7 onverwachte voordelen aan dagdromen

Kinderen durven groots te denken: over wat ze zouden doen als ze konden vliegen, hoe ze een miljoen euro willen uitgeven of misschien wat ze zullen zeggen als hun grote idool voor hen staat. Als volwassene verlies je dat een beetje. Dromen worden beperkt, al dan niet door je eigen limiet. Zonde! Dagdromen is namelijk heel gezond om te doen. Kijk maar eens naar deze voordelen.

Onverwachte voordelen aan dagdromen

Het is leuk

Misschien voelt het als een verkwisting van je tijd en baal je dat je afgelopen halfuur weinig voor elkaar hebt gekregen, toch is dagdromen heel leuk om te doen. Alles is immers mogelijk in gedachten. Schud voor zover mogelijk je beperkende gedachten overboord en gun jezelf een kwartiertje niksen. Plof neer op een zitzak of makkelijke stoel en ga ervoor! Geen idee meer hoe het moet? Houd het dan bij onderwerpen die lekker luchtig zijn:

  • Denk na over de outfit die je binnenkort gaat aantrekken tijdens het avondje uit met je man (of vrouw)
  • Bedenk wat je wil gaan doen als je de loterij wint
  • Waar wil je staan over een jaar?
  • Welke landen zou je nog graag eens willen bezoeken? En waarom? Hoe ziet het er daar uit?

Dagdromen is ontspannend voor je hersenen

Je brein kan niet continu actief bezig zijn met gerichte taken. Dat merk je wanneer je een boek probeert te lezen, maar even niet door een bepaalde zin heen komt. Of als je in gesprek bent met iemand en afdwaalt naar dat ene grappige gesprek van laatst. Dan is het niet verkeerd om heel even tot rust te komen en je gedachten de vrije loop te laten. Het helpt je ontspannen.

Door te dagdromen kan je je ambitie helder krijgen

We zijn vaak geneigd om te denken dat door hard werken ook grootse resultaten komen. Tot op zekere hoogte zit daar natuurlijk een kern van waarheid in. Toch heb je ook ruimte nodig om vrij te denken, zonder enige limieten – en daar komt dagdromen de hoek om kijken. Wat zou je doen als alles mogelijk was? Hoe zou je loopbaan er dan uit zien? Met wie wil je werken? Waar hoop je over zoveel jaar te staan? Wat is je ambitie en maak je deze nu waar? Creëer bewust tijd in je agenda en stimuleer jezelf om op een andere manier te kijken naar je werk.

Door dagdromen bekijk je de situatie op een andere manier

Veel van onze gedragingen komen voort uit het onbewuste. Je neemt bijvoorbeeld van je ouders over hoe je reageert op situaties, de normen en waarden uit je jeugd bepalen grotendeels je volwassen leven. En hoewel hier steeds meer over bekend wordt, mensen meer bewust worden van dergelijke patronen, we leven in een maatschappij die redelijk beperkt denkt. Over geld, over mogelijkheden, over je hoofd boven het maaiveld uitsteken. De enige manier om hier even aan te ontsnappen is met een dagdroom. Vaak komen hier de meest creatieve uitspattingen uit voort; juist omdat je durft te kijken op een manier die misschien niet samengaat met de huidige ideeën, maar wél heel innovatief is.

Je bent na afloop alerter

Samenhangend met een bovengenoemd punt: als je even het leven ‘stil kan zetten’ en je gedachten reduceert tot iets leuks in plaats van wat je zou kunnen omschrijven als nuttig, gun je jezelf een kleine pauze. Na afloop daarvan ben je weer alerter, kan je je beter concentreren en presteer je dus ook beter. Continu doorwerken heeft dus eigenlijk weinig zin; af en toe pauzeren des te meer.

Hoe positiever je denkt, des te vrolijker je wordt

Onder het mom van ‘alles dat je aandacht geeft, groeit’ is het dus belangrijk om over fijne dingen te dagdromen. Elke keer dat je namelijk aan iets leuks denkt, geef je jezelf een goed gevoel. En hoe meer je aan leuke dingen denkt, des te positiever je mindset wordt. Kortom, wekker zetten en even heerlijk wegdromen!

Dagdromen biedt afleiding

Heb je iets heftigs meegemaakt? Zit je mogelijk middenin een traject dat of situatie die veel van je vergt? Dan kan het heel fijn zijn om even te dagdromen en even niet continu bezig te zijn met hetgeen je leven op dit moment zo zwaar maakt. Misschien helpt het je zelfs tot een zekere oplossing te komen of in elk geval ruimte te creëren om het allemaal iets lichter te maken.

Het helpt je aan oplossingen

Misschien zit je al de hele dag te piekeren over hoe je die ene afspraak nu kunt afzeggen zonder iemand te kwetsen. Voor je gevoel kom je maar niet tot een oplossing. Intussen ben je ook de hele dag bezig met andere dingen: je werk, social media, de kinderen en het huishouden vergen veel aandacht. Door even vijf minuten te gaan zitten dagdromen en je puur te focussen op dit ene specifieke probleem, zal je zien dat de oplossing waarschijnlijk dichterbij is en meer voor de hand ligt dan je zou verwachten.

Dagdroom jij genoeg? Of zou je wel wat vaker onderuit mogen zakken om even de boel de boel te laten?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

©fizkes – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven