Voorbereiden op de kraamweek: dit heb je nodig

Als je zwanger bent, bereid je je voor op de komst van je baby en de bevalling. Maar wat heb je eigenlijk nodig voor de kraamweek? In dit artikel vind je een handige checklist en extra tips van ervaringsdeskundigen.

Je kraamweek

Tijdens je kraamweek komt er veel op je af, zeker bij een eerste kindje. Daarom scheelt het als je je goed voorbereid op deze periode, zodat je na de geboorte van je kindje geen zorgen meer hoeft te hebben over het halen van boodschappen en andere zaken. In dit artikel vind je daarom alle informatie die je nodig hebt: van een boodschappenlijst tot uitgebreide checklist met spullen die écht handig zijn om in huis te hebben. Daarnaast vind je ook fijne tips van andere ouders! Voor nu alvast heel veel plezier tijdens die eerste week en we hopen dat je kunt genieten.

Checklist: nodig voor je kraamweek

Administratie

  • Geboortekaartjes versturen (al kan je er ook even mee wachten als je deze week nog even geen zin hebt in kraambezoek)
  • Aangifte van de geboorte: neem bewijs van erkenning mee of het trouwboekje om je kindje binnen drie werkdagen na de geboorte te laten inschrijven in de basisadministratie van de gemeente. Let op! Heb je de erkenning vooraf niet geregeld, dan zal je zelf na de geboorte mee moeten naar het gemeentehuis. Probeer dit dus echt op tijd te doen.
  • Als je niet getrouwd bent: ouderlijk gezag regelen. Dit kan via een formulier dat je naar de rechtbank stuurt.
  • Jullie kleintje aanmelden bij de zorgverzekering (binnen een week).

Merel: ‘Wat ik eigenlijk iedereen zou willen aanraden is om jezelf niet te overladen met kraambezoek tijdens de eerste weken. Het nieuwe ritme met een baby vergt veel energie en hoewel het onwijs lief is dat iedereen belangstelling toont, is het spelen van gastvrouw ook behoorlijk intensief. En dat terwijl je nu je rust zou kunnen gebruiken. Als ik het allemaal opnieuw kon doen, zou ik mijn kraambezoek uitstellen tot een week of zes na de bevalling (dan ben je mobieler, iets fitter en heb je als gezin al iets meer een ritme gevonden). Nu was ik bijna elke keer hartstikke moe.’

Kraambezoek

Of je kraambezoek wil ontvangen of niet is heel persoonlijk en kan zelfs verschillen per kind/bevalling. Er valt voor beide opties iets te zeggen. Aan de ene kant heb je nog kraamzorg thuis die je werk uit handen kan nemen en je visite kan verzorgen (of eventueel kan aangeven dat je te vermoeid bent); aan de andere kant heb je misschien een zware bevalling gehad of veel behoefte aan rust. Geef daar dan ook gewoon gehoor aan, ongeacht wat een ander daarvan vindt.

Tip! Het kan handig zijn op Facebook (en Instagram) bepaalde instellingen uit te schakelen, zodat niemand een bericht kan posten over de geboorte van jullie baby. Althans, niet tot jullie dit zelf hebben gedaan.

Als je visite verwacht, haal dan in elk geval de volgende dingen vooraf in huis:

  • Beschuit, boter en muisjes
  • Voldoende drinken (water, thee en koffie zijn altijd prima en verder wat limonade of fris; suiker of zoetjes en koffiemelk)
  • Desinfecterende gel
  • Voldoende wc papier
  • Voldoende schoonmaakmiddel voor de kraamzorg (vaatwastabletten, toilet, badkamer en wasmiddel zijn de belangrijkste)
  • Een mooi kraambezoekboek voor de visite (ook handig om te hebben: Instax Mini met fotopapier, zodat je de foto’s meteen in het boekje kan plakken)

Miriam: ‘Spreek een codewoord af met je partner: zodat hij weet, zodra je dat uitspreekt, wanneer het tijd is om het kraambezoek af te ronden.’

Avondeten

Het is handig om avondeten in de vriezer te hebben liggen. Dan hoeft niemand te koken die eerste dagen en heb je toch een voedzame maaltijd; hoewel je man vast wel (iets) kan koken, is hij vaak ook vermoeid door de emoties en de bevalling. Zorg ook voor fruit in huis zodat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Tot slot kan je om vergeten boodschappen vragen aan je kraambezoek. Doorgaans komen de eerste week vooral naaste familieleden langs; voel je dus zeker niet bezwaard.

