige, rustige start die hij nodig heeft. In dit artikel vind je daarom 7 voordelen van kleinere klassen.

7 belangrijke voordelen van kleinere klassen

De kwaliteit van het onderwijs is beter

Uit verschillende onderzoeken bleek dat de kwaliteit van het onderwijs toeneemt zodra de klassen minder groot zijn. Heel anders dan hoe we het vaak zien tegenwoordig: de klassen lijken juist alleen maar steeds verder te groeien. De redenen hiervoor zijn eigenlijk vrij simpel: er is meer individuele aandacht, de juf kan meer tijd besteden aan het onderwijs zelf en de onderlinge sfeer is beter.

Je valt er als kind niet snel buiten

Met slechts enkele potentiële vrienden in je klas zijn er aanzienlijk minder eisen die je aan de anderen stelt (en kan stellen). Gezamenlijke interesses zijn ondergeschikt. Het voordeel is, als gezegd, dat je juist leert van die onderlinge verschillen. Je merkt dat ook bij kinderfeestjes: door de kleine klas, nodig je gemakkelijker iedereen uit.

De sfeer tussen de kinderen onderling is heel fijn

Als je in een grote klas zit met circa dertig kinderen is het niet zo relevant of je aan het eind van de dag nog steeds zo goed bevriend bent met Daan en of Shanisha nog steeds op je kinderfeestje mag komen. Je hebt immers meer dan genoeg alternatieven in de klas zitten. Zijn Daan en Shanisha echter samen al een kwart van alle leerlingen uit je groep, dan is het anders. Om niet alleen over te blijven, is het belangrijk om jullie verschillen te overbruggen. Je leert door zo’n kleine klas om je gemakkelijker aan te passen en door iemands minder fijne eigenschappen heen te prikken.

Kinderen zitten in een veilige en kleinschalige omgeving, waarbij ze volledig weten wat ze kunnen verwachten. Dat is zeker prettig voor kinderen die het best spannend vinden. Je weet duidelijk waar je aan toe bent en krijgt veel meer individuele aandacht dan in een (kleuter)klas met dertig kinderen. Logisch, maar zeker ook luxe.

De sfeer met andere ouders is hechter

Sta je bij een grotere school al snel een beetje verloren aan de kant als nieuwbakken ouder, binnen het kleinschalig onderwijs ken je iedereen. Net als de kinderen ga je sneller om met iemand die je normaal niet direct zou aanspreken. Daar kunnen prachtige vriendschappen uit ontstaan. Bovendien vang je sneller elkaars kinderen op, zal je gemakkelijker een luisterend oor hebben en is er minder gedoe over het vrijwillige bijspringen.

De meester of juf kan sneller en makkelijker op veldonderzoek onder schooltijd

Ga er maar aan staan: grote klassen neem je zonder externe begeleiding niet mee naar de plaatselijke supermarkt om te oefenen met rekenen. En wat te denken van samen zoeken naar kastanjes? Of een rondje lopen door de wijk, zien welke dieren je allemaal tegenkomt? Met enkele leerlingen kun je dat als juf (eventueel met stagiaire) nog wel voor elkaar krijgen, zonder het overzicht te verliezen.

Voor de kinderen levert dat ook voordelen op: praktisch onderwijs is een leuke manier om spelenderwijs te leren. Bovendien zijn ze er eventjes tussenuit.

Grotere sociale controle

Dit kan ook als verstikkend worden ervaren, maar is soms juist heel fijn. Kinderen die moederziel alleen bij school moeten blijven wachten (omdat hun ouders in de file staan bijvoorbeeld)? Nee, dat gebeurt niet snel. Omdat je de andere ouders beter kent, zal je hem of haar mee naar huis nemen en onderling afspreken wanneer het kind weer wordt opgehaald. Voor alle partijen beter.

Betrokkenheid bij school is groter

Als je steeds afwezig bent bij vrijwillige activiteiten, valt het sneller op dan in een grote groep. Bovendien voel je je vlugger bezwaard als een ander steeds paraat staat. En in sommige gevallen is het nu eenmaal niet anders. Je kunt niet overal zomaar vrij vragen om een ochtend door te brengen bij de boer. Maar ouders bieden wel veel vaker hulp bij kleinere dan grotere klassen. Daarbij is het ook gezellig: je kent de kinderen goed en hebt tussen de bedrijven door tijd om met andere ouders te kletsen.

Zitten er ook nadelen aan kleinschalig onderwijs?

Ja zeker – met name in het reguliere basisonderwijs. Het voortgezet onderwijs heeft doorgaans geen kleinschalig karakter. Je zal dus als kind in het begin enorm moeten wennen van de overgang van klein, knus en vertrouwd, naar groot, anoniemer en anders. Ook zullen kinderen merken dat sociale verhoudingen en onderling vertrouwen een andere rol spelen binnen grote klassen. Waar je in die kleine klas met iedereen omging, zie je in grote klassen veel meer groepjes. Verder wordt daar sneller gepest.

Tot slot valt het en staat het succes van kleinschalig onderwijs met de groep waarin je terecht komt. Vind je geen van de andere kinderen leuk (en verandert dat op termijn niet)? Dan wordt het een zware tijd. In een klas met minstens dertig leerlingen is de kans groter dat je een gelijkgestemde vindt.

Kleinschalig onderwijs

Wanneer spreek je van kleinschalig onderwijs?

Er is geen vaste definitie voor kleinschalig onderwijs. Een aantal punten waaraan je het kan aflezen:

  • Kleinere groepen: leerlingen kennen elkaar goed en, waar alle klassen kleiner zijn, je kent vaak ook alle andere ouders (op zijn minst van gezicht)
  • Qua leerlingenaantal kan je uitgaan van 5-15 kinderen per klas
  • Op kleinschalig onderwijs is ruimte voor individuele aandacht, meer flexibiliteit en is de kans op pesten kleiner (als het gebeurt, is het vaak zichtbaarder en grijpt een juf sneller en makkelijker in)

Voor welke kinderen heeft deze manier van lesgeven zin?

Vaak zie je dat kinderen die wat verlegen zijn, introvert en best moeten wennen aan school makkelijker opbloeien in een kleinere klas. Er is immers meer ruimte voor hun persoonlijkheid en ze hoeven niemand te overschreeuwen om aandacht te krijgen.

Ook in het SBO (Speciaal Basisonderwijs) is kleinschalig lesgeven zeer gebruikelijk

Kleine klassen bieden dus eigenlijk veel voordelen ten opzichte van het reguliere basisonderwijs (wat vaak groter is ingericht). Jammer genoeg kost het ook veel geld, waardoor het vaak niet echt haalbaar is in de praktijk. Zou het bij jouw kind passen om kleinschaliger te starten?

Afbeelding – Shutterstock

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids