Goed voorbereid de koude wintermaanden in

Hoe fijn het ook is dat we zo nu en dan nog kunnen genieten van mooie zomerse dagen, staat de harde realiteit ook alweer om de hoek te wachten. De koude wintermaanden komen er weer aan. En ondanks dat in de afgelopen 10 jaar de Nederlandse winter gemiddeld 0.4 graad warmer is geworden, blijft een lekker warm huis toch wel prioriteit nummer een. Helemaal omdat we tegenwoordig veel meer vanuit huis werken en dus thuis zijn. Tel hierbij op dat er elke winter ook steeds meer regen valt en je wilt jouw warme honk helemaal niet meer verlaten. Wij geven je graag een aantal tips, zodat je aankomende winter jouw thuisbasis niet alleen warm krijgt, maar ook daadwerkelijk houdt. 

Zet de temperatuur van je thermostaat wat lager

Dit klinkt als eerste tip misschien enorm tegenstrijdig aangezien we het hebben over het warm krijgen en houden van jouw huis, maar is wel degelijk nuttig. Voor 2014 was het namelijk de richtlijn om de temperatuur van de thermostaat op 21°C in te stellen. Echter is deze richtlijn in 2014 verlaagd naar 18°C. Check dus zeker even hoe hoog de temperatuur bij jou ingesteld staat, helemaal nu we je vertellen dat door de thermostaat 1°C graad lager te zetten je 10% kunt besparen op jouw verwarmingsrekening. Wij noemen dit een win-win situatie.

Plaats radiator ventilatoren

Ooit weleens gehoord van een radiator ventilator? Door deze op bijvoorbeeld een convector radiator te plaatsen, wordt het proces van stijgende warme lucht versneld en zal de verwarming meer warmte afgeven. Het voordeel van een radiator ventilator is niet alleen dat deze makkelijk te monteren is (vaak kan hij geklemd worden middels magneten), het geeft bij een lagere temperatuur evenveel warmte af als een radiator zonder deze ventilator. Kortom – de temperatuur van jouw radiator kan lager, het huis blijft goed verwarmd en jij bespaart op de kosten.

Gebruik je gordijnen wijs

Natuurlijk kun je gordijnen zien als een mooie accessoire of als een manier om pottenkijkers buiten de deur te houden, maar het is ook het perfecte middel om warmte te reguleren. Laat het zonlicht overdag binnen door je gordijnen te openen en sluit ze wanneer het weer donker wordt. Het is een gemakkelijke manier van isoleren en om de warmte in huis te houden. En laten we nu niet net doen alsof het vervelend is om met de gordijnen dicht te zitten. Kaarsjes aan, kop thee erbij..

Kies voor dubbelglas

Wil je het écht goed aanpakken, kies er dan voor om te investeren en ga voor dubbel of misschien wel driedubbel glas mocht je dit nog niet hebben. Uiteindelijk begint een warm huis natuurlijk niet met een goede verwarming, maar met een goede isolatie en is het belangrijk om de basis op orde te hebben. Hier heb je gegarandeerd jarenlang plezier van.

Bovenstaande tips zijn slechts een greep uit wat je kunt doen om jouw huis warm te krijgen en te houden gedurende de wintermaanden. Hopelijk hebben we je aan het denken gezet en zit jij er lekker warmpjes bij straks. Anders kun je als excuus altijd nog extra dicht tegen elkaar aankruipen.

Schrijf je in voor onze wekelijkse update en mis nooit meer een artikel! Je vindt het formulier rechts (desktop) of onderaan deze pagina (mobiel). En volg je Merel of De Mamagids al op Instagram?

Reageer je onder dit artikel? Weet dan dat we je mailadres nooit zullen gebruiken, ook niet om ongevraagde nieuwsbrieven of andersoortige mails te versturen. Dat doen we alleen als je je aanmeldt voor de wekelijkse update – met jouw toestemming dus.

Redactie

De Mamagids is hét online handboek voor moeders die fouten durven maken. Vol handige tips voor als je het even niet weet, herkenbare verhalen en ervaringen van lezeressen. Omdat je nooit de enige bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven