Voorbereiden op het ouderschap? Dit kan je helpen

Voor je een kindje krijgt, denk je van elkaar te weten hoe de ander zal zijn als ouder. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat jullie na de geboorte altijd op één lijn zullen liggen. Daarom kan het prettig zijn om je vooraf al samen uit te spreken over belangrijke zaken. Want hoe denken jullie eigenlijk over het gewenste aantal kinderen? Wat wil je meenemen uit je eigen opvoeding (en wat juist niet)? And now what? Ouderschap kan je hierbij helpen. Dit boek en de kaartenset staan namelijk vol belangrijke vragen die je meer inzicht geven in hoe jullie in het ouderschap staan.

Van relatie naar ouderschap

Persoonlijk dacht ik altijd dat je je op de overgang van een relatie naar het ouderschap maar slecht kon voorbereiden. Je weet uiteindelijk toch nooit helemaal welke eigenschappen van je partner na de geboorte naar boven komen. Daarom vind ik het boek And now what? Ouderschap des te goed: je stelt vragen die je normaliter nooit zou stellen, maar die wel ontzettend belangrijk zijn. Al is het maar om te kijken of je enigszins op dezelfde golflengte zit. Uiteindelijk hoef je het ook niet op alle punten volledig met elkaar eens te zijn, maar het opent wel een gesprek dat goed is om te hebben.

Uiteraard hebben wij al kinderen, dus ik bewaar het boek voor mijn oudste dochter om in te vullen – voor het moment dat zijzelf ooit misschien met haar toekomstige partner echt de diepte wil ingaan. De kaarten hebben we wel zelf gebruikt, omdat ik denk dat je ook ná de kinderen nog prima kunt praten over bepaalde zaken. Hierover later meer.

And now what Ouderschap (boek)

Het boek And now what? Ouderschap is een mooi hardcover invulboek, opgedeeld in diverse thema’s. Je kunt het gebruiken zoals jij prettig vindt. Misschien is niet elke vraag op jouw of jullie situatie van toepassing of misschien kan je nog geen antwoord geven, maar dat is niet erg. Het is vooral een manier om meer inzicht te krijgen en je te helpen voorbereiden op het ouderschap.

Voorin staat een lijst met tips om het boek te gebruiken. Vervolgens kan je per thema een aantal vragen invullen, vind je handige informatie en weetjes over ouderschap. Zo krijgen we tegenwoordig gemiddeld 1,6 kinderen, tegenover 2,5 vijftig jaar geleden.

Een mooi onderdeel vind ik het stuk over de kritischere vragen en inzichten omtrent kinderen krijgen. Wat zou je bijvoorbeeld doen als je partner geen kinderen blijkt te kunnen krijgen? Is het erg als jullie toekomstige situatie niet voldoet aan de traditionele opvattingen van ‘hoe het hoort’? Wat lijkt je moeilijk en wat zou je wel of niet willen meegeven uit je eigen opvoeding? Hoewel het boek grotendeels bestemd is om zelf in te vullen, is een deel ook leuk om samen met je partner te doen. Denken jullie hetzelfde of heeft de ander aanvullingen? Daarnaast opent het weer nieuwe gesprekken.

invulboek ouderschap and now what review

And now what Ouderschap (kaartenset)

De kaartenset over het thema Ouderschap bevat in totaal 50 vragen. De ene helft daarvan is luchtiger, de andere, paarse helft verdiepend. Op die manier krijg je samen een gebalanceerd beeld van jullie visie op het (toekomstige) ouderschap. Het zijn mooie stevige kaarten met daarop een duidelijke vraag. De serie is perfect om cadeau te doen aan goede vrienden waarvan je weet dat ze een kindje verwachten of in elk geval een kinderwens hebben, maar ook zeker geschikt als je al kinderen hebt.

Je kunt de set gebruiken om af en toe wat kaarten te trekken en samen in gesprek te gaan. De verschillende vragen betreffen diverse onderwerpen. Sommige zijn luchtig, als het bijvoorbeeld gaat om de naam van jullie toekomstige kindje. Dat wil zeggen… Mits jullie niet zodanig verschillen dat de één heel graag gaat voor Shanaynay en de ander pleit voor Charlotte-Bijou. Andere vragen gaan dieper. Hoeveel kindjes zouden jullie willen krijgen? Welke eigenschappen vind je dat een goede ouder heeft?

Dit had ikzelf heel leuk gevonden om te krijgen tijdens mijn zwangerschap. Ik denk namelijk dat het heel erg nuttig is om samen de diepte in te gaan. Voor je kinderen krijgt, heb je namelijk echt nog geen idee welke impact de komst van jullie kleintje op je leven zal gaan hebben en het is fijn daar enige handvatten bij te krijgen. Ook opent het gesprekken waar je zelf misschien nooit aan gedacht zou hebben, maar die wel erg belangrijk zijn om te voeren.

Tip! Gebruik de (luchtige) vragen tijdens een babyshower.

kaarten ouderschap and now what review

Als je al kinderen hebt

Persoonlijk vind ik de kaartenset ook nu we al vijf kinderen verder zijn nog heel waardevol. In de waan van de (veel te drukke) dag leef je soms een beetje op de automatische piloot. Zeker wanneer je een jonger kind hebt. De gesprekken beperken zich op bepaalde dagen tot wie wanneer gegeten heeft, hoe het slapen ging en wat de uitdagingen van die dag waren.

Juist dan zijn die persoonlijke vragen goed om te stellen. Het zorgt voor meer diepgang in je gesprekken. En natuurlijk, de samenstelling van je gezin is minder van belang wanneer je het gevoel hebt al klaar te zijn. Maar wie weet heeft één van jullie toch een sluimerende kinderwens en die nog niet eerder uitgesproken, omdat de gesprekken er niet naar waren. Of hebben jullie nog niet bepaald wie voor de kinderen zou zorgen als jullie er onverhoopt niet meer zijn. Daarbij kan het ook gewoon fijn zijn, vind ik, om filosofische gesprekken te voeren over ‘wat als…’ – ongeacht of dit realistisch is voor je eigen situatie. Op een bepaald moment gaan we dit soort vragen natuurlijk ook kunnen stellen aan onze eigen kinderen.

Over And now what

The Pink Sky Collective ontwikkelde een serie betekenisvolle producten die je helpen omgaan met grote thema’s in het leven: ouderschap en de dood. Je hebt zowel invulboeken als een kaartenset per onderwerp. Hierdoor open je het gesprek op een nieuwe manier, je stelt vragen die je anders niet snel zou stellen en kijkt op een verfrissende manier naar het thema.

Het boek (€ 24,99) en de kaartenset (€ 22,99) zijn verkrijgbaar bij verschillende (online) boekhandels en bij uitgeverij Blossom Books. Beide zijn perfecte cadeaus om te geven aan (aanstaande) ouders of natuurlijk als cadeautje aan jezelf.

Wanneer wist jij dat je kinderen wilde? En wat had jij wel willen weten voor je kinderen kreeg?

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

We kregen het And now what invulboek en kaartenset (Ouderschap) toegestuurd van uitgeverij Blossom Books. Dit artikel bevat mijn eerlijke mening.

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (40) is alleenstaande moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven