Vanaf het moment dat je in het derde trimester komt (vanaf week 28), is het verstandig om je rustig voor te gaan bereiden op de bevalling. In dit artikel vind je daarom handige tips voor de laatste maanden van je zwangerschap, zodat je straks zo goed mogelijk voorbereid bent op wat er komen gaat.
Voorbereiding op je bevalling vanaf 28 weken
Misschien klinkt het wat vroeg om met 28 weken al met je bevalling bezig te zijn – het is uiteraard geen must – maar sommige vrouwen zijn gewoon graag goed voorbereid. Sterker nog, er zijn zwangere dames die al met zestien weken de puntjes op de i willen hebben. Dat kan hormonaal zijn, of gewoon omdat je graag de controle houdt in een onbekende situatie waarin je die eigenlijk maar weinig hebt. Voel je daarom niet bezwaard als jij je over onderstaande absoluut niet druk kan maken of alles al geregeld hebt: elke vrouw is anders.
Babykamer in orde maken
Als je de babykamer in orde wil gaan maken, dan kun je nadenken over de volgende zaken:
- Wil je een thema? Op Pinterest vind je veel inspiratie in zo’n beetje elk denkbaar thema.
- Koop je een complete set bij een babywinkel? Haal je liever een ladekast en het bedje bij Ikea (bespaart je de helft van de kosten)? Of ga je voor Marktplaats en kringlooppareltjes?
Wanneer je naar een speciaalzaak gaat, kunnen er levertijden op de meubels zitten (soms 6-8 weken). Houd hier rekening mee als je een bestelling plaatst na 28 weken zwangerschap. Het in elkaar zetten van de verschillende meubels kan dan straks tijdens je zwangerschapsverlof gebeuren.
Bespaartip! De basis (een commode of ladekast, babybadje en een ledikant) zijn in eerste instantie het belangrijkst, de rest bijzaak. Wanneer je door een babywinkel loopt, krijg je vaak het gevoel dat je absoluut een luieremmer nodig hebt die past bij het badje of een Tummy Tub (die je slechts zes maanden kunt gebruiken). Maar dat is echt niet zo. Het helpt om impulsaankopen te vermijden en thuis na te denken over de zaken die écht zijn blijven hangen. Werkt dit niet? Overleg dan met een ervaren moeder wat zij daadwerkelijk gebruikte en wat ze bij nader inzien best had kunnen missen.
Hoeft het voor jou allemaal niet zo duur? Kijk dan zeker in dit lijstje waarmee je tot maar liefst € 1.632 op de babyuitzet kunt besparen.
De babynaam kiezen
Niet iedereen is al in week 2 overtuigd van dé naam. Bovendien kan de twijfel toeslaan wanneer je al verder in je zwangerschap bent. In het derde trimester is het echter wel prettig als je een mooie babynaam kiest die bij jullie (gezin) past. Dat geeft toch weer wat meer rust in de voorbereiding op je bevalling.
Zwangerschapsverlof
De volgende grote stap richting je bevalling is natuurlijk het zwangerschapsverlof, dat begint tussen de 34-36 weken van je zwangerschap. Het is dé periode waarin je je kunt gaan voorbereiden op de komst van jullie kindje.
Wat kan je (praktisch) doen tijdens je zwangerschapsverlof?
Naarmate de tijd verstrijkt, kan het prettig zijn om je stapsgewijs voor te bereiden op je bevaling. Denk aan:
- Je vluchtkoffer klaarzetten
- De meubels voor het babykamertje in elkaar zetten (of eventueel de laatste bestellingen plaatsen)
- Babykleertjes wassen (let erop dat je kiest voor een wasmiddel zonder parfum of kleurstoffen, zoals KLOK Eco)
- Geboorteplan opstellen
- Geboortekaartjes uitkiezen en een lijst opstellen van iedereen die straks een kaartje krijgt
- Inlezen hoe je weet dat je bevalling begonnen is – hoewel het geen uitsluitsel biedt, is het toch prettig om in elk geval enigszins te weten waar je aan toe bent
- Doorspreken met je man (of vrouw) wat je straks van hem verwacht
- De route richting het ziekenhuis één keer rijden ter voorbereiding, ook als je een thuisbevalling voor ogen hebt
- Afspraken maken met je partner over wie straks na de bevalling als eerst mogen komen kijken en welke kraamvisite je liever nog even uitstelt. Zo voorkom je dat je na de kraamweek emotioneel uitgeput bent.
Vergeet verder, voor zover mogelijk in het derde trimester, niet om ook te proberen om voldoende (uit) te slapen en te ontspannen. De periode na de bevalling staat volledig in het teken van je baby, waardoor je aan beide zaken niet altijd voldoende toekomt.
Over het schrijven van je geboorteplan
Misschien vind je het vreemd om te fantaseren over je toekomstige bevalling, omdat je overal leest dat het nooit écht volgens het boekje gaat, toch kan het prettig zijn om bepaalde zaken af te kaarten. Het geeft je bovendien meer bewegingsruimte rondom de invulling van de bevalling, omdat je er in elk geval over nagedacht hebt en minder snel voor verrassingen komt te staan.
- Wil je een ziekenhuisbevalling of liever thuis?