Verzorging voor de moeder-

  • Fijne pyjama’s/gemakkelijke (wijdere) kleding, zoals een jogging- of trainingsbroek
  • Oerdegelijke onderbroeken (als je die niet hebt); het kraamverband past niet echt in je string of lingerie
  • Celstof matjes: de eerste dagen kan het zijn dat je meer vloeit dan verwacht of dat je kraamverband toch verschuift. Om je matras te beschermen zijn de matjes uit je kraampakket ook na de bevalling nog steeds handig.
  • Een Eerste Hulp bij Borstvoedingpakket met o.a. calendula, zoogkompressen, voedingskussen, voedingsbeha’s en eventueel voedingstops (of hemdjes). Verder kan een borstkolf handig zijn als je van plan bent te gaan kolven.
  • Paracetamol, voor het geval je last krijgt van erge stuwing of een borstontsteking
  • Thermometer
  • Warmwaterkruik tegen de eventuele pijn van de naweeën
  • Ondersteunende vitaminesupplementen (geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven)
  • Fles of een kan om mee te spoelen na het plassen
  • Fles water om te drinken
  • Dagboekje om je gevoel op te schrijven van die eerste dagen. Het kan best even wennen zijn als je moeder wordt. Misschien vind je het spannend, geweldig of weet je het allemaal niet goed. Alles opschrijven kan je helpen die emoties een plekje te geven.

Rob: ‘Als je hechtingen hebt en het advies ‘bedrust’ krijgt, hou je daar dan ook aan.’

Verzorging voor de baby

  • Zachte doek om je kleintje in te wikkelen na de geboorte
  • Luiers voor de eerste week (ga gemiddeld uit van zo’n 7-10 luiers per dag). Afhankelijk van hoe groot je baby is, zal je dus aan twee tot drie pakken genoeg hebben voor de eerste week). Houd er rekening mee dat baby’s vaak vrij vlot uit de eerste maat groeien. Je kan voor de zekerheid ook vast een pak in maat 2 halen, uiteindelijk gaan ze die ook vanzelf dragen.
  • Voldoende kleertjes voor de eerste periode (ook voor maat 50-56 geldt dat ze die maar kort dragen, koop dus niet te veel). Haal ook een paar dingen in maat 62.
  • Vitamine D
  • Vitamine K, als je dat wil geven (bij borstvoeding)
  • Thermometer
  • Billendoekjes – wasbaar of wegwerp
  • Flesvoeding, als je daarmee wil starten
  • Een babyfles, eventueel een sterilisator, fopspeen

Kimberley: ‘Bevalt de kraamzorg niet? Geef dit gelijk aan bij de organisatie. Het kan nu eenmaal voorkomen dat je geen klik voelt en dat kan een negatieve stempel drukken op je kraamweek. Zonde!’

Aanvullende tips voor de kraamweek

Behalve een goede voorbereiding zijn er nog een aantal dingen heel belangrijk in je kraamweek:

  1. Luister naar je gevoel. Je bent net moeder, hebt op dag één misschien bergen energie, maar voelt je drie dagen later compleet uitgeblust. Wanneer je daardoor opziet tegen bezoek, geef dat dan gewoon aan. Je bent niemand iets verplicht, behalve jezelf en jullie baby. En kan het jou niet druk genoeg zijn, dan is het ook prima natuurlijk. Zolang je maar dicht bij je gevoel blijft.
  2. Op dag 3-4 na de geboorte kan je te maken krijgen met kraamtranen. Hoort erbij, maar het kan daardoor wel handig zijn om die dagen geen kraamvisite te laten langskomen. Of juist wel: mensen bij wie je kan uithuilen en die je een dikke knuffel geven nu je hem extra nodig hebt.
  3. Neem voldoende rust. Ze noemen dit niet voor niets soms het vierde trimester. De eerste dagen is de kraamzorg aanwezig en je partner, vanwege het geboorteverlof. Op een gegeven moment moet je alles weer zelf doen. Het schiet niet op als je na de eerste week opstart met -10 achterstand. Ga dus ook regelmatig even liggen als de baby slaapt. Omdat de nachten nu sowieso onderbroken worden voor voedingen, zal je het nodig hebben.
  4. Als het mogelijk is, laat iemand dan de andere kinderen af en toe meenemen. Zo krijgen zij ook hun exclusieve aandacht en bovendien biedt het jullie wat rust. Daarbij kan het heel fijn zijn als je man of vrouw aansluitend langer vrij neemt dan alleen de kraamweek.

Heb jij nog aanvullende tips voor de kraamweek of zie je iets dat ontbreekt op bovenstaande lijst? Laat het ons weten in de reacties!

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links. Van elke aankoop die je doet via deze link(s) krijgen wij een klein percentage. Jij betaalt hiervoor uiteraard niets extra’s, maar je helpt ons een klein handje. Daarbij doen we regelmatig een donatie aan goede doelen als De Voedselbank, het Alzheimer Fonds of KWF. Mocht je dus een aankoop doen, dan willen we je hierbij heel graag bedanken!

Afbeelding, mrvirgin – Shutterstock

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven