Misschien twijfel je of je jullie kleintje straks naar het kinderdagverblijf laat gaan. Het kan voor ouders toch best een grote stap zijn. Daarom schreven we dit artikel, zodat je een keus kunt maken over de opvang en het beste tijdstip om deze stap te zetten.
Wanneer gaan kinderen naar het kinderdagverblijf?
Uiteraard ben je hier, relatief, vrij in. Vaak kiezen ouders ervoor om hun kindje naar de opvang te brengen zodra het zwangerschapsverlof is afgelopen en ze zelf weer aan de slag moeten. Anderen nemen nog wat maanden extra vrij en een derde blijft thuis met de kinderen tot ze het gevoel hebben eraan toe te zijn om een volgende stap te zetten.
Kortom, het tijdstip waarop kinderen naar het kinderdagverblijf gaan, wisselt per ouder en per situatie. Daarnaast is het ook nog een optie om te kiezen voor een peuteropvang of peuterspeelzaal. Hierbij zit je kindje in een groep met kinderen van 2-4 jaar en oefenen ze met bepaalde zaken die hen straks gaan helpen op de basisschool. In de kinderopvang Delft heb je bijvoorbeeld zo’n horizontale groep waarop kinderen met twee jaar kunnen starten. Sommige ouders vinden dit prettiger. Een verticale groep (0-4) is uiteraard ook mogelijk. Denk hier goed over na voor je een keus maakt en kijk ook zeker even in de verschillende groepen om te zien waar jullie kindje het best past.
Wat zijn de voordelen van het kinderdagverblijf?
Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan, oefenen in een sociale omgeving die je doorgaans thuis niet kan aanbieden. Ze leren omgaan met leeftijdsgenootjes en vanaf een bepaalde leeftijd ook spelen en delen. Verder oefenen ze met het zich inleven in anderen, maar ook met het omgaan met en luisteren naar andere volwassenen dan jullie. Hier kunnen ze op de basisschool weer profijt van hebben. Tot slot leert een kind zich redden in een groep, waardoor hun weerbaarheid en sociale vaardigheden zich ontwikkelen.
Cognitieve uitdaging
Wanneer je kindje naar de opvang gaat, zal er niet alleen sprake zijn van motorische uitdagingen, zoals oefenen met diverse knutselmaterialen. Ook is het een plek waar je kindje cognitieve uitdagingen krijgt. Denk aan voorlezen (en daarmee het vergroten van de woordenschat) of het leren van liedjes.
Je kunt zelfs kiezen voor een tweetalige opvang. Dat bieden ze bijvoorbeeld aan bij de kinderopvang Rijswijk. Ideaal als jullie thuis ook Engels spreken tegen je kind (of bewust, om welke reden dan ook, kiezen voor 2P2L – two people two languages): zo wordt dit ook op de opvang doorgezet. Of misschien wil je gewoon graag dat je kind zich op latere leeftijd internationaal kan redden. Ook dan is dit natuurlijk een hele interessante optie.
Leren omgaan met andere regels
Op het kinderdagverblijf gelden weer andere regels dan thuis. Het is goed dat een kind zich leert redden in verschillende sociale situaties. Dat geldt voor opa en oma, maar ook voor de opvang. Dit helpt het in de overgang naar de basisschool, waar natuurlijk ook weer andere regels gelden. Ze kunnen zich dan gemakkelijker aanpassen.
Gedeelde zorgen
Als thuisblijfouder kan het ouderschap behoorlijk veel van je vergen. Misschien soms te veel, als je niet uitkijkt. Het geeft lucht wanneer je de zorgen voor jullie kindje kan delen. Zeker als dat met een professional is, die je kind vanuit zijn of haar vakgebied volgt. Daarbij bieden de pedagogische medewerkers spelletjes en activiteiten aan die precies bij deze leeftijd passen. Hier kan je thuis ook mee aan de slag, wat het ouderschap soms net even wat makkelijker maakt dan wanneer je het wiel alleen moet uitvinden. En los daarvan: de extra ruimte die het jou oplevert om te kunnen werken, geeft ook lucht.
Kortom, je kind naar de kinderopvang brengen, heeft meerdere voordelen. Van de extra ruimte en tijd die je erdoor krijgt tot het ontwikkelen van belangrijke sociale vaardigheden. Gaat jouw kleintje naar de opvang? Of heb je het misschien anders geregeld? Laat het weten in de comments.
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
©Mykola Gomeniuk – Shutterstock