- Heb je al eens nagedacht over een specifieke vorm van bevallen: HypnoBirthing, badbevalling, baarkruk?
- Weet je zeker dat je straks een keizersnede krijgt? Dan is het wellicht ook prettig om te weten dat je in bepaalde ziekenhuizen kan kiezen voor een gentle sectio.
- Wil je pijnbestrijding gebruiken of juist niet?
- Wie wil je aanwezig hebben bij je bevalling?
- Vind je het een fijn idee om een doula in te schakelen?
- Hoe verliepen de bevallingen van je moeder en/of zus(sen)? Zijn er zaken waar je mogelijk rekening mee moet houden?
Dit soort zaken bespreek je met je verloskundige. Die kan je inhoudelijk advies geven over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie.
Puntjes op de i in de voorbereiding (vanaf 37 weken)
Vanaf 37 weken zwangerschap is het zover: officieel mag je nu gaan bevallen. Veel van de zaken die je kunnen voorbereiden op de bevalling zijn waarschijnlijk al afgerond. Er resten je nu nog een paar zaken:
- Regelmatige controles bij de verloskundige
- Het kamertje afmaken met accessoires
- Kleertjes en knuffels (nog maar eens) wassen
- De vluchtkoffer controleren
- De belangrijkste afspraken doornemen met je partner of degene die meegaat tijdens je bevalling
- Onzekerheden bespreken met je verloskundige en partner
- Toegeven aan je nesteldrang of televisieprogramma’s kijken die je nesteldrang stimuleren
- Het geboortekaartje afmaken en eventueel klaarzetten
- Oefenen met ontspannen
Waarom dat laatste ook belangrijk is? Daarover lees je hieronder meer.
Voorbereiden op de bevalling? Ontspannen is belangrijk
Bevalling doet pijn
Iets waar veel vrouwen onzeker over zijn, is de pijn die het doet om (vaginaal) te bevallen. We kennen misschien allemaal wel een horrorverhaal en weten in elk geval dat het zeer gaat doen, maar hoeveel en wat je kunt verwachten? Daarvan hebben we eigenlijk geen idee. En dat kan best lastig zijn.
Het doel van de bevalling is natuurlijk om je kindje op de wereld te gaan zetten. De pijn betekent dat je lijf hard werkt. Om de pijn te doen verminderen kan je natuurlijk medicatie gebruiken, maar als dat niet bij je past (of je een te vergevorderde ontsluiting hebt) is ontspanning het toverwoord. Diep adem halen, de weeën (leren) wegzuchten, goed luisteren naar de verloskundige – allemaal zaken die je helpen bij het geboorteproces.
Krijg je een geplande keizersnede? Informeer dan bij andere moeders wat hen hielp bij een spoedig herstel. Ook kunnen zij misschien handige tips geven of onzekerheden wegnemen.
Wat maakt jou rustig?
Denk goed na over wat jou nu echt rustig maakt. Is dat het afspelen van je favoriete playlist? Afleiding zoeken? Of juist helemaal in jezelf keren? Ga bovendien mee met het gevoel dat je hebt tijdens de bevalling zelf. Blijkt die Tibetaanse meditatiemuziek op je zenuwen te werken, zet de muziek dan gewoon af en knal desnoods je favoriete techno-playlist aan.
Ook het aantal mensen dat aanwezig is bij je bevalling kan een rol spelen. Misschien vind je het een vervelend idee als er een heel cordon aan verplegend personeel rond je bed staat. Bespreek dit dan vooraf en neem het op in je bevalplan. Artsen in opleiding en stagiaires mag je namelijk weigeren als je je daar onprettig bij voelt.
Wat als je nog niet alles hebt afgerond voor je bevalling?
Soms beval je vroeger dan gepland en staat je to do list nog vol zaken die je had willen afronden. Dat werkt niet bepaald bevorderend voor je gevoel van ontspanning. Misschien maak je je druk om een babykamertje dat nog niet klaar staat, had je de kleertjes nog niet in huis of lopen bepaalde zaken van je bedrijf nog.
Houd dan in je achterhoofd dat je op dit moment maar één doel hebt: je baby op de wereld zetten. De rest is absoluut bijzaak en komt wel goed. Probeer je daarom zoveel mogelijk over te geven aan de situatie zoals hij nú is. Je gaat bevallen en je kleintje voor het eerst ontmoeten. Je kindje interesseert het helemaal niets of er een jungle-behang in zijn kamer hangt; het enige dat hij wil is jouw liefde voelen. En dat, lieve aanstaande mama, heb je in overvloed.
Kortom, tijdens de laatste weken/maanden kan je rustig gaan voorbereiden op de bevalling. Het helpt als je weet hoe je de bevalling ongeveer zou willen meemaken, als je alle bronnen van stress buiten kan sluiten en als je een checklist maakt van alle zaken die je nog moet afronden. Rest ons je alleen nog een hele prettige ervaring toe te wensen en een onvergetelijk mooie kraamweek!
Hoe heb jij je voorbereid op de bevalling?
Liefs, Merel
Schrijf je nu in voor de wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je me al op Instagram?
Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.
Uitgelichte afbeelding ©Trendsetter Images – Shutterstock