De invulling van advent 2023: vanaf zondag 3 december

Vandaag, zondag 3 december 2023 is de start van advent: een periode van bezinning, op een manier die bij jou past. Dat kan religieus getint zijn of spiritueel. Maar heb je daar niets mee, dan kan je ook ‘gewoon’ bewust worden van je rol in het leven en hoe je daar invulling aan wil geven. Het kan heel fijn zijn om aan deze periode mee te doen. Het levert je richting op en rust. Benieuwd of het iets voor jou is en hoe jij hier zelf invulling aan kan geven? Lees dan snel verder.

Wat is advent precies?

Ben je christelijk of antroposofisch overtuigd, dan ken je de adventsperiode al vanuit jullie eigen levensvisie. Wie deze periode alleen kent van de chocoladekalenders uit de supermarkt, hier wat meer uitleg:

Tijdens de adventstijd brand je de vier zondagen tot aan kerst wekelijks een kaars. Iedere week houd je je bezig met een thema dat helpt om meer bewust te worden. Verder kan je een adventskalender in huis halen of er zelf eentje maken.

Advent: zo kan je dit vieren op een manier die bij jou past

Volg de vier thema’s van advent

Elke kaars die je brandt tijdens advent heeft een bijzondere betekenis binnen het Christendom. Toch kan je hier ook veel uit halen als je van huis uit niet christelijk bent. De thema’s waar de kaarsen voor staan, zijn immers universeel. Verder vindt ook de zonnewende plaats in deze periode: op 21 december, de kortste dag van het jaar. Als je meedoet vanuit een seculiere overweging, kan dit ook een mooie insteek zijn. Je doet dan mee door lichte, positieve waarden te voeden tot het natuurlijk licht weer terugkeert.

  • Zondag 3 december 2023: Hoop
  • Zondag 10 december 2023: Liefde
  • Zondag 17 december 2023: Vreugde
  • Zondag 24 december 2023: Vrede

Opruimen tijdens advent

De adventsperiode is ook een uitgelezen moment om eens stil te staan bij wat je in huis hebt én haalt. Juist met de feestdagen voor de deur en dagen als Black Friday heb je goede argumenten om de bezem door je huis te halen. Kijk bijvoorbeeld eens welk speelgoed er al een jaar ligt te verstoffen: kan je hier zelf nog iets mee? Of is dit een mooi moment om het weg te geven aan een ander kindje? Zijn er accessoires die je nauwelijks nog gebruikt? Meubels die je wil wegdoen? Geeft ze weg of breng ze naar de kringloop.

Bijkomstig voordeel van het opruimen, is dat je ook je hoofd leegmaakt en ordent – net als jullie huis. Wil je graag die spullen verkopen in plaats van weggeven of -gooien? Dan kan je, als je het geld kan missen, overwegen om de opbrengst te schenken aan een goed doel. Dit (belangeloos) delen met anderen past bij de advent- en kerstgedachten.

Sta even stil

We leven over het algemeen een druk leven, zeker met een gezin. Sta daarom in deze periode af en toe eens bewust stil. Denk na over wat jou hoop, liefde, vreugde en vrede biedt. Creëer een rustige sfeer in huis met de adventskaars en misschien andere lichtjes, schrijf in een dagboek of journal en zet muziek op die past bij hoe je je voelt. Hoe wil jij graag invulling geven aan deze thema’s? Waar ben je dankbaar voor? En hoe kan jij de wereld mooier maken? Door te schrijven kom je ook dichterbij je hart, bij wat jou drijft in dit leven en waar jij behoefte aan hebt.

Adventskalender

Je kunt ook een mooie kalender in huis zetten. En dan niet van het soort dat vooraf gevuld is met allerlei cadeautjes, maar een eigen variant. Bijvoorbeeld eentje met wijze spreuken om over na te denken – passend bij het thema die week. Of met uitspraken van de kinderen die een glimlach op je gezicht toveren. En wat dacht je van complimenten?

voorbereiden op advent 2022 hoe doe je dat
©Romolo Tavani – Shutterstock

Stilstaan in de adventstijd met je kinderen

Maak een adventskalender

Als je kinderen nog jonger zijn, kan je met behulp van de adventskalender zichtbaar maken hoeveel dagen het nog (ongeveer) duurt tot kerst of de zonnewende, als jullie hier thuis aandacht aan besteden. Ook voor hen werkt een mooie kalender vol complimenten of misschien iets dat ze zelf kunnen maken met plaatjes: elk deurtje bevat een verrassing. Zoek je iets tastbaars? Dan kan je ook een adventspiraal maken op boomschijf en hier gaten in boren waar je kaarsen in kunt zetten, zoals dit voorbeeld.

