Onderwijs digitaler dan ooit! Dit wil je weten

Wereldwijd worden steeds meer processen gedigitaliseerd. Je kan er niet meer omheen, ook in het onderwijs: kinderen zijn immers de toekomst. Om hen optimaal voor te bereiden op de digitale toekomst is digitaal lesgeven steeds belangrijker. Schoolborden en schoolkrijt verdwijnen, terwijl digiborden, laptops en tablets een steeds belangrijkere rol krijgen.

Groot aanbod online lesmateriaal

Om te kunnen voldoen aan de huidige vraag naar online lesmateriaal is het belangrijk dat het aanbod voldoet. Het moet dynamisch zijn, uitdagend en aansluiten op de onderwijsbehoefte van het kind. Voor de leerkracht is het een voordeel om digitale leermiddelen aan te kunnen bieden. Er zijn meer mogelijkheden doordat je filmpjes kunt aanbieden ter verdieping, websites kan toevoegen en eindeloos veel voorbeelden kunt tonen om nog meer uit je les te halen. Voor leerlingen aan de andere kant is het digitale lespakket ook fijn: ze groeien ermee op en houden hun aandacht er beter bij als de stof aansluit op hun belevingswereld.

Handige laptop voor op school

Veel scholen maken handig gebruik van laptops ter ondersteuning van de reguliere lessen. Daarnaast is het natuurlijk ook handig als je kind zelf een goede laptop aanschaft om thuis mee te kunnen werken. Zeker op de middelbare school is het echt een fijn hulpmiddel om zelf te hebben (alleen al omdat je niet met het hele gezin één laptop zou willen delen).

Maar waar kies je nu voor? Het aanbod is groot en je wil een goede investering doen. Veel ouders kiezen daarom een Chromebook voor school. Dit is eigenlijk een laptop, maar dan zonder besturingssysteem (zoals Windows en Mac hebben). Chromebooks steunen volledig op Google en zijn daarom gebruiksvriendelijk, hebben een snelle opstarttijd en zijn gemakkelijk te gebruiken. Het enige waar je op moet letten is dat je een internetverbinding hebt om erop te kunnen werken (maar goed, die weten onze tieners als geen ander te vinden).

Alle voordelen van digitaal onderwijs

Oudere generaties staan nog weleens kritisch tegenover digitaal onderwijs. Zij kennen vanuit hun jeugd het schoolbord, vinden dat fysieke schoolboeken centraal moeten staan en wijzen vooral op de eventuele risico’s. Digitalisering is echter niet te ontkennen. Het is daarom juist belangrijk dat kinderen een laptop op de juiste manier leren gebruiken en weten hoe ze op een veilige manier met internet kunnen omgaan. Digitaal onderwijs is hier onlosmakelijk een onderdeel van: de toekomstige generaties zullen per slot van rekening een aanzienlijk deel van hun leven online doorbrengen.

De voordelen van digitaal onderwijs zijn dan ook legio:

  • Lesmateriaal is makkelijk toegankelijk voor leerlingen.
  • Bij griep of quarantaine kunnen de leerlingen alsnog deelnemen aan de les.
  • Lesmateriaal is rijker door toevoeging van filmpjes en klikbare links, video’s en afbeeldingen.
  • Zit er een foutje in de lessen? Dan is dit gemakkelijk te herstellen.
  • Alles is online, niets hoeft meer te worden geprint.
  • Sluit vaak beter aan op de (huidige) belevingswereld van kinderen.
  • Via een digibord kan de docent meer materiaal tonen ter verdieping van zijn uitleg.
  • Leerlingen kunnen met een goedwerkende laptop zoveel meer, zowel in de uitwerking van hun huiswerk als bijvoorbeeld het geven van een presentatie.
  • Leerkrachten kunnen makkelijker lesmateriaal op maat aanbieden.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven