Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Voorbereiden op advent 2022: vanaf zondag 27 november

Zondag 27 november 2022 begint advent: een periode van bezinning waarin je stilstaat op een manier die bij jou past. Dat kan religieus getint zijn, spiritueel of ‘gewoon’ bewust van je rol in het leven en hoe je daar invulling aan wil geven. Het kan heel fijn zijn om hieraan mee te doen, merkte ik vorig jaar. Het levert je meer richting en rust op. Benieuwd of het iets voor jou is en hoe jij hier zelf invulling aan kan geven? Lees dan snel verder.

Advent op een manier die bij jou past

Ben je christelijk of antroposofisch overtuigd, dan ken je de adventsperiode al vanuit jullie eigen levensvisie. Advent houdt in dat je de vier zondagen tot kerst wekelijks een kaars brandt, soms ook een adventskalender in huis haalt (of zelf maakt) en dat je elke week tijd besteedt aan bewustwording.

Vier thema’s

De vier kaarsen die je brandt tijdens de adventsperiode hebben een bijzondere betekenis. Maar ook als je niet gelovig bent, kan je elke week wijden aan het thema dat erbij hoort:

  • Zondag 27 november 2021: Hoop
  • Zondag 4 december 2021: Liefde
  • Zondag 11 december 2021: Vreugde
  • Zondag 18 december 2021: Vrede

De zonnewende vindt ieder jaar plaats op 21 december. Als je niet religieus bent of weinig hebt met spiritualiteit, is dit voor jou dan misschien een mooi moment om naartoe te leven tijdens de adventsperiode: vanaf deze datum zullen de dagen weer langer worden. Door te leven met de natuur houd je hoop in de donkere dagen tot het natuurlijke licht weer terugkeert.

Opruimen tijdens advent

De adventsperiode is ook een uitgelezen moment om eens stil te staan bij wat je in huis hebt én haalt. Juist met de feestdagen voor de deur en dagen als Black Friday. Kijk eens welk speelgoed er bijvoorbeeld al een jaar ligt te verstoffen: kan je hier nog iets mee? Of is dit een mooi moment om het weg te geven aan een ander kindje? Zijn er accessoires die je nauwelijks nog gebruikt? Meubels die je wil wegdoen?

Het opruimen heeft als bijkomstig voordeel dat je ook je hoofd leegmaakt en ordent, net als jullie huis. Wil je graag die spullen verkopen in plaats van weggeven of -gooien? Dan kan je overwegen om de opbrengst daarvan te schenken aan een goed doel.

Bewustwording

Sta in deze periode bewust stil bij wat jou hoop, liefde, vreugde en vrede biedt. Creëer een rustige sfeer in huis met de adventskaars en misschien andere lichtjes, schrijf in een dagboek of journal en zet muziek op die past bij hoe je je voelt. Hoe wil jij graag invulling geven aan deze thema’s? Waar ben je dankbaar voor? En hoe kan jij de wereld in deze weken mooier maken?

Adventskalender

Je kunt ook een mooie kalender in huis zetten. En dan niet van het soort dat vooraf gevuld is met allerlei cadeautjes, maar maak bijvoorbeeld een eigen variant met wijze spreuken om over na te denken – passend bij het thema die week. Of met uitspraken van de kinderen die een glimlach op je gezicht toveren. En wat dacht je van complimenten?

voorbereiden op advent 2022 hoe doe je dat
©Romolo Tavani – Shutterstock

Voorbereiden op advent met de kinderen

Adventskalender

Als je kinderen nog jonger zijn, kan je met behulp van de adventskalender zichtbaar maken hoeveel dagen het nog (ongeveer) duurt tot kerst of de zonnewende, als jullie hier thuis aandacht aan besteden. Ook voor hen werkt een mooie kalender vol complimenten of misschien iets dat ze zelf kunnen maken met plaatjes: elk deurtje bevat een verrassing.

Zet een kerststal neer

Je kunt zelf een stal maken met poppen van vilt of hem kopen. Elke dag verplaatsen Jozef, Maria en de ezel zich in de richting van de stal waar de andere dieren al op hen staan te wachten. Pas op kerstavond wordt het kindje Jezus geboren, wat de kinderen de volgende ochtend met eigen ogen kunnen zien. Op deze manier maak je heel tastbaar hoe zwaar de twee arme ouders het hadden, terwijl ze door de donkere nachten richting de stal liepen, en hoe met kerst ‘het licht terugkeerde’ in hun leven met de geboorte van hun zoon Jezus Christus. Symbolisch past dit verhaal natuurlijk heel mooi bij de bewustwording waar advent om draait, ook als je niet gelovig bent.

Voorlezen over advent

Kinderboeken die je kunt voorlezen aan je kinderen over dit onderwerp:

Doe iets moois voor een ander

Om kinderen bewust te betrekken bij je eigen beleving van de adventsperiode (als moment van bezinning) kan je samen iets speciaals doen voor een ander. Misschien kunnen jullie lekkere koekjes bakken voor de buurvrouw, als dank dat ze weleens oppast. Of een schilderij maken voor oma, hulp bieden aan iemand die dat nu nodig heeft en kerstkaarten sturen met een persoonlijke boodschap voor jullie dierbaren. Het hoeft niet groot te zijn om groots te zijn.

Wat de adventsperiode mij vorig jaar bracht

Het is komende zondag inmiddels alweer ruim twee jaar geleden dat we onze dochter verloren. De feestdagen waren daarom voor ons toch vooral een periode van overleven en doorzetten. Misschien koos ik juist om die reden om mee te doen aan de adventsperiode, op mijn eigen manier. Ik schreef dagelijks in een dagboek over mijn gevoel, ruimde op en probeerde bewust stil te staan bij wat ik zelf wilde bijdragen aan de wereld.

Gaandeweg ontstond naast het verdriet ook een gevoel van warmte. Liefde voor de kinderen, om hen een fijne decembertijd te geven, rust in huis met de lichtjes van de kerstboom en muziek die paste bij deze periode van het jaar en bovenal bewustwording. Ik hoopte op deze manier voor mijn gezin te kunnen betekenen wat ze nodig hadden en kreeg, juist door regelmatig even tijd voor mezelf te nemen, meer energie.

Om die reden wil ik dit jaar ook weer graag stilstaan bij wat goed gaat, wat beter kan, bij het opruimen in huis, de kerstboom versieren, ons huis verwarmen met kaarsjes en lichtjes, en gewoonweg het samen zijn met de mensen die ons dierbaar zijn. Doe jij ook mee?

Sta jij stil bij de adventsperiode (of ga je dat dit jaar doen)? Laat het zeker even weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Ook leuk om te lezen

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© De Mamagids