Zet een kerststal neer

Een ander concreet voorbeeld is de kerststal. Je kunt zelf een stal maken met poppen van vilt of hem kant-en-klaar kopen. Elke dag verplaatsen Jozef, Maria en de ezel zich iets verder in de richting van de stal waar de andere dieren al op hen staan te wachten. Pas op kerstavond wordt het kindje Jezus geboren, wat de kinderen de volgende ochtend met eigen ogen kunnen zien. Op deze manier maak je heel tastbaar hoe zwaar de twee arme ouders het hadden, terwijl ze door de donkere nachten richting de stal liepen, en hoe met kerst ‘het licht terugkeerde’ in hun leven met de geboorte van hun zoon Jezus Christus. Symbolisch past dit verhaal natuurlijk heel mooi bij de bewustwording waar advent om draait, ook als je niet gelovig bent. Kinderen leren hiervan altijd in het licht te blijven geloven, hoe donker je leven soms is.

Voorlezen over advent

Kinderboeken die je kunt voorlezen aan je kinderen over dit onderwerp:

Doe samen iets moois voor een ander

Om kinderen bewust te betrekken bij je eigen beleving van de adventsperiode (als moment van bezinning) kan je samen iets speciaals doen voor een ander. Misschien kunnen jullie lekkere koekjes bakken voor de buurvrouw, als dank dat ze weleens oppast. Of een schilderij maken voor oma, hulp bieden aan iemand die dat nu nodig heeft en kerstkaarten sturen met een persoonlijke boodschap voor jullie dierbaren. Het hoeft niet groot te zijn om groots te zijn.

Wil je net iets meer doen?
Het Nationaal Ouderenfonds, Kidsweek en PostNL organiseren jaarlijks De Grote Kerstkaartenactie. Een mooi initiatief om zichtbaar te maken dat eenzaamheid een veelvoorkomend verdriet is onder ouderen. Hoe je meedoet? Je schrijft een kaartje en stuurt dat aan een eenzame oudere in je wijk. Weet je niet goed wie je kunt verblijden met een zelfgeschreven kerstkaart (of zelfs een hele doos vol)? Stuur hem dan voor 15 december aan:

Het Nationaal Ouderenfonds
Postbus 115
3800 AC Amersfoort

Wat de adventsperiode mij bracht

Inmiddels is het drie jaar geleden dat we onze dochter verloren. De feestdagen waren dat jaar voor ons daarom vooral een periode van overleven en doorzetten. Juist om die reden wilde ik graag meedoen aan de adventsperiode, op mijn eigen manier. Ik schreef dagelijks in een dagboek over mijn gevoel, ruimde op en probeerde bewust(er) stil te staan bij wat ik zelf wilde bijdragen aan de wereld.

Gaandeweg ontstond naast het verdriet ook een gevoel van warmte. Liefde voor de kinderen, om hen een fijne decembertijd te geven, rust in huis met de lichtjes van de kerstboom en muziek die paste bij deze periode van het jaar en bovenal bewustwording. Ik hoopte op deze manier voor mijn gezin te kunnen betekenen wat ze nodig hadden en kreeg, juist door regelmatig even tijd voor mezelf te nemen, meer energie.

Om die reden wil ik dit jaar ook weer graag stilstaan bij wat goed gaat, wat beter kan, bij het opruimen in huis, de kerstboom versieren, ons huis verwarmen met kaarsjes en lichtjes, het delen van liefde en gewoonweg het samen zijn met de mensen die ons dierbaar zijn. Doe jij ook mee?

Sta jij stil bij de adventsperiode (of ga je dat dit jaar doen)? Laat het zeker even weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

©Natalia Sem – Shutterstock

Merel

Pedagoog in opleiding Merel (39) is moeder van vijf (Nova* 2020). Dol op zoetigheid en daardoor eeuwig aan de lijn, verdwaalt nog in haar eigen achtertuin en doet op haar eigen manier pogingen de wereld iets mooier te maken. In 2013 studeerde deze historica af op het onderwerp "Pedagogische boeken in de 17e en 18e eeuw". Dat vond ze zo leuk dat ze daarna zelf is gaan bloggen over de opvoeding. Haar leven? Chaos met een gouden randje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven